BIST 10.481
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.475,76
GÜNCEL

Putin'den olay 'Atatürk' çıkışı: Mezarında...

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin yıllık basın toplantısında Türkiye'ye öfkesini çok sert sözlerle belli etti. Putin türkiye'yi hem S400 füzeleri ile tehdit etti hem de 'Atatürk' ile ilgili çok konuşulacak bir çıkış yaptı.

RUSYA uçağının vurulmasının ardından gerilen Rusya-Türkiye ilişkilerine ilişkin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geleneksel yıl sonu toplantısında zehir zemberek konuştu. Putin, "Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür." diyerek çok konuşulacak sözlere imza attı.

Dünya kanalları tarafından canlı verilen açıklamalarında Putin Türkiye'yi ABD'ye 'yalakalık' yapmakla itham etti. Putin tehditler de savurdu. Suriye hava sahasına geçecek Türk uçaklarını S400 füzeleri ile vurma tehdidinde bulundu.

İşte Putin'in o açıklamalarından çarpıcı satırlar:

ATATÜRK MEZARINDA TERS DÖNMÜŞTÜR

Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür.

Türkiye'deki mevcut yönetimle anlaşmaya varmak zor olacak gibi görünüyor. İlişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum.



TÜRKİYE ABD'LİLERE YALAKALIK YAPMAK İSTEMİŞTİR

-Türkiye ile yaşadığımız anlaşmazlıkta üçüncü bir tarafın etkisi var mı bilmiyorum.

Belki de Türk yönetiminden birileri ABD’lilere yalakalık yapmak istemiştir. Belki de ABD ve AB’ye Türklerin ‘onların İslamcıları’ olduğunu göstermek istemişlerdir.

TÜRKİYE ŞİMDİ YAPSIN BAKALIM...

-Türkiye uçağımızı düşürdükten sonra oradan (Suriye'den) çekileceğimizi mi düşündü? Rusya öyle bir ülke değil. Suriye'deki varlığımızı güçlendirdik.
-Suriye'de artık S-400 hava savunma sistemlerimiz var. Türkiye eskiden Suriye'nin hava sahasını sürekli olarak ihlal ediyordu. İsterse, buyursun şimdi de etsin.

TÜRKİYE G 20'DE BİZE SÖYLEMEDİ

-Biz Türkiye ile işbirliğini reddetmedik. Antalya’ya G20 zirvesine gittim ve orada birçok Türk yöneticiyle görüştüm.
-Bizim önümüze uluslararası hukuka uymayan Türkiye hakkında çok hassas konular koydular.

-Türkmenler hakkında ise hiçbir şey duymadım. Türkmenlere saldırılarla ilgili soru sorabilirlerdi. Biz de “Tamam anlıyoruz. Size yardım etmeye hazırız” diyebilirdik.

TÜRKİYE NATO'NUN ARKASINA SAKLANDI

-Türkiye yönetiminin uçağımızı düşürmesini, dostça bir adım olarak değil düşmanca bir adım olarak değerlendiriyoruz.

-Bir problemle karşılaşıldığında insanlar normalde birbiriyle iletişim kurup açıklama yaparlar. Ancak uçağımızı düşürdükten sonra Türkiye, bunun yerine NATO'nun arkasına saklandı.

SURİYE POLİTİKAMIZI DEĞİŞTİRMEDİK

-Suriye krizi konusundaki tutumumuzu değiştirmedik. Suriye’yi kimin yöneteceğine dış güçler karar veremez. Rusya, Suriye krizinin tüm tarafları memnun edecek şekilde çözülmesi için çaba gösterecek. Suriye’de siyasi çözüm mümkün. Bunun erken gerçekleşmesi daha iyi olur.

-Rusya’nın Suriye krizinin çözümü için bir planı var ve planımızdaki kilit konular ABD’nin görüşleriyle de uyuşuyor. Uzlaşı içinde olduğumuz noktalar, anayasa üzerinde ortak çalışma yapılması ve seçim düzenlenmesi.

SAATİNİ ÇIKARIP MASAYA KOYDU

Vladimir Putin Rusya ekonomisini anlattıktan sonra saatini çıkartıp masaya koydu. Putin yılsonu toplantılarında rekor kırması ile biliniyor. 2008 yılında tam 4 saat 40 dakikada boyunca gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı. Bu yıl da yeni bir rekor gelebilir.

Guardian muhabiri Shaun Walker, salondaki gazetecilerden birinin Putin'in dikkatini çekip soru yöneltebilmek için üzerinde 'Bebek bekliyorum' yazan bir pankart tuttuğunu aktardı.

RUSYA DIŞ BORCU YÜZDE 13 AZALDI

-Rusya ekonomisi 2015'in ikinci çeyreğinde istikrar emareleri gösteriyor. Sermaye çıkışı belirgin oranda azaldı. İstatistikler Rusya ekonomisinin krizin en kötü dönemini geride bıraktığını gösteriyor. Uluslararası kredi kuruluşları karşısındaki tüm yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz.Dış borcumuz yüzde 13 oranında azaldı. Rusya'nın dış borcunun azalması, Batı'nın yaptırımlarının Rusya için oluşturduğu olumlu bir yöne işaret ediyor.

PETROL FİYATLARI DÜŞÜNCE...

-"Geçen yılki açıklamalarımızda, ekonomimizin dış faktörlere büyük oranda bağlı olduğunu bilerek ve petrol fiyatlarının 100 dolar olacağını düşünerek, bütün alanlardaki parametreleri ve kalkınma planlarımızı buna göre hazırladık. Ancak geçen senenin sonunda tüm planlarımızı değiştirmek zorunda kaldık. Çünkü petrol fiyatı 100 dolardan 50 dolara geriledi. Şimdi 38 dolar. Bu nedenle her şeyi düzeltmek zorunda kaldık."

PUTİN'E SORU SORMAK ZOR

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘yılsonu büyük basın toplantısına’ yerli ve yabancı gazeteciler rekor düzeyde ilgi gösterdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu yılki basın toplantısına gazetecilerden rekor ilgi var. Yaklaşık 1400 gazeteci, toplantı için akreditasyon yaptırdı.

Ancak hepsinin Putin’e soru yöneltme şansı çok az. Bu nedenle bazı gazeteciler, Putin’in dikkatini çekebilmek adına üzerinde Rusya’da popüler olan siyasi içerikli sloganlar yazılı özel pankartlar hazırladı. Bazıları da ‘öne çıkabilmek’ için renkli atkılar ve bayraklardan yardım almayı tercih ediyor.
Yılsonu toplantıları rekoru Putin’in 4 saat 40 dakikada 106 soruyu cevapladığı 2008’e ait. Putin geçen yıl da çoğu Batı’yla ilişkiler, Rusya’ya yaptırımlar ve ulusal ekonomiyle alakalı 53 soruyu cevaplamış, toplantı 3 saat 10 dakika sürmüştü.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR