BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.520,84
İŞÇİ

SGK'daki 'kara delik' kapanıyor!

Sosyal güvenlik denilince akla gelen hep 'kara delik' olmuştur. SGK'nın gelir gider dengesindeki kronik sorunlarda şaşırtan gelişmeler var. İşte SGK'nın rekor kıran prim geliri patlaması...

Çalışma hayatının kronik sorunu SGK'nın bütçe açığında çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. Akşam yazarı Cem Kılıç'ın köşseine taşıdığı veriler, SGK'nın prim gelirlerinde rekor bir artış olduğunu gösteriyor.

SGK gelirlerindeki şaşırtan artışın perde arkasını anlatan Cem Kılıç, "SGK primde rekor kırdı 'kara delik' kapanıyor!" başlıklı yazısında kurumdaki son gelişmeleri özetledi.

İşte yazıdaki ilgili bölüm:

2010 yılında 27 milyar TL olan sosyal güvenlik açığı 2012'de 17 milyar TL'ye indi. Deliğin kapanmasında aslan payı kayıtdışıyla mücadelede... %45'lerdeki kayıtdışı oranı bugün %39'a geriledi. SGK'nın işverenle imzaladığı barış anlaşmaları da cabası...

Sosyal güvenlik denilince akla gelen hep 'kara delik' olmuştur. Gerçekten de sosyal güvenlik sisteminin ülke ekonomisi içerisindeki payının ağırlığı makro ekonomik dengeler açısından oldukça önemlidir. Sosyal güvenlik harcamalarının ağırlığı kamu maliyesini daima zorlamaktadır. Bütçeden sosyal güvenliğin finansmanı için yapılan transferler hep en yüksek kalemleri oluşturmuştur. 2000'li yılların ortalarında hız kazanan Sosyal Güvenlik Reformu'nun temel amacı bu 'kara deliğin' kapatılmasıydı. Ancak bu delik hemen kapanacak gibi durmamakta. Elimize geçen en son 2012 yılı rakamlarına göre, devlet açıkları kapatmak için halen çabalamakta. Diğer yandan son iki yıldaki gelir - gider karşılaştırmasına baktığımızda da gidişatın sosyal güvenlik açısından fena olmadığı görülecek. SGK'nın toplam gelirleri 2010 yılında 95,2 milyar TL iken, 2012 yılında 143 milyar TL'ye yükselmiş. Yaklaşık 47 milyar TL'lik artış var.

FAZLADAN 10 MİLYAR
BU artışta yapılandırmayla geçmiş prim borçlarının toplanması kadar devlet katkısının da elbette önemli payı var. Ancak bunlara rağmen toplam gelirler içerisinde prim gelirlerinde önemli bir artış sağlanmış; 2010 yılında 66,7 milyar TL olan prim gelirleri 2012 yılına gelindiğinde yaklaşık olarak 30 milyar TL artmış ve 96,4 milyar TL'ye ulaşmış.
DİĞER yandan prim gelirlerine bir yıllık prim teşvik tutarı olan 5,6 milyarı eklediğinizde prim gelirleri yapılandırma geliri hariç 102 milyar TL oluyor. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan alınması gereken 2012 yılı için 2022 Sayılı Kanun'dan aylık alanların Genel Sağlık Sigortası primi 2,3 milyar TL de eklenince primler 104,3 milyar TL oluyor. Bir de bu tutara yapılandırma gelirleri eklenince toplam prim geliri 107 milyar TL'yi buluyor. Prim gelirleri açısından 2012 yılı bütçesinde öngörülen tutar 93,5 milyardı. Bugün bu rakamın 10 milyar üstünde prim tahsilatı gerçekleşmiş.

Yazının tamamını okumak için

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR