BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.468,85
GÜNCEL

PTT'de yeni kanunla neler değişecek?

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren 6475 sayılı “Posta Hizmetleri Kanunu” ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, şirket statüsü kazandı. Peki PTT işçilerinin statüleri değişecek mi?

Kurumda görev yapmakta olan işçi ve 4/C personelin sözleşmeli statüye geçmesine imkan veren Kanun, mevcut personeli erken emekli yapabilmek için emekli ikramiyesinin yüksek ödenmesini de öngörüyor.

PTT Şirket olarak faaliyet gösterecek

Posta Kanunu ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü'nün yürürlükten kaldırılması, kuruluş ve tescile ilişkin hükümleri hariç olmak üzere Türk Ticaret Kanunu ve özel hukuk hükümlerine tabi Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Anonim Şirketi kurulması öngörülüyor.

PTT personeli, 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel hakkındaki hükümlerine tabi olmaksızın idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edilecek.

Kamu Personel Seçme Sınavına katılanlar arasından seçilecek olan sözleşmeli personelin; işe alma, unvan, sayı, atama, görevlendirme, eğitim, terfi, görevde yükselme, disiplin, izin, görevden alma, sözleşmenin yenilenip yenilenmemesi veya sona erdirilmesine ilişkin hususlar Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenecek.

Sözleşmeli personelin aylık ücret, ikramiye ve diğer mali ve sosyal hakları ile sözleşme esasları Yönetim Kurulunca belirlenecek.

Sözleşmeli personel, sosyal güvenlikleri bakımından 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi hükümlerine tabi olacak ve  657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında istihdam edilenlere ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde iş sonu tazminatı ödenecek.

Personelin emekli olmasını sağlamak için yüksek ikramiye ödenecek

T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğünde halen görev yapmakta olan 657 sayılı Kanuna tabi memur veya 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) ve (II) sayılı cetvele tabi personelden emekli aylığı bağlanmasına hak kazanmış olanlar, bugünden itibaren üç ay içinde emeklilik başvurusunda bulunmaları halinde yüksek emekli ikramiyesi alarak emekli olabilecek.

Emekliliğe hak kazanan, ancak yaş haddinden emekliliğine bir yıldan daha az süre kalanlar hariç, yaş haddinden emekliliğine en fazla 3 yıl kalanlar yüzde 25, 3 yıldan fazla 5 yıldan az kalanlar yüzde 30, 5 yıl ve daha fazla kalanlar emekli ikramiyelerini yüzde 40 fazla alabilecek. Emekli aylığı bağlanması şartlarına 2013 yılı sonuna kadar sahip olacaklara, bu hakkı kazandıkları tarihten itibaren üç ay içinde emeklilik başvurusunda bulunmaları halinde emekli ikramiyeleri yüzde 40 fazla ödenecek.

Personelin yüksek ikramiye ile emeklilik başvurusunda, emeklilik tarihi olarak daha sonraki bir tarih gösterilemeyecek, başvurular herhangi bir kayda bağlanamayacak ve geri alınamayacak. Bu şekilde emekli olan personel, emekli olduğu tarihten itibaren beş yıl süreyle PTT'de yeniden istihdam edilemeyecek.

İşçiler ve 4/C personel sözleşmeli olabilecek

Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü'nde (PTT) çalışan tüm personel (işçiler ve 4/C dahil), istemeleri halinde PTT AŞ Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde, sözleşmeli personel statüsüne geçebilecek. Sözleşmeli olmak istemeyenler ile geçmesi uygun görülmeyenler tabi oldukları mevzuata göre istihdamına devam olunacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR