BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
EMEKLİ

SGK 4A nedir 4B ve 4C sigorta nedir

SGK 4A hangi sigorta çeşidini ifade eder? 4A, 4B VE 4C kategorilerine ayrılmaktadır. Sigorta çeşitlerinden SGK 4A nedir?

SGK 4A nedir ve SGK 4B 4C ne demektir? S,gortalılaırn en emrak ettiği bu soruya yanıt haberimizin detaylarında...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olarak, ülkemizde çalışan kişileri kapsayan, sosyal güvence ve emeklilikleri için gerekli olan koşulları oluşturulabilmesi adına çalışmalarda bulunur. Bu sosyal güvenlik sistemi içerisinde yer alan çeşitli kollar mevcuttur. 4A, 4B VE 4C olarak adlandırılan bu kollar aynı zamanda devlet tarafından istihdamın kontrol altında tutulabilmesini de sağlamaktadır.

Eski isimleri ile SSK çalışanları şimdiki adı ile 4A, Bağkur olanlar 4B, Emekli Sandığı' na bağlı olanlar da 4C olarak anılmaktadır.

4/a olarak yer alan eski sistemde, SSK' ya prim ödeyenleri kapsamaktadır. İş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsamaktadır. 4/a olan kavram daha sonra 5510 sayılı yeni yasa ile SGK kapsamında yer almıştır. SGK kapsamında olanları kapsayan bu kola 4 A denilmektedir.

SGK 4A'YA KİMLER BAĞLIDIR?
Yeni çıkan yasa ile birlikte Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı sistemleri artık tek bir yerde toplanarak SGK sisteminde yer almaktadır.

SGK 4A BİLGİLERİ NEREDEN GÖRÜLEBİLİR?
SGK 4A sigortalı olarak çalışmakta olan kişileri kapsamaktadır. Bu kişiler SGK 4A haklarından yararlanabilmektedir. E-Devlet Kapısı' na şifreniz ile giriş yaptığınızda SGK hizmetleri bölümüne girerek bilgilerinize ulaşabiliyorsunuz.

E-Devlet Kapısı üzerinden verilen SGK 4A hizmetleri şu şekildedir:

4A Almanya/Bulgaristan Emekli Ödemeleri

4A Banka ve Adres Değişikliği

4A Emekli Aylığı Kesintileri, Emekli Aylık Bilgisi, ve Emekli Aylık Bilgisi Belge Doğrulama

4A Emeklilik Kaydı

4A Emekli Ödeme Bilgileri

4A Hizmet Dökümü

4A Hizmet Dökümü Belge Doğrulama

4A Sigortalı Tescil Kaydı Tespiti

4A On Günden Az Süreli Ev Hizmetleri İşveren Başvuru ve Sorgulama

4A On Günden Az Süreli Ev Hizmeti Çalışan Kişi Sorgulama

E-Devlet' e giriş yaparak bu hizmetlere ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca geçmişe dönük bilgilerinizi 4A Hizmet Dökümü sayesinde öğrenebiliyorsunuz. Sisteme yeni gelen bir özellikle 4A Özet Hizmet Dökümü ile daha güncel bilgilerinize ulaşırken 4A Detaylı Hizmet Dökümü ile geçmiş dönemdeki bilgilerinize ulaşabileceksiniz.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR