BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
ÖĞRETMEN

TOBB meslek liselerinin devrini istiyor!

TOBB, devlete ait meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin kalifiye eleman niteliği taşımadığından şikayet etti. Mesleki eğitimin müfredat ve yönetim de dahil olmak üzere tamamen iş dünyasına devredilmesini istedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği () iş dünyasının yıllardır çözülemeyen "kalifiye eleman" sorununa köklü çözüm getirmek amacıyla Başbakan Tayyip Erdoğan'a kritik bir rapor sundu.

BÜYÜMEYİ TEHDİT EDİYOR

, eğitim ve öğretim birliği şartının da kaldırılmasını gerektiren talebini "7. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası"nda Başbakan Erdoğan'a iletti.
İş dünyasının ihtiyaç duyduğu eğitim ve kabiliyetlere sahip kalifiye çalışan sorununun ekonomik büyümeyi tehdit eder hale geldiği uyarısı yapılan raporda, Ticaret Odaları Konseyi'nin talebi şu ifadelerle yer aldı:

'SON DERECE YARARLI'

"Yeterince kalifiye ara eleman bulunamadığı için üretim kapasitemizi artırmamız mümkün olmamaktadır. Mesleki eğitim sistemimizin kökten bir yeniden yapılandırmaya tabi tutulması ve mesleki eğitimin TOBB ve odalar-borsalar aracılığıyla iş dünyasına devri son derece faydalı olacaktır."

'MÜFREDATI BELİRLEYELİM'

Bugün gazetesinin haberine göre; 1,5 milyon işletme ve şirketi temsil eden TOBB'un raporunda, sanayinin en önemli sorunlarından biri olan ara eleman ihtiyacını çözmek için de mesleki eğitim reformunun bir an önce gerçekleştirilmesi istendi.

Raporda, "Meslek lisesine gitmek itibarlı bir seçim haline getirilmelidir. OSB'lerin içindeki meslek okulları artırılmalıdır. Meslek okullarının yönetiminden müfredatına kadar her alanda oda ve borsaların rolü genişletilmelidir" önerisi sunuldu.

TEŞVİKTE SÖZ SAHİBİ OLMAYI TALEP ETTİLER

raporunda eğitimin yanı sıra teşvik sisteminin belirlenmesinde de söz sahibi olmak istediklerini hükümete iletti. Mevcut teşvik sisteminin ekonominin verimli çalışmasını engellediğine işaret edilen raporda, "Teşvik sisteminin tasarımında yerel dinamiklerin harekete geçirilmesi ve odalar-borsalar başta olmak üzere ticari hayatta aktif kurumların sistem tasarımında aktif olması sağlanmalıdır" denildi.

'MAHKEMELERİ HEP BİZ KAYBEDİYORUZ'

Yine raporda iş mahkemelerine sert eleştiri yapıldı. Özel sektörün bu mahkemelerdeki davaların yüzde 99'undan fazlasını kaybettiği ifade edilen raporda, "Durum haklıyı bulmaktan çok işvereni cezalandırmak noktasına gitmektedir. Bu durumun ivedilikle ele alınması ve iş mahkemelerinde haklının tespit edilebileceği yeni bir yapının oluşturulması gerekmektedir" denildi.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR