BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
İŞÇİ

Taşeron işçiler kıdem tazminatında bu kez kazanan taraf oldular!

Kıdem tazminatını konuşmak için bir araya gelen sendika, işçi, işveren ve Çalışma Bakanlığı maalesef bir sonuca varamadı. Ama kıdem tazminatı görüşmelerinden karlı çıkan taraf taşeron işçiler oldu. Çelik, taşeron işçilere yeni düzenleme için kolları sıvad

Kıdem tazminatında taraflarla uzlaşma sağlayamayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı taşeron işçilikle ilgili düzenleme hazırlıyor. İşçi sendikaları, taşeron işçisine toplu sözleşme ve kademeli ücret için bastırıyor.

Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­ka­nı Fa­ruk Çe­li­k’­in iş­çi ve iş­ve­ren sen­di­ka­la­rı­nı bir ara­ya ge­tir­di­ği top­lan­tı­dan kı­dem taz­mi­na­tı­na iliş­kin bir so­nuç çık­maz­ken, ta­şe­ron iş­çi­le­re yö­ne­lik sür­priz ge­liş­me ya­şan­dı.

TAŞERON İŞÇİLER İLE İLİGLİ TÜM HABERLER BURADA!

ÖNERİ KABUL GÖRDÜ MÜ?

Ge­liş­me­le­ri Hak-İş Baş­ka­nı Mah­mut Ars­lan, ta­raf­lar ara­sın­da uyuş­maz­lık ya­şan­sa da­hi ta­şe­ron iş­çi­ler­le il­gi­li ça­lış­ma­nın de­vam et­me­si­ni Çe­li­k’­ten ta­lep et­tik­le­ri­ni söy­le­di. Çe­li­k’­e, “İş­çi sen­di­ka­la­rı­nın öne­ri­le­ri­ni dik­ka­te alan bir ça­lış­ma­yı Mec­li­s’­e ge­ti­rin, des­tek­le­ye­li­m” de­dik­le­ri­ni be­lir­ten Ars­lan, bu öne­ri­le­ri­nin ka­bul edil­di­ği­ni, Ça­lış­ma Ba­kan­lı­ğı­’n­da bu yön­de bir ça­lış­ma­nın baş­la­dı­ğı­nı bil­dir­di.

TOPLU SÖZLEŞME HAKKI

Ars­lan, ta­şe­ron iş­çi­le­rin ça­lış­ma şart­la­rı­nın dü­zel­til­me­si­ne yö­ne­lik dü­zen­le­me için “top­lu iş söz­leş­me­si­” ve “ka­de­me­li maa­ş” baş­lık­la­rı­nı ta­şı­yan iki öne­ri sun­duk­la­rı­nı ifa­de et­ti. Top­lu söz­leş­me ta­lep­le­ri­nin ka­bul edil­me­si ha­lin­de, yet­ki alı­nan iş­yer­le­rin­de ta­şe­ron iş­çi üc­ret­le­ri­nin top­lu söz­leş­mey­le be­lir­le­ne­ce­ği­ni söy­le­yen Ars­lan, bu­nun için Ka­mu İha­le Ya­sa­sı­’n­da de­ği­şik­lik ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lirt­ti.

Ars­lan, böy­le­ce top­lu söz­leş­mey­le iş­çi­le­re sağ­la­nan zam­la­rın iha­le be­de­li­ne son­ra­dan ila­ve edi­le­bi­le­ce­ği­ni ve dev­let ku­rum­la­rı ta­ra­fın­dan zam­mın öde­ne­bi­le­ce­ği­ni ifa­de et­ti. Hak-İş’­in ikin­ci öne­ri­si ise ta­şe­ron iş­çi­le­ri as­ga­ri üc­ret sı­nır­la­ma­sın­dan kur­tar­ma­yı ön­gö­rü­yor. Bu­na gö­re ta­şe­ron iş­çi­le­rin maa­şı eği­tim du­rum­la­rı­na gö­re ka­de­me­li ola­rak yük­se­le­cek. Böy­le­ce en dü­şük eği­tim­li ve ni­te­lik­siz iş­çi­ler as­ga­ri üc­ret dü­ze­yin­de ma­aş alır­ken yük­sek eği­tim­li ve ni­te­lik­li iş­çi­ler as­ga­ri üc­re­tin çok üze­rin­de ma­aş al­ma im­ka­nı­na ka­vu­şa­cak. Bu­nun için de yi­ne İha­le Ka­nu­nu­’n­da de­ği­şik­lik ya­pıl­ma­sı ge­re­ke­cek.

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR