BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Risk değerlendirmesini ihmal edene ağır ceza!

6331 sayılı Kanun’un iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin olan maddeleri birçok işyeri açısından yeni yılla birlikte geçerli olacak. Risk değerlendirmesini ihmal eden işverene ise ağır cezalar gelecek. Bünyamin Esen, merak edilenleri anlatıyor.

Adana’dan okurumuz İrem KEREMOĞLU soruyor: “Bünyamin bey, bir otel işletiyoruz. 35 çalışanımız var. İşyerimizde yeni yıldan itibaren risk değerlendirmesi yapmamız zorunluymuş diyorlar. Doğru mudur? OSGB’ler bu işi yapıyor mu? Nasıl yaptırabiliriz?Nelere dikkat etmemiz lazım?”

Sayın okurumuz, bilindiği üzere 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu sonrasında tarihi nitelikte bir dönüşüm yaşanıyor.

6331 sayılı Kanun’un iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin olan maddeleri birçok işyeri açısından yeni yılla birlikte geçerli olacak.

Zira Kanunun iş sağlığı ve güvenliğine dair 6 ve 7 nci maddeleri, 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe girmekte.

Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ise 01.07.2016 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanmış bulunuyor.

 Risk Değerlendirmesi Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarından birini de risk değerlendirmesi oluşturuyor. Bu tedbirler iş sağlığı ve güvenliğinin en önemli ve ilk aşaması.

Risk değerlendirmesi halk diliyle söyleyecek olursak testi kırılmadan yapılacaklar demek.

Risk değerlendirmesi, işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılacak çalışmalar bütününü ifade etmekte.

İşverenin işyerinde kazaların oluşumunu önlemek üzere risk değerlendirmesi yapması ya da yaptırması zorunlu.

Apartman yada ufak bir büfe bile olsa, bir kişi bile işyerinde çalışıyor olsa işveren risk değerlendirmesi yapmakla yükümlü.

Bünyamin Esen'in yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR