BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
İŞÇİ

Taşeron işçi torba yasa maddeleri- taşeron haber- taşeron işçi son dakika açıklaması 24.04.2014

Taşeron işçi torba yasa maddeleri- taşeron haber- taşeron işçi son dakika açıklaması 24.04.2014. Taşeron işçi son durum. Taşeron haberlerinde neler var? Taşeronlara haber. Taşeron işçi haber. Taşeron işçi en son gelişmeler. Taşeron yasası.

-  torba yasa maddeleri- taşeron haber- taşeron işçi son dakika açıklaması 24.04.2014. son durum. Taşeron haberlerinde neler var? Taşeronlara haber. Taşeron işçi haber. en son gelişmeler. Taşeron yasası.



Taşeron yasasında neler var? Taşeron işçi haberleri 24 Temmuz gelişmeleri. Taşeron işçi son dakika Faruk Çelik açıklaması. Taşeron haberleri. Taşeron haberlerinin tek adresi memurhaber.com- Taşeron işçi en son gelişmeler. Torba yasadan taşeron işçilere neler çıkacak? Taşeron işçi torba yasa onaylanan maddeler. Taşeron işçi en son haberler. Taşeron işçilere kamu kadrosu gelecek mi? Taşeron işçilere kamu kadro Başbakan Erdoğan açıklaması 24 Temmuz. Taşeron işçi son dakika 24 Temmuz 2014.

Asıl işi yapan taşeron işçilere, torbadan iyi haber çıktı. Bakan Çelik, tazminatlarıyla ayrılabileceklerini, ama sayıları çok olduğu için asıl işçi olacaklarını söyledi.


24/07/2014 taşeron işçi kamu kadro açıklaması, taşeron haber- taşeron yasası 24 Temmuz, Taşeron yasasında neler var, Torba yasa taşeron işçi maddeleri, Taşeron işçi son dakika haberleri, Taşeron işçi kamu kadro, Taşeron gelişmeleri

Torba yasa tasarısı görüşmeleri Meclis Genel Kurulu'nda devam ediyor. Maddeler üzerinde yapılan görüşmelerde birçok konuda da yeni önergeler veriliyor. Görüşmeler sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bu tasarıyla artık alt işveren işçisinin hangi koşullarda alt işveren işçisi ve hangi koşullarda asıl işçi olacağının kesin hatlarla netleştiğini vurgulayan Bakan Çelik, şöyle konuştu:

MUVAZAA OLAMAZ

"Yardımcı işlerde alt işveren işçisi çalışacak, bunun yanında teknolojik uzmanlık ve işin gereği hususlarını aynı anda bünyesinde barındıran işler alt işveren işçisi veya hizmet alımını gerçekleştirebilecek. Ama bunun dışında da Karayolları'nda da, Sağlık Bakanlığı'nda da, bütün kurumlarda artık muvazaa diyebileceğimiz hususun gerçekleşmesi mümkün değil. Gerçekleşirse yine yargı kararıyla asıl işçi olarak çalıştırmak zorunda kalacak. Asıl işleri yapanlar taşeron işinde çalıştırılamayacak." Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Bir işçi, hizmet alımı yardımcı işler bünyesinde değilse asıl işçidir o ve kesinlikle çalıştırılamayacak. Mevcut yargı kararları çerçevesinde tazminatlarını, haklarını ödeyip işten çıkarma imkanı olduğu gibi, asıl haklarını ödemeden -çünkü ortada sayısal anlamda ciddi bir rakam- asıl işçi olarak bunları çalıştırma imkanı var."


MEMURLAR- Taşeron haber- Taşeron işçi torba yasa kamu kadro- taşeron işçi son dakika 02/07/2014. Taşeron işçi 2 Temmuz 2014 Çarşamba haberleri. Taşeron işçi haber. Taşeronlar 2 Temmuz. Taşeron 02/07/2014. Taşeron yasası torba yasa.

Taşeron işçilerle ilgili haberler BURADA!

İşçi sendikalarının dediği oldu, muvazaa uygulamasını kaldıran düzenleme tasarıdan çıktı. Yeni düzenlemeye göre, hatalı kurulan taşeron ilişkisi sonrası, asıl işveren sadece işçilerin ücretlerini düzeltmekle kalmayacak, ayrıca onları kendi kadrosuna almak zorunda kalacak.

Taşeron işçileri uzunca bir süredir torba yasa tasarısındaki düzenlemelerin yasalaşmasını bekliyorlar. Tasarı, alt komisyondan Meclis Genel Kurulu'na gelirken taşeronda işaret ettiğimiz bazı maddelerin tasarıdan çıkartıldığını görüyoruz. Tasarı bu şekilde yasalaşırsa yeni adımların yalnızca işçi ve işveren sendikalarının üzerinde uzlaştığı ve mutabık kaldığı konularda atılacağını söylemek mümkün.

YAPTIRIM DEVAM EDECEK

Taşeron konusunda en çok eleştirilen nokta, mevcut uygulamada hatalı kurulan taşeron ilişkisinin sonucunda, taşeron işçilerinin asıl işverenin işçisi haline geliyor olmasının kaldırılmasıydı. Yani taşeron çalıştırılamayacak bir işte taşeron çalıştıran bir işveren, bu durumdaki işçileri kendi kadrosuna almak zorunda kalmayacaktı. Bu düzenlemenin hayata geçmesi, işverenlerin taşeron kullanımı konusunda en büyük endişesini ortadan kaldırıyordu.

İşverenler hatalı kurulan bir taşeron ilişkisinin bedelini ödemekten kurtulmuş olacaklardı. Taşeron işçilerini kendi bordrolarına almayacaklar, yalnızca kendi işçilerine verdikleri ücret ve sosyal yardımları vereceklerdi.

HAK EDİŞTEN KESİLECEK

Böyle olunca da, aynı işyerinde iki farklı çalışan tipi ve aynı işi yapan iki farklı işveren olacaktı. Bu madde komisyonda kaldırıldı. Yani muvazaa da, yaptırımı da devam edecek. Taşeron konusunda komisyondan geçen önemli bir madde, asıl işverenlerin uygulamada izlediği bir yöntemin hukuki arka planının oluşmasını sağlıyor. Buna göre, asıl işveren taşeron işçilerinin ücretlerinin aylık olarak ödenip ödenmediğini kontrol edecek ve ödenmeyen ücret olursa bunu alt işverenin hak edişinden kesecek ve taşeron işçilerinin banka hesaplarına yatıracak Taşeron işçilerinin yıllık izin ve kıdem haklarının korunmasında taşeron şirketin değişmesinin hak kaybına neden olmamasını sağlayacak düzenleme de aynen Genel Kurul'a geliyor. Buna göre taşeron şirket değişse bile aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçinin yıllık izin süresi ve kıdem tazminatı hesaplanırken bütün sürelerin toplamı dikkate alınacak.

TAZMİNAT DEVLETTEN

Taşeron işçilerinin kıdem tazminatı konusunun düzenlenmesi öngörülüyor. Buna göre taşeron işçisi kıdem tazminatını taşeron şirketten değil, son çalıştığı kamu kurumundan alacak. Ancak kamuda iş alan taşeron şirketlerin kendi sorumluluklarını ne şekilde yerine getireceği konusu bu madde uyarınca hazırlanan yönetmelikle netleşecektir. Torba yasa tasarısında kamuda taşerona verilebilecek yardımcı işlerin listesinin hazırlanması öngörülüyordu. Ancak burada işçi sendikalarının söz hakkı yoktu. Komisyonda değişiklik yapıldı ve işçi sendikaları konfederasyonlarının da bu liste hazırlanırken söz sahibi olması sağlandı.

DÜZENLEME HENÜZ YOK

Taşeron işçilerinin en önemli beklentilerinden biri de kadro. Tasarının bu halinde kadro düzenlemesi bulunmuyor. Kadroyu yargı kararlarıyla elde etmiş işçilerin bu hakları bir an önce tanınmalı ve torba yasa tasarısı sonrası taşeron çalıştırılamayacak işlerde istihdam edilenlere de kadro hakkı tanınmalıdır.

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR