BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
İŞÇİ

Şirketler vapurdaki satıcıların peşinde

Pazarlama uzmanları, vapurdaki satıcıların peşine düştü. Şirketlerin kendi ürünlerini satmaları ve reklam yapmaları için sıraya girdiği şehir hatlarının simge isimleri üniversitelere ders, uluslararası konferanslara konu olmuş durumda.

Şirketlerin pazarlama ve kurumsal iletişim departmanları, vapurdaki seyyar satıcıların peşine düştü. Günde 271 bin yılda 12 milyon yolcu taşıyan şehir hatlarında, özellikle işe gidiş- dönüş saatleri uzun yıllardır birilerinin ekmek kapısı. İçlerinde 60 yılını bu işe verenler var.

Kıtalar arası çalışan bu meslek grubunun satış becerileri firmaların dikkatini çekiyor. Eski dönemlerdeki kadar sayıları fazla olmasa da özellikle İstanbul'daki turist yoğunluğunu fırsat bilerek şehir hatlarını mesken tutuyorlar. Hitabet becerileri ile dikkat çeken pazarlamacılar firmalardan teklif aldığı bilgisini paylaşıyor.

KITALAR ARASI KAZANÇ 6 BİN LİRA

O halde, 'Sayın okuyucular... Hepinize hayırlı okumalar temenni eder, çok kıymetli zamanınızdan bir beş dakikayı bana ayırmanızı rica ederim!...' Bu pazarlama güruhları günde 200 liradan fazla olan kazançları ile de dikkat çekiyor. Kimi zaman bıçak, saat, meyve sıkacağı kimi zamanda günlük yaşamı kolaylaştıran pratik ürün satışları ile aylık kazançları 6 bin lirayı buluyor. Bu rakamlar, bile onları sokak piyasasının en çok kazananları sıralamasında üst sıralara taşıyor. Tabii ki iyi bir hatip ve satış uzmanı olanlar için. Meslek hayatında 60 yılını dolduran, üniversitelerde dersler veren ve namı Uzak doğuya kadar yayılan seyyar satıcıların efsanesi Burhan Demircan, Türkçe'yi düzgün kullanmanın, hitabetin ve müşteriyi anlamanın önemine değiniyor. Demircan, şimdilerde deneyimlerini üniversite ve şirket etkinliklerinde paylaşıyor.

'BURHAN PAZARLAMA' FİRMALARA İŞİ ÖĞRETİYOR

Burhan pazarlama, sıkça dile getirdiği gibi bir daha olsa yine elime mikrofonu alır insanlara hitap eder hatta satılmayanı satarım diyenlerden. Birçok firmadan teklif alan, onlarca televizyon kanalı ve gazetede satış yapmanın inceliklerini anlatan Burhan Demircan, 'Brand Week İstanbul'da (Marka Haftası) Shopper Marketing özel oturumunda kıtalar arasında geçen ömrünü anlatacak.

SPONSOR OLMAK İSTEYEN VAR

Yeni 'Burhan Pazalama'lar da yerini almış durumda. Adalar vapurunda çalışan Halit Öksüz, 15 yıldır bu işi yaptığını son 3 senedir de deniz üstünde olduğunu söylüyor. Hayatı deniz üstünde seyahat ederek öğrendiğini söyleyen Öksüz, “Şimdilerde şirketler ürününü satmamız için bağlantı kuruyor. En azından kendi reklamının yapılması için firma logolu tişört teklif eden var” diyor. Şehir hatlarında sıkı denetimler olsa da bir şekilde satış yapmayı becerdiklerini anlatan Öksüz işin inceliklerini paylaşıyor: “İnsanları rahatsız etmemek çok önemli. Komik ve eğlenceli bir şekilde ürünü tanıtmak, müşterinin deneyimlemesini sağlamak önemli. Vatandaşın ihtiyacını bilecek, bütçesine hitap eden ve kolay taşınabilir olana dikkat edeceksin.”

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR