BIST 10.160
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.394,72
GÜNCEL

Sosyal medya kullanıcıları dikkat! İşte tüm detaylarıyla yeni düzenlemeler

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, yaptığı basın toplantısıyla yeni sosyal medya düzenlemesinin içeriğini kamuoyu ile paylaştı. İşte soru cevaplarla düzenlemenin tüm detayları.

BU DÜZENLEME KAÇINILMAZDI

-AK Parti ve MHP'nin meclis gündemine taşımaya hazırlandığı son sosyal medya düzenlemesine neden ihtiyaç duyuldu?

Türkiye'de 54 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunmaktadır. Ortam sanal olsa da işlenen suç gerçektir. Özellikle anonim ve sahte hesaplar üzerinden sosyal medyada çok farklı suçlar işleniyor. Bunların başında tehdit, hakaret, aşağılama, özel hayatın gizliliğini ihlal, mahremiyetin önüne geçilmesi, kişisel verilerinin hukuka aykırı bir şekilde ele geçirilmesi, ayrıca toplumu kin ve düşmanlığa sevk etme gibi suçlar büyük problem oluşturmuştur. Çocuk istismarı, cinsel istismar ve pedofili de kontrolün olmadığı sanal dünyada had safhaya ulaşmıştır. Bunların birikmesi neticesinde sosyal medya düzenlemesine ihtiyaç duyulmuştur.

AĞIR YAPTIRIM GELİYOR

-Sahte hesaplarla sosyal medya üzerinden açık suç işleyenler var. Bunlarla ilgili bir yaptırım olacak mı?

Özellikle kişi, kişilik haklarıyla ya da özel hayatın gizliliğiyle ilgili mağduriyet ve ihlal bulunduğunu düşünüyorsa mahkemeye gitmeksizin sosyal medya mecrası sağlayıcısının temsilciliğine başvurduğunda temsilcinin 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz yanıt vermesi gerekiyor. Yine olumsuz yanıtın sebebinin verilmesi gerekecek. Kullanıcının kişilik hakkı ihlalinde temsilciye yazılı başvuru yapıp 48 saat içinde cevap alamaması durumunda ise sosyal medya mecrasına 5 milyon TL ceza uygulanacak. Olumsuz içeriğin yayından çıkarılması ve engellenmesi taleplerine 48 saat içinde yanıt verilmemesi halinde 5 milyon, kararların uygulanmaması halinde ise 10 milyon lira para cezası verilecek.

TEMSİLCİ ZORUNLU OLACAK

-Düzenleme özetle hangi değişiklikleri kapsıyor?

Temsilci bulundurma zorunluluğu: Günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılarına ilave sorumluluklar getiriliyor. Sosyal medya mecralarının Türkiye'de temsilci bulundurmaması büyük problemleri ve ihlalleri beraberinde getiriyordu. Teklifle birlikte sosyal ağlar diledikleri taktirde tüzel kişilik kurup Türkiye'de temsilci bulundurabilecekler. Bu durum suçların tespiti ve önüne geçilmesi adına çok önemli bir adımdır.

KAPAMA OLMAYACAK BANT ARALIĞI DARALTILACAK

-Sosyal ağlar kapanmayacak ama bant genişliği daraltılacak: Sosyal ağlar temsilci bulundurma yükümlülüğü yerine getirmezse 5 aşamalı yaptırım süreci var. Birinci aşama 10 milyon lira para cezası ve 30 günlük bekleme süresi olacak. Yerine gelmezse 2. aşamada 30 milyon para cezası verilecek. Üçüncü aşamaya geldiğimizde 3 aylık reklam vermeme cezası verilecek. Bu da yerine getirilmezse yüzde 50 bant daralma hususunda hâkimlik kararı uygulanacak. Sonrasında ise yüzde 90 bant daraltma cezası verilebilecek. Beşinci safhada ise, sosyal medya mecrasının niteliği dikkate alınarak, yüzde 90 oranına kadar bant genişliğinin daraltılması hususunda hakim karar verecek.Bant daralma kararı verilirse erişim sağlayıcılar da 4 saat içinde bu kararı yerine getirmekle mükellef olacakladır.