BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
YAZARLAR

Sağlıkta “ilave ücret” hakkında bilmeniz gerekenler

Sağlıkta “ilave ücret” hakkında bilmeniz gerekenleri Memurhaber.com yazarımız Şevket Tezel yazıyor...

Sağlık en değerli hazine insan için, ama hastalık ve kazalar da hayatın akışı içinde olağan olumsuzluklar. Peki Allah göstermesin, kendimizin ve yakınlarımızın başımıza gelebilecek bu tür olumsuzluklarda başvuracağımız ilk yerler hastaneler olunca özel sağlık kuruluşlarında hak kaybı yaşamamak, dahası haklarımızı tam olarak bilmemiz gerektiği konusunda sanırım hemfikirizdir. Peki sağlıkla ilgili bu tür hak ve sorumluklarımızı biliyor muyuz?

İşte bunlardan biri de ”İlave ücret” uygulaması. İlave ücret cebimizden çıkacak para olduğuna göre merak edilmeye değer olduğunu düşünüyorum. Siz ne dersiniz? O halde hemen konuya girelim.

Devlet Hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devri ve götürü bütçeye dahil edilmesinden sonra SGK özel sağlık hizmet sunucuları ile sözleşme, özel üniversite hastaneleri ile üniversite hastaneleriyle protokoller yapmak suretiyle sigortalı ve hak sahibi kimseler ile bakmakla yükümlü olunan kişilerin sağlık yardımlarından kolayca ve daha iyi imkânlarda faydalanmalarının önü açılmıştı.

Mamafih bu imkân sağlanırken de faturanın bir kısmının devletin yanında sağlık hizmetinden faydalanan kişilerden ilave ücret alınmak suretiyle katkıda bulunmaları yükümlülüğü getirilmişti.

Buna göre SGK ile sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları; Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ve eklerinde yer alan sağlık hizmetleri işlem bedellerinin tamamı üzerinden SGK’ca tespit edilen oranı geçmemek kaydıyla SGK’ya fatura edilebilen tutarlar esas alınarak kişilerden ilave ücret alabiliyor.

İlave Ücretin Yüzde 30’dan Yüzde 200’e Seyahati

Bu ilave ücret miktarı SUT ve eklerinde yer alan sağlık hizmetleri işlem bedellerinin önce yüzde 30’u iken önce yüzde 70’e sonra yüzde 90’a ve nihayet yüzde 200’üne çıkarılmıştı.

Yani SUT’a göre bir sağlık hizmetinin fiyatı 100 TL is yani bu sağlık hizmeti bir kamu hastanesi 100 TL’ye karşılıyor ise özel hastane 100 TL SGK’dan alırken 200 TL’ye kadar da hizmetten yararlanandan istem hakkına sahip bulunuyor. Ama rekabet kuralları gereği kimi yüzde 200 ilave ücret isterken bir başka hastane yüzde 100 de isteyebiliyor.

İlave Ücret Duyurulmalı

SGK ile sözleşmeli özel sağlık hizmeti sunucuları ilave ücret oranlarını gösteren tabelayı vatandaşların görebileceği bir yere asmak ve kişileri ilave ücret konusunda bilgilendirmek zorunda bulunuyor.

Tedaviden Önce Yazılı Onay Şart

Özel hastane veya vakıf üniversitesi hastanesinin sağlık hizmetlerini sunmadan evvel, alacağı ilave ücrete dair hasta veya hasta yakınının yazılı onayını alması gerekiyor. Bu yazılı onay alınmadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talebinde bulunamayacağını bilmekte yarar var.

Acil Halin Bitişi Belirtilmeli

Acil halde tedavi bedava normalde ücretli olunca acil nedenle özel hastaneye başvurup devamında tedavisini sürdürenlerle özle hastaneler arasında sık sık anlaşmazlıklar çıkmakta. Bu durumda da acil halin hangi aşamada sona erdiğinin belirtilmesi önem taşıyor.

Şayet hasta önce acil durum nedeniyle sağlık hizmeti sunucusuna başvurmuş ve acil halin sona ermiş olması halinde, acil halin sona erdiğine ve müteakip işlemlerin ilave ücrete tabi olduğuna ilişkin hastaya/hasta yakınına “Acil Halin Sona Ermesine İlişkin Bilgilendirme Formu” aracılığıyla yazılı ve imza karşılığı bilgi verilmesi zorunlu bulunuyor.

İşlem Bedeli Belgesini Alıyor musunuz?

SGK ile sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları, aynı müracaat numarası altında hastaya yapılan işlem bedellerinin toplamı 100 TL’yi aşıyorsa, bu hizmetleri ve varsa ilave ücret tutarını gösterir belgeyi, yatan hasta tedavilerinde en geç hastanın taburcu olduğu tarihte, diğer tedavilerde ise işlemin yapıldığı tarihte vermek zorunda bulunuyor.

Ancak hastanın istemesi halinde tutar sınırı olmaksızın sunulan tüm işlemleri ayrıntılı olarak gösteren bilgi ve belgeleri de yazılı olarak veya elektronik ortamda hastaya verilmek zorunda.

Sağlık hizmeti sunucularınca, SGK’ca finansmanı sağlanmayan sağlık hizmetleri için istenen ücretler, ilave ücret kapsamında bulunmuyor.

Kimlerden İlave Ücret Alınmaz?

Resmi sağlık kurum ve kuruluşları tarafından sevk edilmeleri koşuluyla;

  • 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişilerden,
  • 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerden,
  • Harp malûllüğü aylığı alanlar,
  • Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan;
  • ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden,

otelcilik hizmetleri ve istisnai sağlık hizmetleri hariç olmak üzere ilave ücret alınmaması gerekiyor.

Hangi Hizmetlerden İlave Ücret Alınmaz?

  • Acil servislerde verilen 520.021 kodlu “Yeşil alan muayenesi” adı altında SGK’ya fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere, acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
  • Yoğun bakım hizmetleri,
  • Yanık tedavisi hizmetleri,
  • Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
  • Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
  • Organ, doku ve hücre nakilleri,
  • Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
  • Diyaliz tedavileri,
  • Kardiyovasküler cerrahi işlemleri için (öğretim üyesi tarafından SUT’un 4.1.1 numaralı maddesi kapsamında verilen sağlık hizmetleri hariç), otelcilik hizmetleri dahil olmak üzere,
herhangi bir ilave ücret alınamaz.
Yorumlar