BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,72
ALTIN 2.442,73
ÖĞRETMEN

Polis Akademisi sınavında yanlış soru skandalı!

Komiser yardımcılığı sınavında Milli Eğitim Bakanlığı'na yanlış soru hazırlayıp satan Polis Akademisi'nde görevli 15 akademisyen hakkında soruşturma izni istendi.

MEMURLAREmniyet teşkilatının ihtiyacı olan komiser yardımcılarını belirlemek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) 2011 ve 2012'de yapılan, polis memurlarının girdiği sınavlar için Polis Akademisi'nce hazırlanıp bakanlığa para karşılığında satılan soruların bazılarının "hatalı" olduğu ortaya çıktı. Bakanlığın davet usulü ile satın aldığı soruların hatalı çıkması üzerine kendisinin hazırladığı sorularla sınav yaptığı anlaşıldı. Sınavlarda usulsüzlük yaşandığı iddiasıyla başlatılan soruşturmalar kapsamında yanlış soru hazırladıkları gerekçesiyle komisyonda yer alan 15 akademisyen hakkında da İçişleri Bakanlığı'ndan "soruşturma izni" istendi. Sınavı yapma görevi verilen MEB'in, soruları ihaleyle Polis Akademesi'nden satın alması da mercek altına alınırken, soruların hatalı ve yanlış olduğu sınavların yapılmasından sonra tespit edilmişti.

Emniyet teşkilatında başlatılan yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında yürütülen soruşturmalar çerçevesinde teşkilat mensuplarının girdiği bazı sınavlarda usulsüzlük yapıldığı iddiaları mercek altına alındı. Milliyet'in aldığı bilgiye göre söz konusu iddialar çerçevesinde polis memurlarının girdiği komiser yardımcılığı sınavları da incelendi. Emniyet teşkilatının komiser yardımcısı ihtiyacını karşılamak amacıyla 2011, 2012 ve 2013'te gerçekleştirilen üç sınavda usulsüzlük yapılıp yapılmadığının incelenmesi sırasında ilginç bir ayrıntı günışığına çıktı.

TANESİ 130 LİRADAN SORU 

Sınav kayıtlarında yapılan araştırmalarda, sınavları yapma yetkisi verilen MEB'in sınav sorularının sağlanması için davet usulü ile ihale açtığı ve ihaleyi Polis Akademisi Başkanlığı'nın kazandığı anlaşıldı. Bu kapsamda Polis Akademisi Başkanlığı'nca, akademide görev yapan polis müdürleri ve akademisyenlerden oluşan soru hazırlama komisyonları oluşturuldu. Komisyonların hazırladığı 350 soruluk "soru bankası" tanesi 130 liradan toplamda 45 bin 500 lira karşılığı MEB'e satıldı.

MEB KENDİ HAZIRLADI 

MEB, kendisine teslim edilen soru bankasındaki 350 soruyu 2011, 2012 ve 2013'teki sınavlarda kullandı. Ancak, daha sonra yapılan incelemelerde sorulardan bazılarının hatalı ve yanlış olduğu anlaşıldı. 2011'deki sınavda 19, 2012'deki sınavda 5, 2013'deki sınavda ise 15 sorunun yanlış olduğu tespit edildi. MEB'e satılan ve iptal edilen sorulardan ikisinin daha sonra başpolislik sınavında da kullanıldığı anlaşıldı. Ortaya çıkan bu durum üzerine MEB'in, soruları kendisinin hazırladığı ve sınavlarda bu soruları kullandığı belirtildi.

İZİN VERİLMEMİŞTİ 

Açılan soruşturmada komisyonlarda görev alan polis müdürleri Ramazan Bal, Bedrettin Murat ve Alper Durmuş'la ilgili dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar tarafından soruşturma izni verilmedi. Devam eden soruşturma kapsamında, yine soru hazırlama komisyonlarında görev alan ve Polis Akademisi'nde görev yapan 15 akademisyenle ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni istendi.

Soruşturma izni istenilenler arasında eski Akademi Başkanı Remzi fındıklı ile ünlü akademisyenlerden Ali Şafak'ın da bulunduğu öğrenildi. Fındıklı, emniyetteki yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde Polis Akademisi Başkanı iken görevden alınmıştı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR