BIST 10.276
DOLAR 32,23
EURO 34,80
ALTIN 2.413,38
GÜNCEL

Seçim barajı değişiyor! İşte kritik karar

Adalet Bakanlığı ve Hükümet, seçimler ve siyasi partiler ile ilgili yeni çalışmalar yapıyor. 

Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'nı değişiyor. Bu kapsamda seçim barajının yüzde 7’ye inmesi bekleniyor! 
 
Hükümet, siyasi Partiler ve Seçim yasalarında köklü bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Bunun için Adalet Bakanlığı ve Ak Parti hukukçuları çalışmaya başladılar. İki ayrı çalışma yürüten ekibin öncelikli amacı Siyasi Partiler ve Seçim Yasası değişikleri ile 12 Eylül darbesinin kalıntıları temizlemek. 


 
SEÇİM İYİLEŞTİRMELERİ GELİYOR 
 
Takvim Gazetesi yazarı Yücel Kayaoğlu’nun yazısına göre, AK Parti Genel Merkezi bünyesinde hukukçulardan oluşan bir komisyon, her iki yasanın aksayan yönlerini tespit etmeye çalışıyor. Bu konu için seçim anında yaşanan problemler, YSK talepleri dikkate alınarak bir çalışma yürütülüyor. Çalışmalar tamamlandığında kanun taslağının Nisan ayında meclise sunulması gelen bilgiler arasında.  


 
ÇÖZÜM : DARALTILMIŞ BÖLGE  
 
Hazırlanan taslakla birlikte seçim barajını yüzde 7-8’lere düşürülmesi planlanırken formül olarak daraltılmış bölge modeli üzerinde duruluyor. Eğer daraltılmış bölgeye karar verilirse bir seçim bölgesi en fazla 5 yada 6 millet vekilinden oluşacak. Bu kapsamsa 5’in üzerinde milletvekili çıkartan illerin birden fazla seçim bölgesine ayrılması planlanıyor. Bu konuya örnek verecek olursak, İstanbul Bölgesin de seçim bölgesi 20 civarında olacak. 

GEÇERSİZ OYLARA FORMÜL 

Oy verme işlemi sırasında yaşanılanlara da formül getirilmesi planlanıyor. Öncelik geçersiz oylar. Özellikle muhtarlık seçimlerinde kullanılan zarflarla, belediye seçimleri için kullanılan zarfların karışmasından kaynaklanan geçersiz oylara formül bulunacak. AK Parti yetkilileri, "Seçmen iki ayrı oy pusulasını tek zarfa koymuşsa bu geçersiz sayılmayacak. O zarf hangi seçime aitse, yani muhtarlık zarfı ise muhtarlık pusulası, belediye başkanlığı seçimi ise belediye seçimi pusulası olarak kabul edilecek. Belediye başkanlığı seçimi zarfına yanlışlıkla muhtar pusulası da konulmuşsa muhtarlık için atılan oy geçersiz sayılacak. Belediye başkanlığı seçimi ise geçerli olacak. Böylece, tek zarf içinde iki ayrı pusula çıksa da seçmenin oyu boşa gitmeyecek 
 
 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR