BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.506,18
GÜNCEL

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan 531 lira alabilirsiniz

Kişi eğer iş kazası veya meslek hastalığı sonucu malullük aylığı alırken ölmüşse, 360 gün prim ödenmiş olma şartı aranmıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortalıları ölüm riskine karşı da koruyor. Ölüm sonrasında geride kalanlar için SGK ölüm aylığı ve cenaze ödeneği ödüyor. Cenaze ödeneğinin amacı cenazenin kaldırılması için gerekli masrafların karşılanması. Ancak bu ödenek pek bilinmiyor. Ödemenin alınabilmesi için 5 yıllık zaman aşımı söz konusu. Bu yıl için belirlenen ödenek ise 531 lira.

SİGORTA ŞART

Cenaze ödeneği verilmesi için ölen kişinin sigortalı olması şart. Bu nedenle kayıtdışı çalışmak yalnızca kişinin kendisini değil, ailesini de riske atan bir durum. Ölüm sonrası geride kalanlara cenaze yardımı ödenmesi için ölen kişi adına en az 360 gün yani bir yıl uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmesi gerekir. Bir yıl prim ödenmemiş ise geride kalanlara cenaze ödeneği verilmez.

İŞ KAZASI MUAF

Geride kalanlara cenaze ödeneği ödenmesi için kişinin ölüm tarihinde sigortalı olması gerekmez. Prim ödenmişse ölen kişi ölüm tarihinde çalışmıyor olsa bile SGK’dan cenaze ödeneği alınabilir. Öte yandan ölen kişi eğer iş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri veya malullük aylığı alırken ölmüşse bu durumda 360 gün prim ödenmiş olma şartı aranmaz.

ÖNCELİK EŞ VE ÇOCUK

Sigortalının ölümü sonrası cenaze ödeneği sigortalının eşine ödenir. Eşi yoksa çocuklarına, o da yoksa anne babasına, o da yoksa kardeşlerine. Bütün bu kişilere ödeme yapılamaması halinde masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir. 4/C’li olan bir kişinin ölümü halinde kendi kurumları ölüm yardımı hariç cenaze gideri, cenaze nakil gideri için SGK cenaze ödeneği ödemez

sgk
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR