BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Tarihin en büyük prim affı geliyor!

SGK’nın, gündemde olan torba yasadaki prim affı nedeniyle yaklaşık 21 milyar liralık alacağının üzerine çizgi çekeceği hesaplandı. Halen cezalarıyla birlikte 85 milyar lira olan SGK alacağından af sayesinde 18 milyar lira tahsilat bekleniyor.

MEMURLAR - SGK’nın, gündemde olan torba yasadaki prim affı nedeniyle yaklaşık 21 milyar liralık alacağının üzerine çizgi çekeceği hesaplandı. Halen cezalarıyla birlikte 85 milyar lira olan SGK alacağından af sayesinde 18 milyar lira tahsilat bekleniyor.

Ta­ri­hin en bü­yük ver­gi ve si­gor­ta prim af­fı ola­rak ilan edi­len ye­ni af ta­sa­rı­sıy­la dev­let çok bü­yük mik­tar­da sos­yal gü­ven­lik prim ala­ca­ğın­dan ta­ma­men vaz­geç­miş ola­cak

BORCUN 45 MİLYAR LİRASI ANA PARA

Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu (SGK) yet­ki­li­le­rin­den edi­ni­len bil­gi­le­re gö­re ha­len SGK’­nın si­gor­ta­lı­lar, ge­lir tes­ti yap­tır­ma­yan­lar, test yap­tı­rıp pri­mi­ni öde­me­yen­ler, emek­li olup ye­ni­den ça­lış­tı­ğı hal­de prim bor­cu­nu öde­me­yen mil­yon­lar­ca borç­lu­dan top­lam 85 mil­yar li­ra­lık ala­ca­ğı bu­lu­nu­yor.
Bu ala­ca­ğın 45 mil­yar li­ra­sı ana­pa­ra, 40 mil­yar li­ra­sı ise ge­cik­me zam­mı ve ge­cik­me ce­za­sın­dan olu­şu­yor.

Dev­let, ay­lık yüz­de 1,4’lük bu ce­za ve zam­mı, dü­rüst va­tan­daş­la­rı ko­ru­mak, bor­cu­na sa­dık ol­ma­yan va­tan­daş­la­rı da bor­cu­nu za­ma­nın­da öde­me­ye teş­vik et­mek için uy­gu­la­dı.

BORÇLANMA 64 MİLYAR LİRAYA DÜŞER

An­cak Mec­li­s’­e ge­len ye­ni af dü­zen­le­me­siy­le şim­di ce­za­la­rıy­la bir­lik­te 85 mil­yar li­ra­lık ala­ca­ğın tüm ge­cik­me ce­za ve zam­mı si­li­ne­cek.

45 mil­yar li­ra­lık ana­pa­ra ala­cak üze­rin­den TÜ­FE/ TE­FE he­sa­bıy­la borç ye­ni­den ya­pı­lan­dı­rı­la­cak. Bu he­sap­la­may­la 85 mil­yar­lık borç, ya­pı­lan­dır­ma af­fı kap­sa­mın­da yak­la­şık 64 mil­yar li­ra­ya dü­şe­cek. Böy­le­ce SGK’­nın top­lam 21 mil­yar li­ra­lık ala­ca­ğı ta­ma­men si­lin­miş, ala­ca­ğın üze­ri­ne bir
an­lam­da ka­lem çe­kil­miş ola­cak.

TAHSİLATTA HEDEF %40

SGK yet­ki­li­le­ri, enf­las­yon he­sap­la­ma­sı ve ce­za­lar ha­riç ol­mak üze­re 45 mil­yar li­ra­lık borç üze­rin­den en faz­la yüz­de 40 ala­cak tah­si­la­tı ya­pı­la­bi­le­ce­ği­ni bil­dir­di­ler. Bu­na gö­re SGK’­nın 45 mil­yar li­ra ana­pa­ra ala­ca­ğın­dan ye­ni af­la bir­lik­te yak­la­şık 18 mil­yar li­ra­lık kıs­mı­nı tah­sil ede­bi­le­ce­ği he­sap­lan­dı. Enf­las­yon he­sa­bı da dik­ka­te alın­dı­ğın­da tah­si­la­tın 25 mil­yar li­ra­ya ka­dar çık­ma­sı bek­le­ni­yor. Ya­pı­lan­dır­ma kap­sa­mın­da borç­lar 6, 9, 12 ya da 18 eşit tak­sit­le öde­ne­cek.

3O MİLYAR LİRANIN SADECE 10,5 MİLYAR LİRASI TAHSİL EDİLDİ

Daha önce 2011 yılında yapılan afta SGK’nın toplam 30 milyar liralık alacağı yeniden yapılandırıldı. Yapılandırmayla 23 milyar liraya indirilen alacak için 16,4 milyar liralık ödeme taahhüdü geldi ancak tahsilat 10 milyar 490 milyon lirada kaldı.

VERGİDEN 70 MİLYAR LİRA

Dev­le­tin, SGK prim ala­cak­la­rı­nın ya­nın­da ay­rı­ca ana­pa­ra, fa­iz ve ce­za­la­rı kap­sa­yan ver­gi ala­ca­ğı­nın 70 mil­yar li­ra­yı bul­du­ğu he­sap­la­nı­yor.
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR