BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
GÜNCEL

SGK harekete geçti! Eğer bu mesajı alırsanız hemen e-Devlet'ten...

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tek tek tespit edip SMS ile bildiriyor. Birçok kişi farkında değil. Eğer SGK'dan mesaj alırsanız hemen e-Devlet üzerinden kontrol edin.

Eksik ücret yatırılan çalışanlara SMS gönderilmeye devam ediyor. Size de gelebilir. 

SGK işçilerin prime esas kazançlarını düzenli olarak kontrol ediyor. İşveren tarafından yapılan bildirimde bir önceki aya göre %20 azalma olursa bu durumda işçiye mesaj gidiyor.

Bir işçinin ay içinde çalıştığı gün sayısı ve ücretinin her ay Sosyal Gücenlik Kurumu'na (SGK) işveren tarafından bildirilmesi gerekiyor. İşverenin işçinin ücretini veya çalıştığı gün sayısını eksik bildirmesi işçinin emekli aylığına hak kazanamamasına ya da düşük hesaplanmasına neden olabilir. İşverenler, her ayın bildirimini sonraki ayın 26'sına kadar yapmak zorunda.

E-DEVLET'TEN BAKIN

Örneğin; eylül ayının bildirimi işveren tarafından 26 Ekim'e kadar SGK'ya yapılır. İşçi, eylülde hiç rapor almamış ya da devamsızlık yapmamışsa prim gününün 30 olarak gözükmesi gerekir. Aynı şekilde asgari ücretli ise ve fazla mesai yapmamışsa, prime esas kazancı da 3.577 TL olmalıdır. İşçi, bu bildirimleri düzenli olarak e-Devlet üzerinden takip edebilir. SGK, kontrollerinde işçinin prime esas kazancında bir önceki aya göre yüzde 20 azalma görürse, işçiye mesaj gönderiyor.