BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

Şirket ortağı emeklilere maaşını arttırmanın formülü

Şirket ortağı emeklilere maaşını arttırmanın formülünü Memurhaber.com yazarımız Bünyamin Esen yazıyor. Şirket ortağı emekliler maaşını nasıl arttırır? İşte detaylar...

Okurumuz Emrullah Cantürkan soruyor: “Bünyamin bey, 2009 yılına kdar bir limitet şirketimiz vardı. Ama işler krizden dolayı 2009 yılında şirketi kapattık. Şirketin herhangi bir faaliyeti yok, yani gayrifaal. Ama SGK o dönemden beri benim emekli maaşımdan şirket için kesinti yapıyormuş. Geçenlerde toplu borç çıktı. Ne yapacağız? Bu şirketi kapatamadık çünkü eski ortaklarımdan biri ile kavgalıyız, imza vermiyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Çıkan bu borcu sildirebilir miyim? Maaşımdaki kesintiyi nasıl durdururum?”


Sayın okurumuz, emekli olmuş olan ancak çalışmaya devam eden kişilerden sosyal güvenlik bütçesine bir katkıları bulunsun denilerek bir ilave prim alınıyor.

Buna Sosyal Güvenlik Destekleme Primi, kısaca bilinen adıyla SGDP deniliyor.

Eski tabirle SSK’lı çalışanların SGDP primleri işverenlerce ödenirken, eski tabirle Bağ-Kur’lu olanların ise SGK’dan almakta oldukları emekli maaşından kesinti yapılmakta.

Başka bir deyişle vergi mükellefi, şirket ortağı olanlar ve benzeri durumdaki kişilerin maaşları bir miktar eksik ödeniyor…
 

Sosyal Güvenlik Reformu SGDP’yi Devam Ettirdi

SGDP özünde tartışmalı bir sosyal güvenlik uygulaması.

Eski sistemde, 1479 sayılı BağKur Kanunu gereği yüzde 10 olarak uygulanan destek primi, 506 sayılı Sosyal Sigortalılar Kanununa göre SSK’lılar için ise 2003 yılından beri yüzde 10 olarak uygulanmakta idi.

Buna göre kendi adına bağımsız olarak çalışmaya başlayanlardan daha açık bir ifade ile şirket ortağı veya vergi mükellefi olanlardan çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ay başından, çalışmalarının sona erdiği aya kadar %10 eksik maaş ödeniyordu.

2008 yılında gelen sosyal güvenlik reformu SGDP uygulamasını korudu, hatta kesinti oranını arttırdı. Önceden  %10 olarak kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi 2009 yılından başlayarak her yıl bir puan arttırıldı ve sonunda % 15 olarak sabitlendi.

Yani şuanda emekli olup kendi işini yapmaya devam edenlere aldıkları emekli maaşı yüzde 15 kesilip eksik ödeniyor… Bu yüzde 15’lik kısım ise SGK bütçesine destek olarak aktarılıyor…
 

Sorun Gayrifaal Şirketlerdeydi

Buraya kadarki kısım iyi güzel de, en temel sorun kağıt üzerinde varmış gibi görünen şirketlerde ortaya çıkıyordu.

Kağıt üzerinde varmış gibi görünmek aslında kapanmış olmasına rağmen Ticaret Sicilinde yada Vergi Dairesi’nde açıkmış gibi görünen şirket ve işyerlerini ifade ediyor.

Şirketini tasfiyeye sokamayan, fiilen kapatsa bile hukuken kapatamayan kişilere SGDP prim borcu çıkartılmaya devam ediliyor.

Dükkanını kapatmasına karşın vergi kapanışını yapmamış olanlar da benzer bir durum ile karşılaşıyor, emekli maaşları yüzde 15 eksik ödeniyor…

Dahası, yıllarca kesinti yapılması unutulan emeklilerden yıllarca birikmiş SGDP borçları birden faiziyle isteniyordu. Böyle olunca da emeklilik isyan ediyordu…
 

Kamu Denetçisi Müdahale Etti

Aslında aktif olmayan şirket ortaklarının ve işyeri sahiplerinin maaşlarından SGDP kesilmesi uygulaması sosyal güvenlik mevzuatı açısından da doğru bir uygulama değildi.

Zira bu kişiler kağıt üzerinde çalışıyor gibi görünseler bile aslında çalışmıyor, bir gelir elde etmiyorlar…

Devlet, kağıtlara göre sen çalışıyorsun diyerek kesinti yapıyordu. Yaşar, ne yaşar ne yaşamaz durumu yani… O meşhur fıkradaki gibi kayıtlara göre sen ölüsün!

İşte bu mağduriyete Kamu Denetçiliği Kurumu halk arasında bilinen ismiyle Ombudsman müdahale etti.

Bir vatandaşın başvurusunu değerlendiren Ombudsman gayrifaal işyeri ve şirketlerin ortaklarından kesinti yapılmasının kaldırılmasını tavsiye etti.

SGK da bu doğrultuda işlem yapmaya başlamış bulunuyor…
 

Vergi Dairesinden Yazı Almalısınız

SGK’ca uygulanmaya başlanan son düzenleme ile artık gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefiyet kaydı devam ettiği halde gayri faal olduğunu belgeleyenlerden sosyal güvenlik destek primi alınmamaya başlanacak.

Başka bir deyişle kağıt üzerinde açık görünen işyerleri ve şirketlerin emekli ortaklarının maaşlarından yapılan yüzde 15 kesinti son bulacak, maaşları artacak.

Formülü ise şu:

Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar önce bağlı oldukları vergi dairesine başvuracaklar.

Vergi Dairesinden alacakları gayrı faal olunduğuna ilişkin belgeyi bir dilekçe ile birlikte SGK’nın en yakın il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine ibraz edecekler.

Belgede belirtilen tarihten itibaren de sosyal güvenlik destek primi tescilleri sonlandırılacak, maaşlarındaki kesinti kaldırılacak…
 

Ticaret Sicilden Yazı Getireceksiniz

Şirket ortağı olanların maaşlarının artmasının yolu ise öncelikle Ticaret Sicil Memurluğuna başvurmaktan geçiyor.

Şirket ortaklarının, ticaret sicil memurluğundan şirketin faaliyetine ilişkin belgeyi aldıktan sonra bağlı oldukları vergi dairesine müracaat ederek şirketin gayri faal olduğunu belgelemeleri gerekiyor.

Bu şirket ortağı emekliler ticaret sicil memurluğundan temin edilecek belgeye istinaden bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları gayrı faal olunduğuna ilişkin belgeyi SGK’ya birlikte bir dilekçe ekinde verecekler.

Belgede belirtilen tarihten itibaren şirket ortaklarının sosyal güvenlik destek primi tescili sonlandırılacak, maaşlarındaki kesinti son bulacak…
 

Hem Maaşınız Artıyor, hem de…

Dahası yalnız maaşınızdaki kesinti son bulmayacak! Ayni zamanda SGK üstüne size para da verecek.

Ticaret Sicili Memurluğu ve Vergi Dairesi’nden alınan yazıda belirtilen gayrifaal olma tarihinden itibaren SGK’ya ödedikleri SGDP primleri kendilerine geri edilecek.

Zira bu primler aslında alınmaması gerekirken yersiz olarak tahsil edilmiş kabul edilmekte.

Yani yukarıda belirttiğimiz işlemleri yaparsanız hem maaşınızdaki kesinti bitecek, emekli maaşınız artacak, hem de SGK size üstüne para verecek…

Çok doğru bir uygulamayı hayata geçirerek vatandaş mağduriyetine son veren SGK, attığı bu adımdan dolayı tebrik edilmeyi hakediyor.

Tüm emekli şirket ortakları ve vergi mükelleflerine bu haktan gecikmeksizin yararlanmalarını tavsiye ederim.
 

---
 

Kıssadan Hisse

"Ne zaman bir alimle tartışsam hep ben haklı çıktım. Ne zaman bir cahille tartışsam yenildim.”

— İmam-ı Azam Ebu Hanife

 

---

 

Sorularınız:

 

Yazarın tüm yazıları için:

Yorumlar