BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.492,11
KPSS

TEOG YEP tercihlerinde velileri bekleyen kötü haber!

TEOG 2016 sonuçlarının açıklanamasına az bir zaman kaldı. Sınava girecek adayların heyecanlı bekleyişi devam ederken özel okullar puanlarını ve kontenjan sınırlarını açıkladı. Fakat veliler tercih yaparken buna dikkat etmesi gerekiyor.

TEOG 2016 tercihler tarihleri, özel okul ve devlet okuluna göre farklılık gösteriyor. Tercih yapacak adayları ise büyük bir ikilem bekliyor çünkü özel okul ve devlet okulunun tercih tarihleri farklı. Peki veliler ne yapacak?

TEOG YEP puanlarıyla ilgili değişiklikleri bugünkü köşesine taşıyan Habertürk gazetesi yazarı Pervin Kaplan, velilerin 29 Haziran'dan sonra yaşayacakları zorlu süreci yazdı. 

"TEOG velisinin 'puanla' imtihanı" başlıklı yazısında Kaplan şunları kaydetti:

"Her yıl çocukları 8'inci sınıfı bitiren ve lise arayışına giren aileler için yaz ayları sıkıntılı geçer. Bu yıl da kural değişmeyecek. Üstelik TEOG yerleştirme sisteminde yapılan değişiklikler velileri okullar arasında tercih yapmak için düşünmeye değil, "kesin karar" vermeye zorluyor.
Bu karar da "Özel mi devlet mi?" sorusunun yanıtı ile ortaya çıkacak. Çünkü özel okullarda kayıtlar devlet liseleri tercihleri başlamadan önce 27 Haziran-14 Temmuz tarihleri arasında yapılacak ve bitecek. Ardından da devlet liseleri için 15-25 Temmuz tarihleri arasında tercih süreci olacak. Ancak özel okula çocuğunun kaydını yaptıran veli, devlet liseleri için tercih hakkını kaybedecek. Ancak nakiller dönemi geldiğinde şansını denemek zorunda kalacak.  Başta yabancı özel liseler olmak üzere kolejlere gelince; onlar da taban puanlarını açıklamaya başladı.
Okulların birçoğu geçen yıldan daha yüksek puanlı öğrenci istiyor.
Hatırlayalım; TEOG yerleştirmelerinde sıkıntı yaşamak istemeyen birçok veli, çocuklarının kaydını yaptırabilmek için bu okulların önünde sabahlamıştı. İşte bu talep de "artan taban puan" olarak bu yılın velilerine geri dönüyor.

YEP HESAPLAMA VE ÖZEL OKUL TABAN PUANLARI
Üstelik her okul farklı bir hesaplama sistemi ve puan kullanacak.
Robert gibi okullar puanlarını 1000 tavan üzerinden, Fransızlar ve Alman liseleri 900, Amerikan kolejleri 400 üzerinden açıklıyor. Avusturya ile İtalyan liseleri ise 29 Haziran'da açıklanacak Yerleştirmeye Esas Puan'a (YEP) göre yani 500 puan üzerinden taban puan belirleyecek. Üstelik bu yıl bayram tatili yüzünden okullar bir hafta öğrenci kaydı yapmayacak ve her yıl 3 kez yapılan önkayıt-kesin kayıt süreci iki kez gerçekleştirilecek. Serbest kayıt döneminde sabah önkayıt, öğleden sonra kesin kayıt yapılacak. Tüm bu süreci veliler gözlerini okulların internet sitelerinden ayırmadan takip edecek, boş kontenjanları görecek.

Çocuklar sınavlardan puanlarını aldı. Sırada velilerinin bu puanla okul seçme imtihanı var.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR