BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Sosyal Güvenlik Kurumu o haberi yalanladı!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), "Yandaş Üniversiteye İhale Kıyağı" başlıklı haberdeki iddialara ilişkin açıklama yaptı.

MEMURLAR - Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK), "Yandaş Üniversiteye İhale Kıyağı" başlıklı haberdeki iddialara ilişkin, "Haberde iddia edildiği gibi SGK'nın ihaleden muaf şekilde proje yürütmesi Hasan Kalyoncu Üniversitesine kaynak aktarmaya yönelik olmadığı gibi, bu kapsamda ilk proje de Hasan Kalyoncu Üniversitesine verilmiş değildir" açıklaması yapıldı.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan "Yandaş Üniversiteye İhale Kıyağı" başlıklı haberlerin asılsız olduğu belirtildi.

Açıklamada, haberde geçen "Hükümetin yandaş üniversitelere para aktarmak için göstermelik ve yüksek tutarlı projeler hazırlattığı ortaya çıktı. Bu projeler vasıtasıyla yandaş üniversitelere büyük kaynak aktarımında bulunuldu" ifadelerine yer verilerek, şunlar kaydedildi:

"Kurumumuz tarafından 'GSS Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi' ve 'Belirlenen Hastalıkların Maliyetlerinin Analizi ve Hesaplanması' projeleri hazırlandı, projeler Kalkınma Bakanlığınca 7 Nisan 2012'de onaylandı. 4 Temmuz 2013'teki Yönetim Kurulu kararında projelerin Hasan Kalyoncu Üniversitesine yaptırılmasına karar verildi. Kurumumuz ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi arasında 26 Temmuz 2013'te protokol imzalanarak çalışmalara başlandı ve projelerin 31 Aralık 2013'te bitirilmesi planlandı. GSS Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi projesi öngörülen takvimde bitirilmiştir."

-Protokol ilk kez devlet üniversitesiyle yapıldı

Belirlenen Hastalıkların Maliyetlerinin Analizi ve Hesaplanması Projesi'nin süresinin SGK tarafından sağlanmasının gereken koşulların sağlanamaması nedeniyle 30 Haziran 2014'e kadar uzatıldığı vurgulanarak, şu bilgiler verildi:

"Düzenlemenin ardından SGK'nın yaptığı ilk iş, Hasan Kalyoncu Üniversitesine iki projeyi ihalesiz şekilde vermek oldu' şeklinde yapılan açıklama gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü Bakanlar Kurulu kararı eki esaslarına göre kamu hizmet sunucularıyla protokol ilk kez bir devlet üniversitesiyle gerçekleştirilmiştir. Ardından bir devlet kurumuyla çeşitli projeler gerçekleştirilmiş olup, ancak üçüncü bir SGK projesi için kamu hizmet sunucusu olarak Hasan Kalyoncu Üniversitesiyle protokol imzalanmıştır. Haberde iddia edildiği gibi SGK'nın ihaleden muaf şekilde proje yürütmesi Hasan Kalyoncu Üniversitesine kaynak aktarmaya yönelik olmadığı gibi, bu kapsamda ilk proje de Hasan Kalyoncu Üniversitesine verilmiş değildir."

Açıklamada, yürütülen projelerden GSS Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi Projesi'nin takvime uygun olarak tamamlandığı, hastalık maliyeti hesaplaması ve analiziyle ilgili projede 6 aylık uzatmaya gidildiği bildirildi.

Projenin tamamlanmayan kısmının bedelinin de üniversiteye ödenmediği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Üniversitenin yürüttüğü projedeki iş kalemleri hakkında SGK tarafından eksiklikler bulunmuş ve bunların düzeltilmesi üniversiteden resmi olarak talep edilmişken üniversitenin kayrıldığı iddiası gerçeklere dayanmayan yanlış bir sav olarak kalmaktadır. Haberde 'Üniversitenin tıp fakültesi ve hastanesi yoktu' denilmiştir. Hasan Kalyoncu Üniversitesinin tıp fakültesinin olmamasının haber konusu yapılması, niteliği uygun olmayan bir üniversiteye proje verildiğine dayanak yapılmaya çalışılmıştır. Yürütülen projelerin mahiyeti itibarıyla işbirliği yapılan Üniversitenin tıp fakültesinin olması bir gereklilik değildir. Hasan Kalyoncu Üniversitesiyle yürütülen projelerden sadece birisi kısmen sağlık bilimleriyle ilgili olup hastalık maliyeti hesaplanmasını içermektedir."

-"Haksız ödeme yapıldığı' iddiası doğru değil"

Projenin yürütülmesinde tıp fakültesi bulunmasının sanki bir zorunlulukmuş gibi haberleştirilmesinin yanlış algı oluşturmaya matuf ve tamamen taraflı bir haberciliğin eseri olduğu ifade edilen açıklamada, "İddia edildiği gibi bir günde tamamlanmış ve ödemesi yapılmış herhangi bir proje, SGK tarafından yürütülmemiştir. Ayrıca haberde tamamlanmamış bir faaliyetin tamamlanmış gibi gösterildiği ve bu yolla da üniversiteye haksız ödeme yapıldığı iddiası doğru değildir. İlgili projelerdeki tüm iş ve işlemler kanun ve ilgili mevzuata uygun olarak yürütülmüştür. Söz konusu üniversiteyle Kurumumuz arasında yapılan protokole aykırı hususların tespiti halinde fesih işlemleri mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilecektir" denildi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR