BIST 10.735
DOLAR 32,18
EURO 35,01
ALTIN 2.527,08
İŞÇİ

Sigorta günleri görünmeyen ne yapmalı?

Sigorta günleri görünmeyen ne yapmalı, sigorta günü görünmeyenler hangi işlemleri yapmalı, SGK'ya hangi belgeler götürülmeli? Merak edilen bu soruların cevabını Memurhaber.com yazarı Bünyamin Esen veriyor.

MEMURLAR- Sigorta Günleri Görünmeyen Ne Yapmalı?


Gaziantep’ten okurumuz Ömer Salih Tüter soruyor: “Bünyamin bey, SGK’nın sitesinden hizmetlerine bakıyorum ama 950 günüm görünmüyor. 1992 ile 1994 arasındaki çalışmalarım yok. Bunun nedeni nedir? Ne yapmamı tavsiye edersiniz?”

Sayın okurum, ülkemiz sosyal güvenlik sisteminde sigortalılık hizmetleri beyan esasına dayalı olarak tutulmakta.
Başka bir deyişle işverenler beyan ediyor SGK’da bu kayıtları doğru kabul ederek tescil ediyor.

Ne var ki, özellikle eski tarihli sosyal güvenlik kayıtlarında çeşitli sorunlar görünmekte. Vatandaşların sık sık sizin gibi hizmetlerinin görünmediği ya da başka isimler adına hizmet çıktığı konusunda şikâyetleri bulunmakta.

Sigorta hizmetleri nasıl kayıt altına alınıyor, günleri eksik görünenler ne yapmalı? Bu konuları ayrıntılı olarak açıklayalım.

Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Var

Belirttiğimiz üzere, sosyal güvenlik sistemimizde beyan esası geçerli.
İşverenler bu kapsamda 2004 yılından bu yana aylık olarak “aylık prim ve hizmet belgesi” dediğimiz belgeyi SGK’ya vererek sigortalıların hizmetlerini bildiriyor.

Aylık prim ve hizmet belgesinde her bir işyerinde kaç sigortalının çalıştığı, her bir sigortalının ne kadar ücret aldığı ve ay içerisinde kaç gün hizmetinin bulunduğu bildiriliyor.

Bu bildirimler sigortalıların hizmet dökümlerine otomatik olarak tescil ediliyor.
SGK’nın resmi web sitesi olan www.sgk.gov.tr adresi üzerinden hizmet dökümüne bakanlar da aslında işverenlerinin bu bildirimlerinin listesini görüyorlar.

Sistemde 2004 yılından bu yana bir sorun yok; yani sistem tıkır tıkır işliyor.

BÜNYAMİN ESEN'İN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR