BIST 10.188
DOLAR 32,35
EURO 34,91
ALTIN 2.398,11
İŞÇİ

Sendikalar bağımsız olmalı!

DES Genel Hukuk ve Toplu Görüşme Sekreteri Şükrü Mutlu, Sendikaların aksine siyaset üstü kurumlar olarak kalması gerektiğini ifade etti.

MEMURLAR - Sendikaların bir partinin arka bahçesi, bir ideolojik merkezin yan kuruluşu, eklentisi olmaması gerektiğini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Hukuk ve Toplu Görüşme Sekreteri Şükrü Mutlu, Sendikaların aksine siyaset üstü kurumlar olarak kalması gerektiğini ifade etti.

İstanbul temsilciliğinde yaptığı basın açıklamasında konuşan DES Genel Hukuk ve Toplu Görüşme Sekreteri Şükrü Mutlu, siyasi özlemi ve ideolojik bağlantı olanların sendikalarda değil, siyasi partilerde yer almasını istedi.

Sendikaların görev ve hedeflerinin mensuplarının hak ve çıkarlarını savunmak olması gerektiği belirten Mutlu, üyelerinin mesleki, özlük ve ekonomik sorunlarını çözmek yönünde yasal ve demokratik sınırlar içerisinde mücadele etmelerinin şart olduğunu kaydetti.

Mutlu, "4688 sayılı kanuna tabi kamu sendikaları, siyaset dışı kurumlardır. Bugün DES bünyesinde, birçok siyasi görüşe mensup üyelerimiz vardır. Zaten bu da DES'in zenginliğidir. Farklı görüşlerin, konu hak, adalet, eşitlik ve emek olduğu zaman birleştiğini görmek bizi son derece memnun ediyor" diye konuştu.

Birçok sendikanın her siyasi seçimler öncesinde siyasi ve ideolojik sendika anlayışı içinde hareket ederek, bağlı ve bağımlısı oldukları siyasi partilerin sözcüsü gibi davrandıklarını kaydeden Mutlu, bu tür sendikalara yönelik şunları söyledi:

"Bunlar sendika müsveddesinden başka bir şey değildir. Bu yanaşmacı sendikaların bizim nazarımızda sendika adına hiçbir itibar ve değeri yoktur. Bu ideolojik yapıları sendika sayanlar, bu işbirlikci, emek sömürücüsü hımbıllara sendikacı diyenler, uluslararası sendikal hukuka göre suç işlemişlerdir. Bunlar ucuz işler, bunlar ayak işleridir. Bunlar sendikacılığı da ayağa düşürmüşlerdir. Bu sendikalar 'ayakçılık' dönemini aşarak 'Kıyakçılığa' başlamışlardır. Oysaki sendikalar siyaset üstü kurumlar olarak kalmalıdır."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR