BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.492,57
GÜNCEL

TEOG'da soru iptali kafaları karıştırdı

TEOG 2016 birinci dönem sınavında 2 soru iptal edildi. Mahkeme tarafından iptal edilen sınav sorularına eğitimciler tepki gösterdi. MEB, konuyla ilgili açıklama yaptı.

TEOG 2016'da puanlar yeniden hesaplandı. Mahkeme tarafından iptal edilen 2 soru nedeniyle hesaplanan puanlara eğitimciler tepki verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan MEB," Sorular hakkında yapılan analizlerde bir problem olmadığını ancak yerleştirme takvimini aksatmamak için kararı temyize götürmeyeceğiz" dedi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Milli Eğitim Bakanlığı 25-26 Kasım 2015'te yapılan birinci dönem Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarındaki Türkçe dersi A Kitapçığı 8'inci ile İnkılap Tarihi dersi A Kitapçığı 4'üncü sorularının mahkeme kararıyla iptal edildiğini açıkladı. Bakanlık, bu soruların bütün öğrenciler için doğru kabul edilerek yeniden değerlendirme yapılacağını belirtti. Yeni puanlar dün e-okul sistemine işlendi.

İki sorunun da doğru olduğunu savunan eğitimciler, iptalin gerekçesinin açıklanmasını isterken, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri de yapılan analizlerde iptal edilen sorulara ilişkin bir problem olmadığını ancak yerleştirme takviminde bir gecikme yaşanmaması için yargı kararını temyize götürmeyeceklerini belirtti. Eğitimcilere göre 1 milyon 174 bin 427 ortaokul 8'inci sınıf öğrencisinin katıldığı TEOG'da iki sorunun iptali birçok açıdan hesaplamaları etkileyecek. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz konuyla ilgili şunları söyledi:

'ÖĞRETMENLER GEREKÇEYİ BEKLİYOR'

"Soruların neden iptal edildiğinin açıklanması gerekiyor. İptal edilen soruları inceleyen öğretmenler bir sorun görmediklerini ve gerekçeyi beklediklerini söylüyorlar. Bu iki sorudan başka bir iptal edilecek olan sorunun olup olmayacağını bilmiyoruz. Çünkü başka soru iptali isteyen dilekçelerin mahkemeye verildiğini biliyoruz. Aradan aylar geçtikten sonra verilen kararlar MEB'i de zor duruma sokuyor. İki soru bütün öğrencilerde doğru kabul edileceği için puanlar ve sıralamalar değişecek. Doğru yaklaşım soruları iptalden önce yanlış cevaplayanlara puan verilmesi değil soruya öğrencilerin verdikleri cevaplara bakılmaksızın o sorunun yok hükmünde olması şeklinde olmalı."

TEOG ortak sınavlarında elde edilen puanlar öğrencilerin hem karne notlarını etkiliyor, hem de liselere yerleştirmelerde kullanılıyor.

PUANLAR SİL BAŞTAN

EĞİTİMCİLERE göre TEOG'da iki sorunun iptalinin neden olacağı değişiklikler şöyle:

- Öğrencilerin birinci dönem TEOG puanı değişecek.

- Okul birinciliği elde edenlerle birlikte, birinci dönem TEOG'da tüm soruları doğru yaparak birinci olan öğrenci sayıları da artacak.

- TEOG sınavlarında her soru 5 puan değerinde olduğu için bu iki dersin birinci dönem karnesine yansıyan notları yükselmiş oluyor. Çünkü TEOG puanları liselere yerleştirmelerin yanı sıra karne notu olarak da kullanılıyor. Bu durum teşekkür ve takdir belgesi alan öğrencilerin sayısını da değiştirecek.

- İkinci dönem karne notları değişmeyecek ama yıl sonu başarı puanları da soru iptallerinden etkilenecek.

Yorumlar 5 Yorum
ÇOK OKUNANLAR