BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.426,84
GÜNCEL

TEOG sınavı 27 Nisan ve 28 Nisan okullar tatil mi?

'TEOG sınavı yarın okullar tatil mi?' sorusu öğrencileirn merak konusu zira TEOG sınavı 27 Nisan Çarşamba yani yarın ve 28 Nisan Pembe günü yapılıyor. İşte 2016 TEOG sınavına ilişkin tüm merak edilenler...

'27 Nisan Çarşamba okullar tatil mi' sorusu yarın gerçekleşecek olan TEOG sınavının en çok merak edilen konularından biri. 2016 TEOG sınavlarının gerçekleşeceği 27 Nisan Çarşamba ve 28 Nisan Perşembe günü ortaokullar tatil ilan edildi. Çarşamba ve Perşembe günü yapılacak sınav sebebiyle, 5., 6. ve 7. sınıflar izinli tatil olacak. 29 Nisan Cuma günü okullar tatil edilecek mi' sorusu için gözler MEB'de ancak bu konu hakkında henüz MEB'den gelen bir açıklama yok.

TEOG 2016 için geri sayım başladı. İyi bir liseye girmek için çalışan 8. sınav öğrencileri 27 Nisan Çarşamba ve 28 Nisan Perşembe günleri TEOG ikinci dönem sınavlarında ter dökecek. 27 Nisan yani yarın ve 28 Nisan perşembe günü okullar TEOG sınavı dolayısıyla tatil ilan edilecek. TEOG sınavı sonrası 29 Nisan Cuma günü okulların tatil olacağı iddia ediliyor ancak MEB'den henüz bu yönde bir açıklama yok.

TEOG'DA İLK 3 SINAV YARIN
İlk 3 sınav yarın yapılacak. Öğrenciler ilk olarak saat 09.00’da Türkçe sınavına girecek. 40 dakika sürecek sınavın ardından 30 dakikalık bir mola olacak. Ardından da saat 10.10’da Matematik sınavı başlayacak. 40 dakikalık sınavın ardından verilen molanın sonrasında öğrenciler saat 11.20’de ilk günün son sınavına Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavına girecekler.

TEOG İKİNCİ GÜN HANGİ KONULAR ÇIKACAK?
İkinci gün ise yine aynı saatlerde sırasıyla Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları var. İki günde 6 sınavın tamamlanmasıyla bu yıl 8. sınıfların gireceği TEOG maratonu da sonlanmış olacak.

29 NİSAN CUMA GÜNÜ OKULLAR TATİL Mİ?
Sınavlar öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarda yapılacak. İki gün boyunca ortaokullarda ders olmayacak. TEOG sınavlarına girmeyen 5., 6. ve 7. sınıf öğrencileri de sınav günlerinde okula gelmeyecek. Ancak sınavların ertesi günü yani 29 Nisan Cuma günü hafta sonu tatili ile birleştirilmeyecek. O gün okul var.

TEOG SONUÇLARI 2016 NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
2'nci dönem TEOG sınavı 27-28 Nisan'da, 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilecek. 2'inci dönem TEOG sınavı sonuçlarının ise Haziran ayında açıklanması bekleniyor.

TEOG MAZERET SINAVLARI NE ZAMAN?
TEOG sınavına giremeyen ve geçerli mazeretini belgelendirenler öğrenciler, 14-15 Mayıs'ta mazeret sınavlarına girebilecek.

YARINKİ TEOG SINAVINDA NE TÜR SORULAR ÇIKACAK?
Öğrenciler, 27 Nisan Çarşamba günü yapılacak birinci oturumda Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, 28 Nisan Perşembe günkü ikinci oturumda ise fen ve teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.

TEOG İÇİN 2 GÜNDE 6 SINAV YAPILACAK
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları iki günde toplam 6 sınav olmak üzere yapılacak. Öğrenciler her gün 3 sınava girecek, 40’ar dakika sürecek her dersin sınavında 20’şer soru yöneltilecek. Her soru için 2 dakika süre olacak. Eğitimcilere göre soruları okuyup yanıtları bulmak için bu yeterli bir süre. Ama önemli olan acele etmemek ve süre konusunda endişeye kapılıp aşırı heyecanlanıp, paniklememek zamanı dikkatli ve programlı kullanmak. Çözemediğiniz soruya 2 dakikadan fazla zaman ayırmamalısınız. Eğer soruyu çözmek zaman alırsa yanına işaret koyarak diğer sorulara geçebilir ve test kitapçığını tamamladıktan sonra yapamadığınız bu sorulara geri dönebilirsiniz. Bu yönteme “turlama tekniği” deniliyor.

TEOG TAKTKLERİ:

KODLAMA

Öğrencilerin bazıları kodlama işlemini sınavın en sonuna bırakır bazısı da çözdüğü her sorudan sonra cevaplarını kodlar. Hangisinin doğru olduğu öğrencinin dikkat seviyesine ve alışkanlıklarına göre değişir. Deneme sınavlarında kulladığınız yöntemi sınavda da sürdürmeniz doğrudur. Ancak cevapların tümünü soruları tamamladıktan sonra cevap kâğıdına geçiriyorsanız süreyi iyi hesaplamanız gerekiyor. Ayrıca kodlama sırasında da kaydırma yapmamalısınız. Aksi halde emekleriniz boşa gider. Cevaplarınızı, zaman kalırsa soruları çözdükten sonra doğru geçiip geçirmediğinizi kontrol etmelisiniz.

SINAV ARALARINDA KONUŞMAYIN
TEOG sınavlarının en önemli özelliklerinden biri de her dersin sınavının tamamlanmasının ardından 30 dakikalık mola verilmesi. Bu sürenin sonunda ikinci ve üçüncü sınavlara girilecek. Bir sınavdan çıkıp mola verdikten sonra bir başka sınava girmek “dinlenme” açısından olumlu ama bu süreyi nasıl geçirdiğiniz önemli. Sınav aralarında arkadaşlarınızla sınav sorularını ve cevaplarınızı tartışmamalısınız. Çünkü bir soruya hatalı cevap verdiğinizi anlarsanız moralinizi bozarsınız ve bir sonraki sınavda olumsuz etkilenirsiniz. Bu yüzden molalarda sınavın zorluğu, kolaylığı ya da cevaplarınız üzerinde tartışmayın.

TEOG MARATONU 3 SINAVLA BAŞLIYOR
Sonuçları liselere yerleştirmelerde kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında maraton yarın başlıyor. Sınavlara 8. sınıfta okuyan yaklaşık 1.3 milyon öğrenci girecek. İlki geçtiğimiz kasım ayında yapılan TEOG’da ikinci dönem sınavları 27-28 Nisan tarihlerinde iki günde tamamlanacak.

4 FARKLI KİTAPÇIK KULLANILACAK
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınavlarda kopyayı engellemek için geçen yıldan bu yana A, B, C ve D olmak üzere 4 farklı kitapçık kullanıyor. Bu kitapçıklarda sorular aynı ama dizilişi farklı olacak. Ayrıca kopyaya engel olmak için sınavlarda gözetmenlik yapan öğretmenler sınavın yapıldığı dersin branşından farklı olacak. Yani Türkçe sınavına Türkçe öğretmenleri girmeyecek. Sınavlar özel okullarda da yapılıyor ancak sınavlarda gözetmen olarak özel okul öğretmenlerine görev verilmiyor.

KOPYAYI GÖZETMEN BELİRLEYECEK
Sınavda her sınıfta 20 öğrenci olacak ve sınıf yoklama listesinde belirtilen sınıf ve sıra numaralarına göre sıralara tek başına oturacaklar. Öğretmen gerektiğinde sınav yerlerini değiştirebilecek. Sınavda kopya çekilip çekilmediği bilgisayar taramasıyla değil, sınavdaki gözetmen tarafından belirlenecek ve gözetmenler tutanak tutacak. Sınavda kopya çektikleri salon görevlileri tarafından belirlenen öğrencilerin sınavları iptal edilecek

TEOG'A İLK 15 DAKİKA GEÇ KALAN...
TEOG sınavları başladıktan sonra ilk 15 dakika içerisinde gelenler sınava alınacak ancak bu öğrencilere ek süre verilmeyecek. Her dersin yazılısı başladıktan sonra ilk 20 dakika süresince sınıftan çıkılmayacak, 20 dakikadan sonra sınavını tamamlayan öğrenci sınıftan ayrılabilecek.

TEOG SORU KİTAPÇIĞI SAYFALARINI KONTROL EDİN
Sınav öncesinde soru kitapçığınızda baskı hatası ya da eksik sayfa olup olmadığına bakmalısınız. Cevap kâğıdınızda yer alan TC kimlik numarası, ad, soyad gibi bilgileri de kontrol etmelisiniz.

TEOG'DA YANLIŞ DOĞRUYU GÖTÜRMEYECEK
TEOG sınavlarında verdiğiniz yanlış cevapların doğruları etkilemesi söz konusu değil, etkisiz olacak. Bu yüzden uğraştığınız ancak çözemediğiniz bir soruda size en yakın gelen cevabı işaretleyebilirsiniz.

TEOG SINAVINA GİDERKEN BUNLARI GÖTÜRMEYİN
Bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihaz ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçlarını sınava getirmek yasak. Aksi halde sınavınız geçersiz sayılır

TEOG MAZERET SINAVI MAYIS'TA 
TEOG sınavlarına mazeretli ya da mazeretsiz katılamayan öğrencilerin bilgileri okul müdürlüğünce sınav günü bitiminde 5 gün içerisinde e-okul sistemine işlenecek. Bu öğrenciler 14-15 Mayıs tarihlerinde yapılacak mazeret sınavlarına katılacak.

10 BİN ÖĞRENCİ TEK KİŞİLİK SINIFTA GİRECEK
Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri  modüle işlenen 3 öğrenci hastanede, 179 öğrenci evde, 10 bin 884 öğrenci tek  kişilik sınıfta sınava alınacak ve bu öğrencilere 15 dakika ek sınav süresi  tanınacak.

TEOG'DA EN ÇOK SORU NEREDEN GELECEK?
MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin katıldığı bir televizyon programında "Bu sınavda ağırlıklı olarak ikinci dönem soruları olacak. Daha düşük oranda birinci dönem konularından da soru gelecek" ifadelerini kullandı.

TEOG'DA HANGİ GÜN HANGİ DERSTEN SORU ÇIKACAK?
Sınav, yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde her 2 gün yapılacak  oturum için saat 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak. Teneffüs araları 30 dakika  olacak. Sınav uygulaması tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.Öğrenciler, 27 Nisan Çarşamba günü yapılacak birinci oturumda, Türkçe,  matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, 28 Nisan Perşembe günkü ikinci oturumda  ise fen ve teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil  derslerinden sınava girecek.

 Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20  soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak ve her bir ders yazılısının  süresi 40 dakika olacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında  kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak.Öğrenciler, bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihazlar ve saat  fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap  makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları  ile sınava alınmayacaklar. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı,  ihlal gerekçesiyle salondaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz  sayılacak.

SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
İngilizce testini 1 milyon 166 bin 275 öğrenci, Fransızca testini 383 öğrenci, Almanca testini 370 öğrenci, İtalyanca testini de 11 öğrenci yanıtlayacak.  TEOG sınavına giremeyen ve geçerli mazeretini belgelendirenler  öğrenciler, 14-15 Mayıs'ta mazeret sınavlarına girebilecek. Sınav sonuçları,  haziran içerisinde e-okul sisteminde açıklanacak.

SINAV SONUÇLARI NASIL DEĞERLENDİRİLİYOR?

*Ortak sınavlara katılacak olan öğrencilerin puanı tek puan türünde hesaplanacaktır.

*Her soru eşit ağırlığa sahip olacaktır.

*Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar hesaplanacaktır.

*Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.

*Dönem puanı hesaplamasında kullanılacak olan sınav puanı; [(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü ile hesaplanacaktır.

*8’inci sınıfta her dönem için yapılan ortak sınavlar sonucunda yapılan hesaplama ile o döneme ait ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı bulunur. Her iki dönem puanının aritmetik ortalaması; ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur ve yerleştirmeye esas puanda kullanılır.

*Soru iptali olması durumunda ilgili soru o ders sınavına katılan bütün öğrenciler için doğru kabul edilerek değerlendirilecektir.

TEOG NEDİR?
Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş Sınavı(TEOG), 8.sınıf öğrencileri için yapılmakta olan sınavın kısa adıdır. Öğrenciler TEOG'da, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T. C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınava tabi tutulmaktadır. TEOG sınavları Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi olmak üzere 6 dersten yapılıyor. İki yıldır TEOG sınavlarındaki soruları, değişik illerdeki devlet okullarında görevli öğretmenler hazırlıyor. Bu yılın sorularını 83 öğretmenler hazırladı.

BU YIL TEOG EK PUANI KİMLER ALIYOR?
Peki bu yıl TEOG 'a giren öğrenciler ek puan nerelerden alabiliyor, nelere ek puan veriliyor?

Milli Eğitim Bakanlığı TEOG yönergesine göre 2015-2016 eğitim yılında puan teşviki verilecek öğrencilerde TÜBİTAK olimpiyatlarında başarılı olma şartı aranıyor. Buna göre ek puanlar TÜBİTAK tarafından düzenlenen bilim ve matematik olimpiyatlarına katılarak Türkiye’yi uluslararası olimpiyatlarda temsil etme başarısı elde eden öğrencilere verilecek. Olimpiyatlarda birinci olarak altın madalya alan öğrencinin Yıl Sonu Başarı Puanı’na (YBP), YBP’nin yüzde 10’u kadar ek puan ilave edilecek. Olimpiyatlarda ikinci olanların YBP’sine %9, üçüncü olanın YBP’sine %8, dereceye girmeyen ama uluslararası olimpiyatlarda ülkemizi temsil eden öğrencilere de %7’lik ilaveler yapılacak. Hem bilim hem de matematik olimpiyatında başarılı olan öğrencinin iki derecesinden yüksek olanının tamamı, diğerinin de yarısı YBP’sine eklenecek.
 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR