BIST 10.199
DOLAR 32,21
EURO 34,75
ALTIN 2.434,33
YAZARLAR

Otuz yıl üzeri ikramiye hakkı artık davasız alınabilecek

Otuz yıl üzeri hizmete karşılık ikramiye alamayan 2014 yılı ve öncesinde emekli olan eski memurlar bu haklarına dava açarak kavuşabiliyorlardı. Açılan ve memurların kazandığı bu konudaki davaların çoğalması uygulama değişikliği getirdi.

Otuz yıl üzeri hizmete karşılık ikramiye alamayan 2014 yılı ve öncesinde emekli olan eski memurlar bu haklarına dava açarak kavuşabiliyorlardı. Açılan ve memurların kazandığı bu konudaki davaların çoğalması uygulama değişikliği getirdi.

Memurlar hizmet yılları kaç yıl olursa olsun hizmet sürelerinin otuz yıldan fazla olan kısmına karşılık ikramiye alamıyorlardı. Bunun nedeni ikramiye hakkını düzenleyen 5434 sayılı Yasanın 89 ucnu maddesinde bulunan “otuz yıl sınırı” idi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI

Bu sınır Anayasa Mahkemesinin verdiği ve 07.01.2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2013/111 Esas ve 2014/195 Karar sayılı içtihadı ile “30 yıl ve daha az çalışanların emekli ikramiyesinin hesabında çalıştıkları süre kadar yararlanmalarına olanak tanındığı halde 30 yıldan fazla çalışan iştirakçilerin belirtilen süreden fazla olan fiili hizmet süreleri için emekli ikramiyesinden yararlandırılmadığı, ikramiye hesabının 30 yıl ile sınırlandırıldığı görülmektedir. Oysa nitelikleri ve durumları özdeş olan iştirakçiler aynı konumdadırlar. Ancak itiraz konusu ibareyle, 30 yıl ve fazla çalışanlar arasında anlaşılabilir, amaçla ilgili ya da makul, adil ve haklı bir nedene dayanmayan bir ayrım öngörülmüştür. Bu durum Anayasa'nın 10. maddesinde öngörülen kanun önünde eşitlik ilkesini ihlâl etmektedir."

"Öte yandan, emeklilik için gerekli yaş sınırı yükseltilmesi nedeniyle iştirakçiler emekli olabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalmaktadırlar. 30 yıldan fazla çalışmalarına rağmen bu süreler için emekli ikramiyesi ödenmemesi belirtilen iştirakçiler yönünden hak kaybına neden olmaktadır. Dolayısıyla iştirakçilerin çalıştığı halde bu sürelere ilişkin emekli ikramiyesi ödenmemesi adalet ve hakkaniyete uygun olmadığından itiraz konusu ibare, sosyal güvenlik hakkına ve hukuk devleti ilkesine de aykırılık oluşturmaktadır." demiş ve 30 yıl sınırını iptal etmişti.

İptal kararından sonra emekli olanlar yönünden sorun kalmamış fakat 07.01.2015 tarihinden önce emekli olan memurlar yönünden sorun devam etmişti.

MEMURLAR KAZANDI SGK KAYBETTİ

Zira SGK Anayasa Mahkemesi kararının geriye yürümeyeceği gerekçesine dayanarak bu tür talepleri reddetmiş, başvurucular da idare mahkemelerinde dava açmaya başlamışlardı.

İdare Mahkemelerinin ve dahi Danıştay’ın iptal kararını birey lehine verilmiş olduğu gerekçesiyle geriye dönük uygulanmasına karar vermeleri bu tür davaları başvurucu eski memurların kazanmasına SGK’nın kaybetmesine yol açmıştı.

Ezberlenmiş bir yol haline gelmiş bu son durumda Hükümet faiz ve yargılama giderlerinin giderek artan boyutuna bakarak yasal düzenleme yoluna gitme ihtiyacı duymuş bulunuyor. Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla 6 Haziran 2016 tarihinde TBMM’ye sevk edilen yasa tasarısına göre otuz yılı aşan her bir tam hizmet yılı için görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden ve aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar dikkate alınarak tahakkuk ettirilip ödenecek.

 ÖDEME SIRAYLA YAPILACAK

Ancak ödemede belli bir sıra gözetilecek. Örneğin düzenlemenin yürürlüğe girmesini takip eden bir yıl içinde müracaat edenler 7.500 TL kadarını başvurularından itibaren üç ay içinde, varsa kalan kısmını ise yasal faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içerisinde alabilecekler.

Yasa yürürlüğe girmeden önce başvurmuş ama dava açmamış olanların başvuruları yürürlük tarihinde yapılmış sayılacak.  

DEVAM EDEN DAVALAR NE OLACAK?

Bu konuda yürümekte olan davalarda ayrıca bir müracaat şartı aranmaksızın düzenlemenin yürürlük tarihinden itibaren üç ay içerisinde dava öncesi yapılmış başvuru tarihinden itibaren işleyecek yasal faizli tutar ilgilisine ödenecek.

Mahkemeler konusuz kalacak bu davalarda kara verilmesine yer olmadığına karar vererek yargılama giderleri SGK üzerinde bırakılacak. SGK da bu davalarda temyiz yoluna gitmeyip itirazlarından vazgeçecek.

MÜRACAATTA YARAR VAR 

Bu durumda 07.01.2015 tarihinden önce emekli olmuş ve 30 yıl üzeri hizmetlerine karşılık ikramiye almamış olanlara daha önce müracaat etmemişlerse başvuru yapmalarını hatırlatmak istiyoruz. Zira tasarı yasalaşıncaya kadar başvuranlar ödeme sırasına girmiş olacak ve yasal faiz alacakları süre uzamış olacak.

RAKAM GENE GÜNCEL OLMAYACAK 

Özellikle yeni tarihli emekliler için tatminkâr sonuç verecek ikramiye başvurusu eski emekliler için “Dağ fare doğurdu“ dedirtecek. Zira ikramiye konusunda emekli olunan tarihteki katsayılarla hesaplanacak rakamının ödenmesi yargı kararlarında da aynı şekilde kararlaştırılmış bulunuyordu. Davasız ikramiyede de bu konu düzeltilmiş durumda bulunmuyor.

Bu durumda eski emekliler çok düşük ikramiye farklarıyla karşılaşırken, 2014 ve hemen önceki yıllarda emekli olanlar hatır sayılır ikramiye tutarlarına kavuşabilecekler.

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar 1 Yorum