BIST 10.247
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.408,47
İŞÇİ

Renk körü vatandaşlara TSK'da iş için kanun teklifi

Renk körü yani Diskromatopsi rahatsızlığı bulunan vatandaşlara TSK ve Emniyet'te istihdam edilmesi için kanun teklifi verildi.

Renk körü vatandaşların (Diskromatopsi) Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde istihdam edilebilmesini öngören kanun teklifi verildi.

MHP Adana milletvekili Mevlüt KARAKAYA tarafından verilen kanun teklifinde, Diskromatopsinin (renk körlüğü) bir canlının görme merkezinde özel bir pigment molekülünün bulunmaması veya gerektiğinden az bulunması sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğu, bu bireylerin kırmızı, yeşil ve mavi renklerden bir ya da birden fazlasını ayırt edemedikleri belirtilerek; ülkemizde diskromatopsi hastalığı görülme oranının %8' olduğu vurgulandı.

Kanun teklifinin gerekçesinde, diskromatopsi hastalığı teşhis edilen vatandaşlarımız ülkemizde sürücü belgesi ve silah ruhsatı alabildiği, devlet memuru olabildiği, ancak diskromatopsi hastalarının Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışmalarının ilgili mevzuat gereği yasaklandığı belirtildi.

Karakaya, renk körü vatandaşların Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde, renkleri ayırt etmenin önemli olmadığı işlerde çalışabilmelerinin sağlanmasını öngören kanun teklifi ile mağduriyetlerin giderilmesinin amaçlandığını belirtti.

Kanun Teklifi:

EMNİYET TEŞKİLAT KANUNU VE TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 4/6/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun 4 üncü maddesinde yer alan “sağlık şartları” ibaresinden sonra gelmek üzere “diskromatopsi dışında istihdam edilmesine engel herhangi bir sağlık sorunu bulunmayanların işe alınmasına engel oluşturmamak kaydıyla” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 20 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “diğer hususlar” ibaresinden sonra gelmek üzere “diskromatopsi dışında eğitime ve göreve kabule engel herhangi bir sağlık sorunu bulunmayanların eğitime ve göreve alınmasına engel oluşturmamak kaydıyla” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 3- 926 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “diğer hususlar” ibaresinden sonra gelmek üzere “diskromatopsi dışında eğitime ve göreve kabule engel herhangi bir sağlık sorunu bulunmayanların eğitime ve göreve alınmasına engel oluşturmamak kaydıyla” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR