BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
GÜNCEL

Sakıncalı memur listesi ortaya çıktı!

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen bir belge,devlet kurumlarında ''sakıncalı personel'' listesi oluşturulmuş.

12 Eylül davasına bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen bir belge, darbe öncesinde devlet kurumlarında ''sakıncalı personel'' listesi oluşturulduğunu ortaya çıkardı.

Bayrak Harekat Planı kapsamında kamu kurumlarında görevlendirilecek ''irtibat subaylarına'' yönelik hazırlanan talimatta, irtibat subaylarından, ''Bayrak Harekat direktifinde belirtilen sakıncalı personel listesini incelemeleri, kendileriyle ilgili olanları tespit etmeleri ve sakıncalıların oda ve masalarını emniyete almaları'' emri yer aldı.

12 Eylül darbesini hazırlayan Bayrak Harekat Planı kapsamında, Genelkurmay Başkanlığınca komuta ve kontrolün sağlanması amacıyla oluşturulan talimatların yer aldığı bazı belgeler, 12 Eylül döneminin Genelkurmay Başkanı Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı.

Belgeler arasında ülke yönetiminin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) emir ve direktifleri doğrultusunda yürütülmesini sağlamak amacıyla hazırlanan ''irtibat subayları için talimat'' da yer aldı.

Talimatta, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlıklar ile bağlı kuruluşlarda görevlendirilecek irtibat subaylarından yapılması istenenler şöyle:

-İrtibat subayları, görevlendirildikleri kuruluşların her türlü faaliyetlerini izleyecek, Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) bilgisine sunacak, MGK karar ve emirlerini ilgililere tebliğ edecek, emir ve talimatların icrasının kontrolünü yapacak.

-Subaylar, kuruluşlardaki militanları tespit edecek ve MGK Genel Sekreterliğine bildirecek.

-İrtibat subayları, Bayrak Harekat direktifinde belirtilen sakıncalı personel listesini inceleyecek, kendileriyle ilgili olanları tespit edecek, sakıncalıların oda ve masaları emniyete alınacak.

-Tutum ve davranışlarda ölçülü olunacak, kırıcı ve küçük düşürücü hareketlerden sakınılacak.

-Personel arasında TSK yönetimi lehinde fikir oluşturulacak ve TSK aleyhinde olan tutum ve davranışlar ortaya çıkarılarak gerekli yasal işlem yapılacak.

-Normal çalışma düzenine geçildiğinde, hizmet ve faaliyetlerin TSK'ca verilen direktifler ve mevcut yasalar çerçevesinde yürütülüp yürütülmediği takip ve kontrol edilecek.

-Normal çalışma düzenine geçilene kadar kuruluşların işlevleri, bağlı birimleri ve acil konular hakkında bilgi toplanacak, karar gerektirenler, MGK Genel Sekreterliğine bildirilecek.

Bayrak Harekatına özel giriş kartı

Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Haydar Saltık tarafından hazırlanan 13 Mayıs 1976 tarihli, ''İleri Hazırlık Durumu Genelkurmay Komuta Kontrol Merkezi Çalışma Talimatı''nda da Bayrak Harekatıyla ilgili brifinglerin, 15.00-22.00 saatleri arasında, ''Halkın harekat karşısındaki davranışları, halk ihtiyaçlarının karşılanmasında meydana gelen aksaklıklar, Silahlı Kuvvetler personelinin harekat karşısındaki davranışları ve önemli olaylar'' konularında yapılması isteniyor.

Bayrak Harekatı ile ilgili özel giriş kartı olmayan personelin Genelkurmay Komuta Kontrol Merkezine alınmayacağı belirtilen talimatta, ''İleri hazırlık durumu ile Genelkurmay Komuta ve Kontrol Merkezi alarm timi, 'hafif süvari' durumuna geçecektir'' ifadesi bulunuyor.

Devlet memuruna yaraşır kıyafet

Belgeler arasında yer alan, ''Bakanlıklara Gidecek Özel Timlere Özel Talimat''ta ise örtülü ödenek miktarı ile hediyelik eşyaların bir tutanak altına alınarak, harcanmasının ve dağıtılmasının önlenmesi emredildi.

Bakanlıklarda bulunan hiçbir evrakın, dosyanın imhasına, bakanlık dışına çıkarılmasına izin verilmemesi istenen talimatta, şu emirler yer aldı:

-Arşiv ve özlük dosyaları odası koruma altına alınacak.

-Terfi, nakil, işe alma, kadro değişikliği, emeklilik, istifa gibi işlemler yapılmayacak.

-Memurlar (bayan memurlar dahil), binalarda, devlet memurlarına yaraşır kıyafetlerle bulunacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR