BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

Sağlıkta muayene katılım payı nerede var nerede yok?

Sağlıkta muayene katılım payı nerede var nerede yok? Detayları yazarımız Şevket Tezel kaleme aldı.

Katılım payı, özel olsun resmi olsun tüm sağlık kuruluşlarından yararlanmada SGK tarafından genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerden alınan bir parasal tutar.  

Kamu olsun özel olsun sağlıkla ilgili tüm müracaatları istisnalar haricinde kapsaması nedeniyle sadece özel sağlık kuruluşlarınca talep edilen ilave ücret uygulamasından bu noktada ayrılıyor.

Ayrıca ilave ücret özel sağlık kuruluşlarıyla vakıf üniversitelerinin hastanelerinde söz konusu iken katılım payı kamu olsun özel olsun tüm sağlık kuruluşları için söz konusu ve sahibi yine kamu oluyor.

Hangi sağlık hizmetlerinde katılım payı var?

a)    Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme imzalanmış, görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiş aile hekimleri hariç olmak üzere ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı,

b)    Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar,

c)    Vücut dışı protez ve ortezler,

d)    Yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde

katılım payı uygulanması gerekiyor. 

Katılım payı iadesi

  • Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, SGK’ca aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen vatandaşlar,
  • Uluslararası koruma başvurusu veya statüsü sahibi ve vatansız olarak tanınan kişiler,
  • 2022 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık alan muhtaç ve 65 yaş üstü kişilerle muhtaç ve engelli kişiler,
  • ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin

ödemiş oldukları katılım payları, talepleri halinde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca kendilerine geri ödenmesi mümkün bulunuyor.

Ayakta Tedavide Hekim ve Diş Hekimi Muayenesi Katılım Payı

Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesinden katılım payı yok.

İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 5 (beş) TL öngörülen katılım payı; SGK’dan gelir ve aylık alanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için eczanelerce kişilerden tahsil ediliyor. Yani çalışanlardan eczanelerde istenen paranın bir kısmı yüzde 20lik ilaç payı ise diğer kısmı bu katılım payları oluyor. SGK eczaneleri bu şekilde alacağını tahsilde kullanıyor. 

Özel Sağlık Kurumlarında Katılım Payı

Özel sağlık kurumlarında 12 (oniki) TL tutarlarında öngörülen katılım payı; kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için sağlık hizmeti sunucularınca kişilerden, diğer kişiler için “Yeşil alan muayenesi” sonucunda oluşan katılım payı eczanelerce kişilerden, tahsil ediliyor.

Sağlık hizmeti sunucularında yapılan muayene sonucunda oluşan ve eczanelerce kişilerden tahsil edileceği belirtilen ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payları kişilerin reçete ile ilk eczaneye başvurusunda kişilerden tahsil ediliyor.

Özel sağlık kuruluşlarına özgü ilave ücret ise yine

Sık Hastalanana Zamlı Katılım Payı

Birinci basamak sağlık kuruluşları muayenelerine ilişkin olarak kişi 10 gün içerisinde aynı branşta farklı sağlık hizmet sunucusuna başvuru yapmışsa ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı tutarları 5 (Beş) TL artırılarak tahsil ediliyor. Artırılan 5 TL’ lik tutarın SGK’dan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için ise eczanelerce kişilerden tahsil edilmesi gerekiyor. SGK’ca belirlenen kronik hastalıklar ve acil hallerde bu zamlı katılım payının uygulanmaması gerekiyor.
Yorumlar