BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
ÖĞRETMEN

SBS kalkıyor dershaneler kapanıyor!

Yeni eğitim sistemini değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yeni eğitim öğretim döneminde SBS'nin kalkacağını ve dershanelerin kapanacağını açıkladı. İşte Avcı'nın konuşmasından önemli satır başları...

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2013-2014 eğitim öğretim yılı itibariyle Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) kaldırılacağını açıkladı.

DERSHANELER ÖZEL OKULA DÖNÜŞECEK

Önümüzdeki yıldan itibaren SBS’nin yerine dönem içi yapılan yazılı sınavların merkezi bir sistemde gerçekleştirileceğini belirten Avcı, “Dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmaları devam ediyor. Yasal alt yapı çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırladık. Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak. Çocukların dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde eğitim sistemini ayarlamak.” diye konuştu. Avcı, dershaneye kayıt konusunda velilerin çok acele etmemesi gerektiğini hatırlattı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Başkent Öğretmenevi'nde televizyon-gazete Ankara temsilcileri ve eğitim muhabirleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıya ayrıca MEB Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Bakanlık Müsteşarı Yusuf Tekin ve Talim Terbiye Kurulu Başkanı da katıldı.

SBS KALKACAK MI?

Bir gazetecinin, “SBS kalkacak mı? Dersanelerle ilgili son durum nedir?” şeklindeki sorusuna Bakan Avcı şu cevabı verdi; “Çocuklarımızın 4 yıllık eğitiminin bir sınava tabi tutulmasının psikolojik bir yük olduğunu biliyoruz. Bunu çözmek için belli bir mesafeye geldik. Tek bir sınav olmayacak bütün Anadolu liseleri için tek sınav olmayacak. Kapısında yığılmalar olabilecek olan okullar için ise ayrı bir sınav, küçük ölçekli bir sınav olacak. Bu tür okullara 50 bin kontenjan oluyor. 100-120 bin kişinin katıldığı ayrı bir sınav olacak. Çağ nüfusunun genel değerlendirmesini SBS ile yapılan değerlendirmeye sene içinde yapılan sınavlara bir çeki düzen getirerek yapacağız. Matematik, tarih, fen bilgisinden sene için yazılı yoklama yapılıyor. Bu sınav sonuçlarının, çocukların gerçekten sınıfta gördükleri derslerden sınavlardaki başarıları değerlendirilecek. Dersanelerde kazandırılan test becerileri yerine o yarıyılda o dersten ne öğrendiklerini ne beceriler kazandıklarını ölçen sene içi yazılılarını kullanılabilir hale getireceğiz. Çocukların okul başarısını ölçebiliyor muyuz. Geçmiş yıllarda araştırmalarımızda okullarda yapılan sınavlara ilişkin değerlendirme sağlıklı olmuyor. Okullararası değerlendirme birbirini tutmuyor. Öğretmenlerimiz not verirken bazılarına cömert, bazılarına tutumlu davranıyor. Bu yüzden o notların daha sonra kullanılamadığını gördük. Bu nedenle matematik, Türkçe, fen bilgisi gibi derslerden birer tanesini merkezden yapacağız. Bakanlık olarak biz yapacağız bu sınavları. Hazırlanışı, uygulanışı ve değerlendirilmesini biz üstenelim, böylece standart daha adil bir genel not havuzu oluşsun. Türkiye genelinde öğrencilerinde notlarında bir standart oluşacak. Gelecek yıldan itibaren bu uygulama sisteme girecek.”

DERSHANE DÖNÜŞÜMLERİ NASIL OLACAK?

Dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmalarının devam ettiğini belirten Avcı, “Yasal alt yapı çalışmaları sürüyor önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırladık. Amacımız nitelikli kuruluşların, özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak. Çocukların dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde eğitim sistemini ayarlamak. Velilerimiz çocuklarını dershanelere kayıt ederken acele etmesinler.” diye konuştu.

GEZİ OLAYLARI DEĞERLENDİRMESİ

Gezi eylemi diye anılan farklı illerde farklı gruplar tarafınfdan gerçekleştirilen farklı eylemler var, bu konuda  açıklama yapmam doğru olmaz. Çocuklarımıza bütün becerileri kazandırdığımızı söyleyecek durumda değiliz. Bir Fatih Projesi gibi projeyi başlatıyorsak bu alandaki eksikliklerimiz ve daha iyiyi gördüğümüz için bunları yapıyourz. Kendimizi eleştiriyoruz. Evet daha iyisini yaparız buna gücümüz yeter. Çocuklarımız daha iyi eğitmek için daha iyi yarışa sokmak için yapmamız gereken çok şey var. Biz eğitimin hem niceliğini hem de niteliğini değerler eğitimi çıkaracak çalışamalar içindeyiz.

SERBEST KIYAFET OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Serbest kıyafet uygulaması olumlu karşılanmakla birlikte bu seçim yelpazesi içine formanın da dahil edilmesi yönünde bir talep var. 
Nitekim yönetmeliğe göre özel okullarda velilerin yüzde 60’ı ne diyorsa o oluyor. Bizim öğretmen ve velilerle ve de öğrencilerle yaptığımız temaslar sırasında gördük ki özel okullara tanınan tercih hakkı resmi devlet okullarına da tanınsın diye bir talep var.

YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİYOR

 Yönetmeliği değiştiriyoruz. İster özel ister resmi olsun tüm okullarda velilerin yüzde 51’inin tercihi doğrultusunda okullar kıyafet seçebilsin.
Bunu serbest kıyafetten geri adım olarak görmüyoruz. Yönetmelikler ilgili bildiğiniz gibi kendi internet sitemizden tüm kamuoyuna aştık, onunla iligli değerkendirmeleri topladık ve öneriler doğrultusunda tüm düzenlemeri yapıyourzç Yönetici atama ve rotasyon yönetmeliklerinde 1780 görüş ve öneri geldi. Öğretmenlerin yöneticilierin görüş ve önerilerine açtığımız yönertici atama yönetmeliğine de binlerce öneri geldi. Yakın zamanda yayınlayacağız.
 

Yorumlar 5 Yorum
ÇOK OKUNANLAR