BIST 9.949
DOLAR 39,83
EURO 46,95
ALTIN 4.230,42
GÜNCEL

Sıcaklıklar 45 dereceyi bulacak

Tüm yurtta hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Yazın ise sıcaklıkların artacağı ve 'El Nino'nun yaşanacağını belirtiliyor.

Yaşanan küresel ısınmayla birlikte dünyanın iklim havası da değişti. Dünya bu yıl 'El Nino' denen sıcak iklim dalgasını yaşayacak. Türkiye'de yazın termometre 45 dereceyi gösterecek.

Dünyada 'El Nino' yılı yaşandığını belirten İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, "El Nino dönemlerinde ılıman ve kurak bir yıl geçirilir. Pasifikdeniz yüzeyinin ısınması kuzey yarımküredeki jet akımların yönleri değiştiriyor. Jet akımlar, güneydeki sıcak hava kütlelerini kuzeye doğru itiyor. El Nino, tüm dünya gibi Türkiye'yi de etkiliyor. Bu yaz Türkiye geneli çok sıcak bir yıl olacak" dedi.

YAZ AYLARINDA REKOR SICAKLIK

Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında sıcaklık rekorları kırılabilir diyen, Orhan Şen, "Şubat ayında asrın sıcaklık rekoru kırıldı. Özellikle Ağustos ayında kavrulacağız. Aşırı sıcaklar beraberinde kuraklığı da yol açabilir. Yaz aylarında İstanbul başta olmak üzere hemen her ilde 40 derecenin üzerine çıkacak sıcakları göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Milliyet'te yer alan habere göre, Şubat, Mart aylarında İstanbul ve batı bölgelerde kar yağışının görülmeyeceğini dile getiren Prof. Dr. Şen, "Mart ayı her yıl olduğu gibi ülke genelinde soğuk geçecek. Ancak batı bölgelerde aşırı soğuk veya kar yağışı beklenmiyor. Doğu'da ise kar yağışları devam edecek. Şubat, Mart ayı mevsim normallerinde seyredecek" ifadelerini kullandı.

2016 YAZ AYI ÇOK SICAK OLACAK!

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi iklim uzmanı Prof. Dr. Levent Kurnaz da sıcaklık değerlerinin yaz aylarında rekor seviyelere ulaşabileceğine dikkat çekerek şu tespitlerde bulundu:

"2016'nın en sıcak yaz olması öngörülüyor. Bu işin şakası olmadığı anlaşılmalı. Atmosfer sıcaklığının artması binlerce yıldır var olan dengeleri bozdu. Hızlı nüfus artışı, sera gazı salınımı, en önemlisi de karbondioksit gazındaki salınım artışı atmosferin ısı dengesini etkiledi. Dünya genelinde 1901 ile 2012 yılları arasında iklim sıcaklık değişiminde 0.9 derecelik artış yaşandı. Kuzey Kutup bölgesinde 2009-2012 yılları arasında Tükiye'nin yüzölçümü kadar buzul kayboldu. Türkiye'nin 1985-2035 yılları arasındaki kıyaslama modelinde yaz ayları için ortama 2 derece sıcaklık artışı söz konusu. Nüfusumuza göre elimizdeki su yetersiz. Temel sorunlardan biri de toplama havzalarının yetersizliği. İstanbul'da dağ taş beton oldu. BM iklim raporları verilerine göre 100 yıl sonra ortalama sıcaklığın 5-6 derece artması bekleniyor. İklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölge ise Türkiye'nin de içinde olduğu Güney Doğu Avrupa. Bunun anlamı gelecekte Şubat'ın bazı günlerinde İstanbul'daki sıcaklık 25 derecenin üzerine, bazı Temmuz günlerinde ise 45 dereceye çıkacak. Trabzon, Rize gibi bölgeler bile 40 derecenin üzerinde sıcaklığı görecek."

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR