BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.430,50
İŞÇİ

Taşeron yasası son durum-10 Haziran 2014 son durum

10.06.2014 taşeron işçi yasası son dakika Erdoğan açıklaması- taşeron haber 2014, Taşeron işçi son durum en güncel taşeron haberleri, Taşeron yasası kabul edildi mi, Taşeron yasası 10 Haziran 2014 haberleri, memurlar, memur, memurhaber

MEMURLAR - 10.06.2014 taşeron işçi yasası son dakika Erdoğan açıklaması- taşeron haber 2014. Taşeron işçi son durum en güncel taşeron haberleri. Taşeron yasası kabul edildi mi? Taşeron yasası 10 Haziran 2014 haberleri.

İşçileri temsilen Türk-İş, Hak-İş, DİSK’in hükümeti temsilen de Başbakan’ın talimatıyla Salih Kapusuz ve Nurettin Canikli’nin katılımıyla oluşturulan komisyon 5 maddelik düzenleme konusunda görüşmelerini tamamlamak üzere.

SENDİKALAR SÖZ SAHİBİ

Milliyet'ten Cem Kılıç'ın köşesine taşıdığı taşeron yasasının son durumuna göre, üç konfederasyonun kanun tasarısının değiştirilmesi gereken maddeleri konusunda ortak önerileri var. Uzlaşma sonrası kamuda taşeron kullanımı konusunda hangi işlerin yardımcı iş olduğunu belirleyecek komisyonda işçi temsilcileri de yer alacak. Kamuda taşerona verilebilecek yardımcı işlerin hangileri olduğu Bakanlar Kurulu kararıyla listelenecekti. Bu liste oluşturulurken işçi sendikalarından da temsilcilerin yer aldığı bir komisyonun çalışmaları yürütmesi planlanıyor. Yardımcı işlerin listelenmesi konusunda bizzat bu işlerde çalışan işçilerin temsilcilerinin bulunması daha objektif değerlendirmelerin yapılmasını mümkün kılacaktır.

MUVAZAANIN YAPTIRIMI 




Kanun tasarısının en sorunlu yönü, hatalı kurulan taşeron ilişkisi sonucunda taşeron işçilerine tanınan başından itibaren asıl işverenin işçisi sayılması hakkının kaldırılmasıydı. Kanun tasarısı bu durumda taşeron işçilerine asıl işverenin emsal işçisinin ücret ve sosyal haklarının verilmesini öngörüyordu. Bu durum özellikle karayollarında daha önce kazanılmış hakların uygulanmasını ve ilerleyen dönemlerde bu tip kararların Mahkemelerce yeniden alınmasını zorlaştıran bir düzenlemeydi. Konfederasyonlar muvazaayı kaldıran düzenlemenin geri çekilmesi yönünde ortak görüşlerini bildirdiler.
Her üç konfederasyonun da ortak talebi, muvazaanın devam etmesi ve çalıştırılmaması gereken bir işte çalıştırılan taşeronun kadro hakkının olması yönünde. Nitekim komisyon görüşmeleri neticesinde Türk İş başkanının ifadesine göre bu sorun çözülmüş olacak ve mevcut sistem devam ederek asıl işverenin işçisi sayılma
hakkı kalacak.

ELEŞTİRİLER DE VAR

Eleştirilen bir diğer madde asıl işverenden iş alan taşeronun bu durumu Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne bildirme zorunluluğunun kaldırılması. Bu durum, alt işverenlikle ilgili muvazaa tespitinin yapılmasını önemli ölçüde engelleyecektir.
Şu an asıl işverenden iş alan taşeron bu durumu Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne bildirdiğinde müfettişler gerekli görülerse konu ile ilgili değerlendirme yaparak bu konuda bir rapor düzenliyorlar. Raporda muvazaa tespit edilirse, işverenlerin 6 işgünü içerisinde rapora itiraz etmesi gerekiyor. İtiraz edilmez veya itiraz sonucunda karar kesinleşirse, muvazaaya konu olan işte çalışan taşeron işçilerine asıl işveren tarafından kadro verilmesi gerekiyor. Dolayısıyla işçiler açısından önemli haklar öngören bu düzenlemenin kaldırılması hem muvazat tespitini güçleştirecek, hem de zaten “hunharca” kullanılan taşeronluğun, kayıt altına alınmasını zorlaştıracaktır.

Öte yandan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay bu komisyon çalışmaları sonucunda kamuda taşeron kullanımı konusunda atılacak olumlu her adımın işçi sendikalarının gücünü artıracağını ifade etti.
Umarız kamuda taşeron kullanımı konusunda atılan bu olumlu adımlar, çalışma hayatının bütün diğer sorunlarının çözümünde de devam eder.

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR