BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,68
ALTIN 2.411,45
İŞÇİ

Sözleşmelilere 'ÖLÜM' zulmü!

Ölüm... Bundan ötesi var mı? Ölüm anı gelip çattığında, prosedür, bürokrasi veya bir başka şey, azaltır mı yakını, eşi, dostu ölen bir kişinin acısını?

Tabii ki hayır! Ancak bazen öyle şeyler yaşıyoruz ki, isyan etmemek mümkün değil.. Ölümler olmasaydı da, sorunlar hiç yaşanmasaydı keşke. Ama ölümün önüne geçilmiyor, geçilemiyor. Hal böyle olunca en acılı günümüzde bile kendi sorunlarımızla boğuşuyoruz.

Konuyu anlamışsınızdır, kamuda çalışanlara verilen ölüm izniyle ilgili olacak aşağıda karaladıklarımız.. En acı günümüzde bile eşitsizlik çıkıyor karşımıza.. Dikkatimizi çekti, ölüm anında memurun kullandığı 7 günlük izin. Peki aynı haktan sözleşmeliler de faydalanıyor mu?

Hayır! Sözleşmelilere burada da üvey evlat muamelesi yapılıyor. En acılı gününde bile 3 günlük izin hakkı veriliyor. İşte kanun işte düzenleme.. İşte aradaki fark işte aradaki adaletsizlik.


MEMURLAR İÇİN KANUNDA YER ALAN DÜZENLEME NE DİYOR?

Sözleşmeli personelin özlük hakları, 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"da düzenlenmiş.

Anılan Esasların 9 uncu maddesinin 6 ıncı fıkrasında “Sözleşmeli personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde iki gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için üç gün ücretli mazeret izni verilir.” hükmü bulunmaktadır.


BU UYGULAMA SÖZLEŞMELİLERE NASIL UYGULANIYOR?

1-Sözleşmeli personelin izinleri "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" çerçevesinde kullanması gerekmektedir.

2-Ölüme bağlı olarak sözleşmeli personele belirtilen annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde 3 gün ücretli izin verilmektedir.

3-Sözleşmeli personeli devlet memurlarına tanınan izin haklarından yaralanabilmesi için “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" değişiklik yapılması gerekmektedir.




Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR