BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Sınır ihlali yapan Suriye uçağını böyle düşürdük

Türk F16'ları, Hatay'da sınır ihlali yapan Suriye'ye ait iki MIG 23 uçaklardan birini düşürdü. Genelkurmay, 7-8 mil Türkiye sınırına geçen uçakların 4 kez ikaz edildiğini bildirdi.

MEMURLAR- Türk F-16'ları, Hatay sınırında angajman kurallarını ihlal eden Suriye uçağını vurdu. Alınan bilgilere göre Suriye'ye ait iki savaş uçağı sınıra yaklaşıp, Türkiye'nin belirlediği angajman kurallarını ihlal etti. Uçakların sınıra yaklaşması üzerine Türk hava unsurları tarafından önleme yapılarak 4 kez ikazda bulunuldu. Uçaklardan birisi ikazlara uyarak geri dönerken diğer uçak Türk sınırına doğru ilerleyişini sürdürdü ve sınırı 07-08 mil ihlal etti. Bunun üzerine Suriye uçağı, IŞİD'in 'Türk askerlerine Süleymanşah Türbesi'ni boşaltması için 3 gün süre veriyoruz' tehdidi nedeniyle teyakkuzda bekleyen 181. Pars filosu tarafından vuruldu.

F16'LAR HAVADAYDI

Genelkurmay Başkanlığı, Türk hava sahasına yaklaşan Suriye'ye ait iki MIG-23 uçağının dört kez ikaz edildiğini, uçaklardan biri bölgeden uzaklaşırken diğerinin Türk hava sahasını ihlal ettiğini belirti. Açıklamada, 'İkinci Suriye uçağı, uyarılara rağmen saat 13.13 sularında Hatay/Yayladağı'na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1,5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir. Bu esnada bölgede hava devriye görevinde bulunan iki F-16 uçağımızdan biri, angajman kuralları gereğince saat 13.14'de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı, hududun 1200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Keseb bölgesine düşmüştür' denildi. Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili açıklama yaptı. Suriye rejiminin uluslar arası hukuku ve ikili anlaşmaları ihlal ettiğine değinilen açıklamada Konuyla ilgili BM Genel Sekreterine, BM Güvenlik Konseyine, NATO Genel Sekreterine ve NATO Konseyine gerekli bilgilendirme yapıldığı bildirildi.

2012'DE ANGAJMAN DEĞİŞMİŞTİ

22 Haziran 2012'de bir Türk keşif uçağının Lazkiye'nin güneyinde düşürülmesinden sonra Türkiye Suriye'ye ilişkin 'angajman kurallarını' değiştirmişti. Yeni kurallara göre Türkiye sınırına 'güvenlik riski ve tehlikesi oluşturacak şekilde' yaklaşan her Suriyeli askeri unsur, askeri hedef olmuştu. Öte yandan Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 uçakları da 16 Eylül 2013'te Türkiye sınırını 2 kilometre derinlikte ihlal eden M-17 tipi bir Suriye helikopterini vurmuş, helikopter Suriye tarafına düşmüştü.

Türkiye toprağını korumaya muktedir

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, angajman kurallarına uymayarak Türk hava sahasını 1 kilometre ihlal eden, Suriye'ye ait bir savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, 'Türkiye'nin kararlılığının hiç kimse tarafından test edilmemesi gerekir. Türkiye, vatan topraklarını ve vatan sahasını korumaya muktedirdir. Bugünkü olay da bunu göstermiştir' dedi. Yılmaz, Hava Kuvvetleri Komutanı'nı ve Genelkurmay Başkanlığını millete layık oldukları için tebrik ettiğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise 'Bizim askerimiz bunları affetmez. Ne yaparlarsa misliyle karşılığını bulacaklardır' dedi. 'Uçaklarımızı, pilotlarımızı, kahraman askerlerimizi kutluyorum' ifadelerini kullanan Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları söyledi: 'Suriye'de yaşanan olaylar sebebiyle Türkiye hava sahasını ihlal eden bu uçaklar, önce ikaz ediliyor, birkaç defa 'Kendi bölgene git' deniliyor. Bizimkiler de son uyarıyı yaptıktan sonra bir tanesi Suriye tarafına kaçıyor, öbürü Türkiye tarafında kalınca uçaklarımız da onu düşürüyor.' Uçak, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da gündemindeydi. Kılıçdaroğlu, 'Angajman kuralları ihlal edilmişse ordu gereğini yapmıştır ama bunun miting meydanlarında dillendirilmesi doğru değildir' dedi.

Pilotlar yaşıyor

Öte yandan Türk jetlerinin vurduğu Suriye uçağının pilotları yaşadığı iddia edildi. Suriye resmi ajansı SANA'nın haberine göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı pilotun paraşütle atlayarak, kurtulmayı başardığını öne sürdü. Uçağının düşürülme anını fotoğraflayan AA fotomuhabiri Ali İhsan Öztürk de 'Suriye'den gelen uçağın sesini duyduk, sonra Türk uçakları tarafından vurulduğunu gördük' ifadelerini kullandı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR