BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,68
ALTIN 2.404,19
İŞÇİ

Özel güvenliklere yeni kriter!

Özel güvenlikler için yeni bir kriter geliyor. Güvenlikçiler iş ortamına göre uzmanlaşacak.

Terör olayları sonrası Türkiye’de sayıları 300 bine yakın özel güvenlikçi artık uzmanlaşacak. İşte ayrıntılar...

İçişleri Bakanlığı’nın yeni çalışmasına göre özel güvenlikçiler görev aldıkları alana göre eğitilecek ve bu uzmanlıkları ‘ehliyet’ gibi bir belge ile resmi hale getirilecek. Güvenlikçiler isterlerse birden fazla eğitim seçebilecek.

VATANDAŞLARIN YOĞUN OLDUĞU BÖLGELERE DİKKAT

Türkiye’de son bir yıl içinde ardı ardına yaşanan terör saldırılarıyla birlikte özellikle vatandaşın yoğun olarak bulunduğu yerlerde görev yapan özel güvenlikçilerde “uzmanlaşma” tartışması gündeme geldi. İçişleri Bakanlığı Özel Güvenlik Dairesi, sayıları 300 bine yakın özel güvenlik sektöründen gelen talepleri de değerlendirerek hizmetleri sınıflandırarak uzmanlaşmayı esas alan yeni bir model üzerinde çalışmaya başladı.

Bu doğrultuda Bakanlık, özel güvenlik sektörünü yeniden yapılandırmak için harekete geçti. Özel güvenlikçilere sürücü belgelerindeki gibi aldıkları eğitimi gösteren “ehliyet” tarzı bir belge verilecek. Güvenlikçiler, alışveriş merkezleri, havaalanları, limanlar, siteler, holdingler, turizm-oteller ile enerji nakil hatları, iletişim merkezleri, toplantı-sahne-konser gibi geçici etkinlikler, hastaneler, değerli eşya ve para nakli ile bankaların merkez ve şube güvenliği gibi alanların her birinde özel eğitim alarak, sınıflara ayrılacak. Güvenlikçiler bu eğitimlerden yalnızca birini seçebilecekleri gibi birden fazlasını alıp görev alanını genişletebilecek.

MAÇA AYRI, SİTEYE AYRI

Securitas Türkiye Ülke Başkanı ve Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği Başkanı Murat Kösereisoğlu, özel güvenlikte uzmanlaşmanın önemine dikkat çekerek, “Nasıl sürücüler aldıkları eğitime göre A, B, C sınıfı ehliyet alıp buna göre motosiklet,araba, kamyon, tır kullanabiliyorsa özel güvenlik eğitimlerini de deniz, hava limanları, otogarlar, spor karşılaşmaları, konserler, okullar, yurtlar, siteler, oteller, bankalar, AVM’ler gibi görev yerlerine göre ayırıp, alan eğitimi planlanıyor. Çünkü birbirinden farklı bu ihtiyaçların her biri ayrı eğitim programları uygulanmasını, ayrı yapıda ve nitelikte güvenlikçi istihdamını gerektiriyor” dedi. Kösereisoğlu, özel güvenlikçilerin, aranan özelliklere sahip olmaları halinde, bu alanlardan birini tercih edebilecekleri gibi birden fazla alanı da seçebileceklerine dikkat çekti.

SUÇLUYU PROFİLDEN TANIYOR

Kösereisoğlu, terör olaylarıyla birlikte özel güvenliğin öneminin artığını söyledi. Özel güvenlik sisteminin istihbarata karşı koyma (İKK) ve profilden risk tanıma desteği verdiğini belirten Kösereisoğlu, AVM’ler, metrolar, otogarlar ve havaalanları başta olmak üzere toplumsal yoğunluğun yüksek olduğu bölgelerde artık eski tip yerine teknoloji ağırlıklı izlemelere ağırlık verdiklerini bildirdi. Kameralara yansıyan insan profilinden riskli kişileri tespit edip durumu polise bildirdiklerini belirten Kösereisoğlu, halen yaklaşık 300 bin polisle birlikte 300 bin civarında da özel güvenlik personelinin güvenlik alanında çalıştığı bilgisini verdi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR