BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,84
ALTIN 2.433,61
İŞÇİ

Sigortası düşük gösterilen ne yapmalı?

İşçinin, emeklinin ve memurun soruları cevaplayan Sosyal Güvenlik Uzmanı ve memurhaber.com yazarı Bünyamin Esen, sigortası düşük gösterilenlerin neler yapmasını gerektiğini cevaplıyor...

Sigortası düşük gösterilen ne yapmalı?

Belge İle İspatlamanız YararınızadırGelen müfettiş/ denetmenlere ücretinizin gerçek tutarını ispatlamak için belge sunmanız yararınızadır. Denetim elemanları işyerinde yapılacak denetimde belgeye dayanmadan yalnızca bir yıl geriye dönük hizmet ve prim arttırımı yapabilmektedir. Elinizde ispatlayıcı belge bulunması halinde üzerinden ne kadar zaman geçmiş olsa da primlerinizin eksik yatırıldığı dönemlere ait düzeltme yapılacak, haklarınızı iade edilecektir.

Sigortası düşük gösterilen ne yapmalı?

CEVAP: Sigortaya Düşük Ücret Bildirmek Kayıtdışılıktır5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince sigortalıların aldıkları gerçek ücretin brüt tutarı üzerinden SGK’ya bildirilmeleri gerekmektedir. 4/a (SSK) sigortalısı olarak çalışanların aldıkları ücretin SGK’ya eksik olarak bildirilmesi yasa dışıdır ve kayıtdışılığın bir çeşididir. Ne yazık ki ülkemizde primini eksik ödeme şeklindeki kayıtdışılık yüksek oranda olup, çalışanların büyük kısmı bu şekilde çalıştırılmaktadır.