BIST 10.195
DOLAR 32,20
EURO 35,10
ALTIN 2.468,52
GÜNCEL

Sınav paraları nerede?

Sayıştay’ın Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ÖSYM ve Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) 2013 yılına ait raporları, devletin öğrencilerden elde ettiği milyonlarca lira üzerinde ciddi bir denetimin olmadığını ortaya çıkardı.

- Sayıştay’ın MEB’in özel hesaplarına ilişkin raporunda, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda adaylardan alınan başvuru ve tercih işlemlerine ilişkin ücretin bir kısmının nasıl harcandığının bilinmediği ortaya çıktı. MEB ile ÖSYM arasında 2006 yılında düzenlenen protokolle, ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavlarda her bir başvuru için okul müdürlüklerince alınacak ücretin dağıtımına ilişkin esaslar belirlendi.

Protokole göre her bir başvuru ücretinin yüzde 50’si okullarda, başvuru ve tercih işlemlerini yürüten personele ödenecekti. Kalan paranın yüzde 80’i tercih işlemlerinin yapıldığı okulların ihtiyaçları için, yüzde 20’si ise diğer okulların acil ihtiyaçları için kullanılacaktı.

PARA KAZANDIRILDI

Ancak söz konusu protokol 2011 yılında yürürlükten kaldırıldı ve yeni bir protokol hazırlanmadı. ÖSYM yılda yaklaşık 40 sınav düzenliyor. Bu sınavlara yaklaşık 10 milyon aday başvuruyor. Örneğin 2014 yılında her bir başvuru bedeli 3 TL olarak belirlendi.

10 milyon adayın ödediği 3 TL okul müdürlüklerince ya yürürlükten kaldırılan protokole göre toplanıp dağıtıldı ya da Sayıştay’ın tespitine göre “hiçbir düzenlemeye dayanmadan” kullanıldı. Sayıştay’ın bu tespitine karşı MEB’in gönderdiği savunmada, “Alınan ücretlerin sarfı konusunda mevzuattaki boşluk sebebiyle tereddütler yaşandığı anlaşılmıştır” denildi.

Sayıştay, sınav paralarının ÖSYM ayağında da sorunların yaşandığını raporlaştırdı. Raporda, yaklaşık 10 milyon adayın bankalara yatırılması istenen sınav ücretlerinin, yasaya aykırı olarak bankalarda bekletildiği, bu yolla bankalara para kazandırıldığı ortaya çıktı. Kamu Haznedarlığı tebliğine göre bankalarca tahsil edilen paraların iki iş günü içinde ÖSYM’nin hesabına aktarılması zorunluyken, ÖSYM ile 5 banka arasında imzalanan sözleşmelerin “paraların 7 gün içinde kurumun hesabına yatırılmasını” hüküm altına aldığı ortaya çıktı.

Sayıştay raporunda yer alan ÖSYM’nin mevzuata aykırı olarak sözleşme imzalanan bankaların ise, “Türk Ekonomi Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası, Deniz Bank” olarak sıralanması dikkati çekti.

Sayıştay’ın KYK’ya ilişkin raporu ise yine üniversite öğrencilerine yapılan milyonlarca liralık burs ve kredi ödemeleri üzerindeki denetimsizliği ortaya koydu. Buna göre KYK, binlerce üniversite öğrencisinin burs ve kredilerini öğrencilerin banka hesaplarına geçirilmek üzere Ziraat Bankası’na yatırıyordu.

Denetim sonucunda ise söz konusu paranın bankaya yatırıldığı ancak ilgili öğrencilerin hesap numaraları bilgisinin bankaya verilmediği ortaya çıktı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR