BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.434,45
İŞÇİ

ÖYP revize edilmeli!

ÖGESEN Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, YÖK'ün ÖYP kararıyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

Bilindiği gibi YÖK son dönemde hemen her konuda çeşitli değişiklikler yapmakta, kimi sorunu çözerken bazılarını ise daha sorunlu hale getirmektedir. Bu konulardan biri ve belki de 50dsorunu ile birlikte en önemlisi tabi ki ÖYP’dir.

Türk Akademisinin geleceğinin inşa edildiği bu sistemler ne yazık ki birçok sorunu ve mantıksızlığı içinde bulundurmakta ve akademinin ağır aksak sorunlu yapısının temel taşını oluşturmaktadırlar.

Görece olarak adil bir sistem olan ÖYP’nin içerisinde ve uygulanışında birçok sorun buluyordu. YÖK’ün çözüm önerisi ise tek adil sistem olan ÖYP’yi kökünden kaldırmak oldu. ÖYP’nin kaldırılması ne yazık ki benzini bittiğin için bir aracı hurdaya çıkarmaya benzemektedir. Daha önceki bir çok açıklamamızda ÖYP’nin sorunlarına değinmiş ve bu sorunlara çözüm önerisi getirmiş olmamıza rağmen YÖK ne yazık ki bu önerileri dikkate almamış, ÖYP’yi kaldırarak kolaya kaçmış ve torpil sisteminin devamını sağlama almıştır.

YÖK daha 4 ay kadar önce, 04.06.2015 tarihi itibari ile ÖYP’ye alan sınavı getirildiğini açıklamıştır. O dönemde de alan sınavının şekli konusunda bir çok sorumuz olmasına rağmen bir alan sınavının gelmesi gerektiğini fakat bunun daha önceki tecrübelere dayanarak sağlam bir sistem ile yapılması gerektiğini belirtmiştik. ÖYP’nin kaldırılması düşünülüyordu ise neden alan sınavı getirilerek sistemde köklü bir değişiklik yapılmış ve bir önceki sistemle hazırlanmış, adaylar mağdur edilmiştir? Sadece son bir alım daha yapmak için mi sistemde değişiklik yapılmıştır. Veya neden yapılacak olan alan sınavı için 2 yıl geçerli maddesi konulmuştur? Madem bu şekilde bir madde konuluyor bu durumda ÖYP kalkmalı, devam etmelidir. Yıllarca akademisyen olmak için birçok sınava girip başarılı olmaya çalışan adaylar mağdur edilmemelidir.

ÖYP’nin kaldırılması noktasında ki açıklamasında YÖK yine skandal bir açıklamaya imza atmış, ÖYP’de dil puanı yok iken cari alımlarda 50 sınırı var denmiştir. Bu kamuoyunu yanıltmaya yönelik veya akademisyen olmayan biri tarafından yapılmış bir açıklamadır. ÖYP sisteminde birçok bölümdeki rekabet yüzünden zaten 50 – 60 altındaki dil puanları ile atanmak neredeyse imkansızdır. Ayrıca atandıktan sonra en geç 2 yıl içinde 65 dil sınırını geçme şartı bulunmaktadır. ÖYP’de dil şartı yok ise gerekli dil puanını sağlayamayan araştırma görevlilerinin ilişiği kesilmemelidir. Zaten yalnızca iki adet YDS sınavının bulunduğu, e – YDS sınavına girmenin neredeyse imkansız olduğu düşünülür ise ÖYP’li araştırma görevlileri zaten birçok mağduriyet yaşamakta iken sistemin kaldırılması ile adaylar da mağdur edilmiştir.

ÖGESEN olarak bu kadar yatırım yapılmış, sistemi ancak oturmuş ve neler yapılması gerektiği üniversitelerimiz tarafından yeni anlaşılmış olan ÖYP’nin kalkamaması, revize edilerek sorunlarının giderilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor, YÖK’ün paydaşların isteklerini dikkate almasını rica ediyoruz.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR