BIST 9.729
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.439,54
İŞÇİ

Sigortasız işçi çalıştırana 60 bin lira...

Maaşları bankaya yatırma zorunluluğunu 5 işçi çalıştıran işyerlerine de getirmeye hazırlanan Çalışma Bakanlığı, denetimleri de sıkılaştırdı.

Sigortasız işçi çalıştıran yandı Kayıtdışılığı önlemek için tüm imkanlar seferber edilmiş durumda. Çalışma Bakanlığı, maaşları bankaya yatırması gereken işyerlerinin kapsamını genişletmeye hazırlanıyor.

Mevcut uygulamada, 10 ve yukarısında işçi çalıştıran işyerlerinin maaşları bankaya yatırılma mecburiyeti var. Yeni yapılacak düzenleme ile daha çok firma bu kapsama girecek. 5 ve daha fazla çalışanı olan işyerleri, maaşları bankaya yatırmak zorunda olacak.

CEZALAR ÇOK FAZLA

Bunun için çalışmalar sürerken, denetimler de tam gaz sürüyor. Kayıtdışı işçi çalıştırmakta direnen işyerlerine verilen cezalar da oldukça yüksek. Denetimde sigortasız işçi tespit edildiğinde 1 yıl için 38 asgari ücret tutarında ceza kesiliyor.

Bunun üzerine de ödenmeyen primler faizleriyle birlikte ekleniyor. İşveren kayıtdışı çalıştırdığı her 1 işçi için 60 bin liraya yakın cezayla karşı karşıya kalıyor. Asgari ücretli bir işçinin işverene yıllık maliyeti ise aylık 100 liralık teşvikle birlikte 4 bin 152 liradan, 2 bin 952 liraya indi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR