BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,03
ALTIN 2.324,05
ÖĞRETMEN

ÖSYM ek yerleştirme 2016 sorgu ekranı

ÖSYM ek yerleştirme başvuruları (LYS) 30 Ağustos 2016'da sona erdi. Öğrencilerin en çok merak ettiği soru: Ne zaman sonuçlar açıklanacak? Belirlenen 2 tarih var. İşte detaylar...

ÖSYM ek yerleştirme başvuruları (LYS) 30 Ağustos 2016'da sona erdi. Yerleştirme sonuçlarında herhangi bir üniversiteye giremeyen öğrenciler için açılan ÖSYM ek yerleştirme başvurularında süre dolarken, öğrencilerin en çok merak ettiği soru: Ne zaman sonuçlar açıklanacak? Takvime göre iki tarihten biri. ODTÜ ve İTÜ'ye ek kontenjan üzerinden girebilme durumu varken, öğrenciler ÖSYM ek yerleştirme sonuçlarını merakla bekliyor.

30 Ağustos'ta biten yerleştirme başvurularının ardından öğrencilerin en çok beklediği ÖSYM ek yerleştirme sonuçları (LYS) ne zaman açıklanacak sorusu. LYS sınavın sonuçlarından sonra üniversiteye giremeyen öğrencilere tekrardan üniversiteye girme şansı tanıyan ÖSYM, sonuçları "değişiklik olmazsa" 15 gün sonra yani 15 Eylül 2016 Perşembe günü açıklayabilir. Resmi tatile denk gelirse sonuç tarihi, katılıma göre değişen sınav sonuçları yayın tarihi, yoğunluğun az olduğu zamanlarda ise 1 haftada açıklamaktadır. En erken ÖSYM ek yerleştirme sonuçları 7 Eylül 2016 Çarşamba günü açıklanabilir.

ÖĞRENCİNİN KAÇ HAKKI OLACAK?

Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için 2016-ÖSYS merkezi yerleştirmede hiçbir yere yerleştirilmemiş olmak gerekiyor. Ancak tercih yapmayan ya da herhangi bir program için tercih yapıp yerleşemeyen, hatta sınavsız geçiş hakkı olan adaylar da ek yerleşmeye başvurabilir. Özel Yetenek Sınavı ile bir bölüme yerleşen öğrenciler de ek yerleştirme tercihi yapabilirler. Kayıt olunsun veya olunmasın herhangi bir yere yerleştirilen aday tercih yapamayacak. Adaylara 24 tercih hakkı tanınacak.

LİSANS MI ÖNLİSANSLI MI DAHA ÇOK ŞANSLI?

Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programlarını, yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecek. Eğer ÖSYS'nin kontenjan kılavuzundaki Tablo-4'de yer alan lisans programlarını seçecekseniz o programın genel yerleştirmede oluşan minimum puanının üstünde olmalısınız. Önlisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacak. Adaylar, en küçük puanların ve önceliklerin altında olsalar bile tercihlerini yapabilecekler.

BU SENE YENİ PROGRAM UYGULANACAK MI?

Her yıl ek yerleştirme döneminde üniversiteler yeni programlar açıyor ve bu programlara da ek yerleştirme ile öğrenci alıyordu. Ancak YÖK, bu yıl için yeni program açılmaması kararı aldı. Ek yerleştirmeler merkezi yerleştirmenin ardından boş kalan kontenjanlara yapılacak.

ODTÜ'YE EK KONTENJANLA GİRMEK MÜMKÜN MÜ?

Ek kontenjan denilince geçmişte sadece açıköğretim ya da meslek yüksekokulundaki bölümler akla geliyordu. Ancak son yıllarda gözde üniversitelerde de boş kontenjanlar oluşmaya başladı. Örneğin geçen yıl ODTÜ'de KKTC ve yurt dışı programlarla birlikte boş kontenjan sayısı 57'ydi. İTÜ'de 131 kontenjan boş kalmıştı. Boğaziçi Üniversitesi'nde ise matematik, kimya ile bazı öğretmenlik bölümleri olmak üzere toplam 20 boş kontenjan vardı.

EK YERLEŞTİRME SONUÇLARINDA ÜNİVERSİTEYE KAÇ ÖĞRENCİ GİREBİLECEK?

Sonuçlar açıklandığında ÖSYM'nin kendi sitesinden görülecektir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR