BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Torba yasa 2014- torba yasa neler var- torba yasa son dakika- torba yasa tam metni 07/07/2014

Torba yasa 2014- torba yasa neler var- torba yasa son dakika- torba yasa tam metni 07/07/2014. Torba yasa onaylanan maddeler. Torba yasa gelişmeleri. Torba yasa maddeleri. Torba yasa neler var? Torba yasa 2014. Torba yasa 7 Temmuz.

MEMURLAR - Torba yasa 2014- torba yasa neler var- torba yasa son dakika- torba yasa tam metni 07/07/2014. Torba yasa onaylanan maddeler. Torba yasa gelişmeleri. Torba yasa maddeleri. Torba yasa neler var? Torba yasa 2014. Torba yasa 7 Temmuz.

TORBA YASA İLE İLGİLİ HABERLER BURADA!

TBMM plan ve bütçe komisyonu, "Torba kanun" tasarısının bugünkü görüşmelerine başladı. Muhalefet, AK Parti'nin, tasarı üzerinde yeni önergedağıtmasına tepki gösterdi.

Komisyon, dün görüşülen ancak tartışmalar nedeniyle oylanmayan, "maden işçileri için yapılan iyileştirici düzenlemelerden kaynaklanan maliyet artışlarının maden işletmelerine fiyat farkı olarak ödenmesine" ilişkin AK Parti'nin önergesini görüştü.

 

TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş, işçiler için yapılan iyileştirici düzenlemelerin maden işletmelerine getirdiği fiyat artışları hakkında bilgi verdi. Aktaş, yeraltında işçilik oranının çok yüksek olduğunu, yüzde 69'lara kadar çıktığını bildirdi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, "Bizim görevimiz patrona kaynak aktarmak değil, gelin bundan vazgeçin" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Soma konusunda daha önce yapılan düzenlemelerle maliyet artışı yaşandığını belirterek, "Bu maliyet artışı da alanlara göre değişmektedir. Açık alanda farklı olacaktır, yerin 2 bin metre altında farklı olacaktır, kömürün cinsine göre farklı olacaktır. Her bir ocak için farklı fiyat düzenlemeleri olacaktır. Burada yaptığımız şey, işçilerin güvenliğiyle ilgili düzenleme yapmaktır ama bu işin de sürdürülebilir olması lazım. Çağdaş ülkelerde kullanılan teknolojilerle yeraltı zenginliklerinin çıkarılıp kullanılmasının sonuna kadar arkasındayız" diye konuştu.

 

Önerge, tartışmaların ardından, daha sonra görüşülmek üzere ertelendi.

Daha sonra, birçok kanunda değişiklik yapan, AK Parti'li milletvekillerinin imzasını taşıyan önergeler dağıtıldı.

Muhalefet, bu önergelerin dağıtılmasına tepki göstererek, "Dün bir çok önerge dağıttınız, bugün de bu kadar önerge geliyor, bunları ne zaman görüşeceğiz. Tasarıyı kimin çıkartmak istemediği belli oluyor" dedi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, bugüne kadar tasarıya 28 ek madde konulduğunu belirterek "Şimdi 28 tane daha geldi. Bu kanunu AKP çıkartmak istiyor mu, istemiyor mu? Ne yapılmak isteniyor. Heybenizde ne varsa çıkarın, bitirmek istemeyenin kim olduğu ortaya çıkıyor. Bu işkenceye dönüştü" diyerek tepkisini ortaya koydu.

 

 - "Müslim Sarı, 'rüyalarıma önerge giriyor' diyor"

 CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, "61 madde, oldu 106 madde. Şimdi oldu 150 madde. Ne yapmaya çalışıyorsunuz? İvedi olmayan düzenlemeleri neden getiriyorsunuz. Biz kimsenin emir eri değiliz. Müslim Sarı, 'rüyalarıma önerge giriyor' diyor" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, tasarıya ilişkin 27 ek madde kabul edildiğini belirterek, "53 tane daha önerge var. Günlerdir buradayız, ne yapmaya çalışıyorsunuz. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen bu tasarı, ilgili ilgisiz her şeyin getirilip içine konulacağı bir tasarı değil. Böyle yapılarak komisyon itibarsızlaştırıyor. Ondan sonra da burada gerginlikler oluyor" diye konuştu.

Bakan Zeybekci, İçtüzük'ün, böyle torba kanunlar getirilmesine neden olduğunu söyleyerek, "Doğru bulmuyorum ama İçtüzük'le ilgili düzenleme yapılmadığı sürece torba kanun mantığı devam etmek zorunda kalır. Bu yöntem çaresizlikten kaynaklanıyor" dedi.

 

Bakana yanıt veren CHP'li Türeli, tasarıların torba kanun tasarısı olarak görüşülmesinin nedeninin İçtüzük olmadığını söyleyerek, "İçtüzük'te, 'bu torba kanun olarak görüşülür' diye bir usul yok. Belli zamanlarda, sınırlı konularda torba kanun düzenlemesi olabilir ama birbiri ile ilgisiz, farklı farklı konulardaki düzenlemeleri torba kanun olarak görüşmek İçtüzük'ten kaynaklanmıyor. 61 maddelik tasarı, 161 madde oldu" dedi.

Tartışmanın uzaması üzerine toplantıya ara verildi.

Aylık 150 TL prim torba yasaya girdi!

Bankalara bastırılan kupon ile ödeme mümkün olabilecek Gündelikçi kadınlara emekli olma imkânı sağlayan düzenlemenin ayrıntıları netleşti. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberinde göre; gündelikçiyi 10 günden az çalıştıranlar yüzde 2, 10 günden fazla çalıştıranlar yüzde 27 oranında prim ödeyecek.

BANKALAR BASTIRACAK

TBMM’deki torba yasa tasarısına eklenecek maddeyle gerçekleştirilecek düzenleme uyarınca, gündelikçi kadınları 10 günden az çalıştıranlar için sadece yüzde 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödemek yeterli olacak.

İsteğe bağlı sigortalılıkta 9 bin gün prim ödeme gerekirken, gündelikçi kadınların 7 bin 200 gün ödemesi yeterli olacak. Gündelikçi kadınların sigorta bildirimleri ve ödemeleri için kolaylık sağlanacak. Gündelikçi çalıştıranlar, başlangıçta sadece bir defalığına form doldurarak, ayda kaç gün çalıştırdıklarını belirtecekler ve ödemeyi yapacakları banka hesap numarasını bildirecekler.



AYDA 156 LİRA PRİM ÖDENECEK

Gündelikçi kadını ayda 10 günden fazla çalıştıranlar, çalıştırdıkları güne karşılık gelen sigorta primini ödeyecek. Daha önce sigortalı olan kadınlar için yüzde 32, ilk defa sigortalı olanlar için yüzde 27 oranında prim ödenecek. Örneğin, evinde 15 gün gündelikçi çalıştıran işveren, 1134 liralık brüt asgari ücretin yüzde 27’si üzerinden 156 lira prim ödeyerek yükümlülüğünü yerine getirecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR