BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Tartışmalı valilerin yeri değişti!

Valiler Kararnamesi imzalandı. Kararnameye göre, 22 vali merkeze alınırken, 24 ile yeni vali atandı. 26 ilin valisi de kendi aralarında yer değiştirdi.

Valiler Kararnamesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla yayımlandı. Kamuoyunda tartışmalara neden olan valilerin yeri değişti mi? İşte detaylar...

Geçtiğimiz günlerde tartışmalı açıklamalarla gündeme gelen bazı valiler merkeze çekildi. En dikkat çeken isim ise Kilis eski Valisi oldu. İŞİD füzelerinin Kilis'i vurmasını tuhaf sözlerle anlatan Vali Süleyman Tapsız Karaman'a gönderildi. Kilis Valisi Tapsız "Bu füzelerin düşüyor olması eleştiriliyor tabii ki düşecek havada mı kalacak yerçekimi var" demişti

İŞTE YERİ DEĞİŞEN VALİLER

*Karaman'da çocuk istismarı davasıyla gündeme gelen Karaman Valisi Murat Koca Merkez Valisi yapıldı.

*Adanademirspor'u kamp yaptığı Malatya'dan sürgüne gönderen Vali Süleyman Kamçı'nın da yeri değişti. Kamçı Kayseri valisi oldu.

*Öğrencilerinin gözü önünde azarladığı öğretmen Halil Serkan Öz'ün kalp krizi geçirerek ölmesine yol açmakla suçlanan Yalova Valisi Selim Cebiroğlu da merkeze alındı.

*AK Parti Milletvekili Murat Demir'in, sert sözlerle eleştirdiği Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın Isparta Valiliğine atandı. Milletvekili Demir, vali için "herkes de kendine çeki düzen verecek. Vekiller burada ömür boyu kalacak ama Vali Bey'in burada süresi dolduğu zaman ama 3 sene sonra ama 5 sen sonra burayı terk edip gidecek" demişti.

*Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Edip Uğur'un, 'yatırımları sabote etmekle' suçladığı Vali Mustafa Yaman Mardin Valiliğine gönderildi.

MERKEZE ÇEKİLEN VALİLER NE YAPIYOR?

Merkeze çekilen valilere genellikle herhangi bir başka iş verilmiyor. Bu valiler özlük haklarını koruyorlar ve maaşlarını almaya devam ediyorlar. Valilerin alındığı 'merkez', İçişleri Bakanlığı binasında bulunuyor. Merkeze alınmak, diğer bir deyişle 'kızağa çekilmek' anlamına geliyor. Buraya alınan valilerin özlük haklarına ve maaşına dokunulmuyor.

GERİ DÖNEMİYORLAR

Ekstra görev verilmezse merkezdeki valiler herhangi bir iş yapmıyor. Geçmişte, merkeze alınan valilerin dava açıp yerlerine geri dönme hakları bulunuyordu. Ancak son düzenlemelerle bu ihtimal de ortadan kalktı. Düzenlemeye göre; 'merkez' valileri, atanmalarındaki usule göre, valilik kadro ve unvanlarını muhafaza etmek suretiyle merkezde görevlendirilebiliyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR