BIST 10.320
DOLAR 32,28
EURO 35,10
ALTIN 2.472,17
İŞÇİ

PTT çalışanları AŞ. kararına karşı!

PTT'nin yapısının Anonim Şirket olarak değiştirilmek istenmesi PTT personeline adeta kabus yaşatıyor. Çalışanların basın açıklamasında “PTT AŞ olmasın” denildi.

20.03.2013 tarihinde Ankara Posta İşleme Müdürlüğünde Ankara Şubelerince “PTT AŞ olmasın” konulu basın açıklaması düzenlendi.

Yapılan açıklamada açılış konuşmasını yapan, Genel Başkan Yardımcısı (Mali İşler) Ömer Budak; PTT'nin yapısının Anonim Şirket olarak değiştirilmek istenmesi bize korkulu rüya göstermektedir. Çünkü rüyanın devamında özelleştirmeyi görmekten korkuyoruz. Özelleştirmeyle birlikte, taşeronlaşmaya kapı aralanarak ucuz iş gücü tercihi sonucu, kalite düşmesine sebep olunacaktır. Yıllardır güvenin temsili olan PTT hizmetlerinde kalitenin düşmesi de kabul edebileceğimiz bir durum değildir.

PTT'nin önce yapısının değiştirilmesi, bunu müteakip yapılmasından korktuğumuz özelleştirme, yeni mağduriyetleri de beraberinde getirecektir. Henüz sözleşmeli ve 4/C'li personel sorunları çözülememişken, bu sorunlara yenisinin eklenecek olması, çalışanları tedirgin etmektedir. Şunu açık ve net olarak ifade ediyoruz; PTT çalışanlarının iş güvencesine dokunacak her türlü çalışmanın ve ÖZELLEŞTİRMENİN karşısındayız" ifadelerini kullandı.

Daha sonra konuşmak üzere sözü Ankara 4 Nolu Şube Başkanı Ali Yaz'a bıraktı.

Yaz, konuşmasında “Yıllardır gündemde tutulan oldu olacak denen, yılan hikâyesine döndürülen PTT Anonim Şirketi yasa tasarısı farklı gerekçelerle, personelin beklentilerini, ihtiyaçlarını, isteklerini karşılamaktan tamamen uzak bir şekilde yasa tasarısı olarak meclise gönderildi. Personelini de içeriği henüz belli olmayan bir yönetmelikle, iş güvencesinden yoksun, esnek çalışma adı altında uzun çalışma saatlerine maruz bırakacak, performansa dayalı ücret adı altında aldığı maaşa göz diken, bir sistem reva görülmektedir. Yani bizlerin geleceği bizlere sorulmadan, danışılmadan görüşülmektedir.” Şeklinde ifade etti.

“Taslakla piyasa şartlarında rekabet edebilecek bir anonim şirket kurulması öngörülüyor. Oysa hepimiz biliyoruz ki çalışanını memnun etmeyen çalışanı mutlu olmayan bir kurumda, ucuz işgücüyle kalitenin yakalanması mümkün değildir. iş güvencesi, cumhuriyet öncesi ve cumhuriyet dönemlerinde, bir hak olarak kamu görevlilerine sağlanmıştı. Şimdi 21. yüzyılın Türkiye'sin de bunun tekrar sorgulanır hale gelmesi en hafif ifadeyle utanç vericidir.

Taslak bir yandan mevcut çalışanların haklarının aynen korunacağını söylerken, diğer yandan unvan yükselmelerinde personeli yeni kurulacak PTT anonim şirketi ile sözleşme imzalamak zorunda bırakmaktadır. Biz bu maddelerden ve diğer kurumlardaki uygulamalardan anlıyoruz ki yarın bizleri sözleşme imzalamaya zorlayacaklar. Baskı, tehdit, sürgün yöntemlerini deneyecekler ama yılmayacağız, yorulmayacağız mücadele edeceğiz. “ dedi.

Taslak bu şekliyle yasallaşırsa posta kanunu yürürlükten kalkacak, yıllardır dağıtıcıların yararlandığı serbest kart uygulamasına bile son verilecektir. Bizler kesinlikle PTT'nin aş olmasına karşıyız. PTT bir oldubittiye getirilerek anonim şirket haline getirilecekse olmazsa olmaz şartlarımız aşağıdaki gibidir.

Kadrolu, sözleşmeli, şirket personeli PTT çalışanlarının iş güvencesi yasaya konulacak bir maddeyle güvence altına alınmalıdır.

PTT özelleştiğinde mevcut çalışanlara başka kurumlarda görev verileceği yasal güvence altına alınmalıdır.

PTT personeline yılda en az dört ikramiye verilmelidir.

Fakülte mezunu posta dağıtıcılarından en az 3 yıllık hizmet etmiş olanlar memur kadrosuna geçirilmelidir.

Atama, terfi, tayin, disiplin, görevden alma gibi iş yaşamının temel vazgeçilmez konuları kanunla güvence altına alınmalıdır.” Şeklinde belirtti.

çok sayıda üyenin katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasına, Posta Dağıtıcıları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hüseyin Akkaya, Müstakil Kamu Çalışanları Derneği (MÜSDER) Genel Başkanı Atila Şimşek, Birlik Haber-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Burgaç, Saadet Partisi Genel Merkez Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Yılmaz Bölükbaşı, Ankara 17 Nolu Şube Başkanı Levent Yalçın, Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Sendika Temsilcimiz Aytemur Yıldır, Ankara 4 Nolu Şube Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR