BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Ölüm aylığı almak için en az kaç gün lazım?

Ölüm aylığı almak için en az kaç gün lazım? Kimler ölüm aylığı alır, ölüm aylığı alma şartları nelerdir, Ölüm Sigortasından Hangi Haklar Sağlanır, Ölüm aylığı için en az kan gün lazım? Bu soruların cevabını memurhaber.com yazarı Bünyamin Esen veriyor.

Ölüm Aylığı İçin En Az 900 Gün Lazım

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre ölüm aylığı için şu şartlar bulunmaktadır:

a) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş bulunması,
b) Eğer ölen 4/1-(a) bendi kapsamında (eski tabirle SSK’lı sigortalı ise) bu kez, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunulup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,
olması gerekmektedir.

Daha açık bir ifade ile söyleyecek olursak, eğer SSK sigortalısı öldü ise 900 gün prim ödenmiş olması geride kalanlara ölüm aylığı bağlanması için yeterlidir.

Eğer ölen sigortalı Bağ-Kur veya 4/1-(c) statüsünde ise bu kez 1800 gün şartı aranacaktır.


900 Gün Borçlanmalarla Tamamlanmaz

SSK sigortalısı için ölüm öncesinde 900 gün çalışma şartı kesin bir şarttır.

Ölen kişinin 900 günden eksik olan günlerini askerlik veya doğumları borçlanarak 900 güne tamamlamak böylece emekli maaşı alabilmek mümkün değildir.

Geride kalanlara ölüm aylığı bağlanmasını gerektirecek bir başka hali ise, kamu görevlilerinden (memurlardan) vazife malulü olacak şekilde kazaya uğramış, malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemi tamamlanmamış iken ölmek oluşturur. Bu şekilde olanların da geride kalanlarına maaş bağlanır.

Keza bağlanmış bulunan malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş durumda iken ölen sigortalının hak sahiplerine de yazılı istekte bulunmaları halinde bağlanacaktır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR