BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.521,79
İŞÇİ

Taşeron işçilere prim ve işsizlik maaşı şoku!

İSKİ'de çalışan yüzlerce taşeron işçilerin primlerinin eksik yatırıldığı ve işten çıkarılan işçilerinde işsizlik maaşı alamadığı ortaya çıktı.

MEMURLAR - İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (İSKİ) Sayaç Endeks Tespiti ve Fatura Dağıtımı işini yapan taşeron firma işçilerinin "İşsizlik Sigortası" primlerinin eksik yatırıldığı, bu nedenle işten çıkarılan işçilerin "İşsizlik Maaşı" alamadığı ortaya çıktı.

CHP Denizli Milletvekili ve PM üyesi İlhan Cihaner, emekçilerin hakkının gasp edilmesini TBMM gündemine taşıdı.

Cihaner, konuyla ilgili olarak hem İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e soru önergesi verdi.

İşte o soru önergesinde yer alan sorular:

1) İstanbul Büyükşehir Belediyesi, taşeron firmanın işçilerin primlerini eksik yatırdığı konusunda bilgi sahibi midir?


2) Asıl işveren olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, taşeron firmanın işçilere karşı kanuni yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini denetlenmekte midir?

3) Denetim yapılmakta ise hangi sıklıkla ve hangi yöntemlerle yapılmaktadır?

4) İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeme yerine 119 gün prim ödemesi yapıldığı için işsizlik maaşı alamayan kaç taşeron firma işçisi vardır? Bunlardan kaçı yargıya başvurmuştur?

5) Taşeron firmanın işten çıkardığı işçilerin işsizlik maaşı almasını engellemek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bilgisi dahilinde mi primler eksik yatırılmaktadır?

6) 2003-2014 yılları arasında taşeron firmanın çıkardığı işçilerin açtığı davalar sonucunda üst işveren olarak İstanbul Büyükşehir Belediye kaç lira tazminat ödemek zorunda kalmıştır?

7) İşçilere karşı yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve bu yüzden asıl işveren olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tazminat ödemesine yol açan taşeron firmaların ihalelere katılmasını engellemek için ne gibi önlemler alınmaktadır?

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR