BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
İŞÇİ

SGK borçlularına af fırsatı için son gün!

6385 sayılı torba yasa sonrasında gelen yeniliklerden bir tanesi de Sosyal Güvenlik Destek Primi borçlarına gelen af. Peki SGK borçu olanlara af için son gün ne zaman? Maaşından Kesinti Olanlar Ne Yapmalı? SGK daha önce SGDP kesintisini maaşla

6385 sayılı Torba Yasa Meclis'ten geçti. Peki SGK'ya borçlu olan emekliler borç affı için neler yapacak? Bu konuda merak edilen soruları cevaplayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Bünyamin Esen, borçluları son gün için uyarıyor...

Okurumuz Hakan T. soruyor: “Bünyamin bey, yeni çıkan SSK yasası nedeniyle geçmişte faaliyeti durdurulmuş ve resmi prosedürlerden dolayı henüz kapatılmamış Limited şirket üzerine görünen babamın emekli maaşından kesinti yapılmaya başlanmıştı. SGK babama 8000 küsur TL borç çıkardı, maaşı da düştü. Bu şirket faal değildi, kağıt üzerinde olan bir şirketti. Babam şuan vefat etti. Bir seneyi geçik borcuna itirazımız olabilir mi? Bu konuda detalı bilgi verir misinz? Borcu nasıl ödeyeceğiz? Teşekkür ederim.”

500 LİRA ZAM ALACAK EMEKLİLER BELLİ OLDU  TIKLAYIN


Sayın okurum, çok yerinde bir soru soruyorsunuz. Sizin SGK’ya olan bu borçlarınıza af geldi, önemli bir kısmı siliniyor, geriye kalan kısmı için ise 36 aya kadar taksit imkanı var.

Ocak ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen 5510 sayılı Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda da değişiklik yapan 6385 sayılı torba yasa sonrasında gelen yeniliklerden bir tanesi de Sosyal Güvenlik Destek Primi borçlarına gelen af.

Kanundan yararlanıp borçlarını ödemek isteyen emeklilerin yada ilgili hak sahiplerinin başvuru süresinin dolmasına sayılı günler kaldı.

Birçok okurumuzdan ayni doğrultuda sorular geliyor. Ayrıntılı olarak açıklayalım:

Borçların Yapılandırmasına Kimler Başvurabilecek?

6385 sayılı Kanun gereğince;

Şirket ortağı olduğundan yada Bağ-Kur’lu (4/1-(b)’li olmayı gerektiren bir işte çalıştığından dolayı kendisine borç çıkartılan emekliler,

Sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara (başka bir deyişle kamuya ait işyerlerinde) çalışmaları nedeniyle aylıkları kesilmesi gerekenlere, 19 Ocak tarihini takip eden ödeme dönemine kadar yersiz olarak ödendiği tespit edilenler, yapılandırmadan faydalanabilecek.

SGK’ya Borçlu Olan Emekliler Dikkat!

Bu durumda olan kişiler süresi içerisinde başvurmaları halinde 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun ilgili maddelerine göre yapılandırılacak.

Yapılandırmada borçların faizden oluşan önemli bir kısmı silinecek, geriye kalan kısmı ise taksitlendirilerek ödenebilecek. Bu yapılandırma çerçevesinde borçları 36 aya kadar taksitlendirmek ve iki ayda bir ödeme yapmak mümkün.

Yapılandırma 28.02.2013 öncesindeki borçların tamamını kapsıyor. SGK’nın 2013-8 Sayılı Genelgesi uyarınca borçların yüksek faizleri silinecek; 1999/Ekim-2004 Aralık dönemi için toptan eşya fiyatları endeksi, 2005 Ocak ayından itibaren de üretici fiyatları endeksi aylık değişim oranları esas alınarak güncellenecek.

Başka bir deyişle borçlar önemli ölçüde azalacak.

Dört Aylık Süreye Dikkat

Ödeme yararlanmak için torba kanunun yürürlüğe girmesini takip eden ay başından itibaren dört ay içinde SGK’ya başvuruda bulunmak zorunlu.

Başka bir deyişle Şubat ayının başından itibaren yapılandırmaya başvurmak mümkün.

BAŞVURULAR YARIN BİTİYOR!

01.02.2013 tarihinde başlayan başvurular 31.05.2013 tarihinde sona erecek.

Bu tarihi kaçıranlar borçlarını eskiden olduğu gibi gecikme cezası, gecikme zammı ve faizi ile ödemek zorunda kalacak.

Tekrarlayalım 31 Mayıs günü son tarih. Bu borç yapılandırmasından yararlanmak isteyen SGDP mağduru emeklilerin 31 Mayıs Cuma günü mesai sonuna kadar SGK’nın taşra birimlerine yani Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri yada Sosyal Güvenlik Merkezlerine bizzat başvurmaları gerek. Posta ile başvurulması halinde postanın adi posta değil iadeli taahhütlü yada APS posta olarak gönderilmesi zorunlu.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, borç dosyalarının oluşturulduğu (ticari faaliyetleri nedeniyle bağlı oldukları vergi dairelerinin bulunduğu mahaldeki) sosyal güvenlik merkezine başvurmalı. Devlet memuru emeklileri ise SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı, Ankara’ya başvuracak.

Aman kaçırmayın diyelim.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR