BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,09
ALTIN 2.469,84
ÖĞRETMEN

Öğretmenlere önemli uyarı

Uzman Psikolog Aynur Sayım, hayatımızda çok büyük rol oynayan öğretmenlerimize, en kaliteli şekilde nasıl eğitim vermeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

"Ben hayat Üniversitesi'nden mezunum" diyenleri duymuşsunuzdur. Fakat bu söz hiç de söylendiği gibi değil. Okumanın yeri ve öneminin ayrı olduğu herkesin bildiği bir gerçek. Okul eğitimini ise tartışmaya bile gerek yok. 

Ve öğretmenler... Çocuklarımıza verdikleri emekler, yıllarına yaptıkları yatırımlar. Kimi doğru, kimi yanlış bilgiler nakşediyor. Uzmanlar özellikle karne döneminde öğretmenlerin öğrenciler üzerindeki etkisine dikkat çekiyor. 

Uzm. Psk. Aynur Sayım'da; kaliteli öğrenme konusunda öğretmenlere büyük görevler düştüğüne dikkat çekerek, öğretmenlerin öğrencisiyle iyi bir ilişki içerinde olması gerektiğini savundu. . 

Öğrenmenin, hayatın her aşamasını, doğum ile ölüm arasında geçen süreçte gerçekleşen tüm davranışları kapsadığına ifade eden Sayım'a göre, okul sıralarında gerçekleşen öğrenme kişi için ayrı bir önem taşımakta. 

Okul eğitiminde öğretmenlere önemli görevler düştüğünü ve öğretmenin, çocukların model aldığı bir yetişkin olduğunun altını çizen Sayım, davranış dili kullanan çocukların bu dili kendi davranış, çevre, anne-baba, öğretmenlerinden modelleyerek oluşturduğunu dile getirdi.

Çocuklara, gençlere bir şeyler öğretip beceri kazandırmanın keyifli olduğu kadar zor süreçleri de bulunduğunu belirten Sayım, bu süreçte öğretmenin öğretme tarzının etkinliğinin çok önemli olduğunu söyledi. Sayım, öğretmenin ne öğrettiği, nasıl öğrettiği, kime ne öğretmeye çalıştığının da önem taşıdığını dile getirdi.

Sayım, öğrenmek ve öğretmek kavramlarının farklı şeyler olduğuna dikkat çekerek “Öğrenme-öğretme sürecinin etkili oluşabilmesi için iki kişi arasında çok özel bir ilişkinin kurulması gereklidir. Doğru iletişim ve bilginin sunulması, öğretme metotlarının uygulanması burada önemli kavramlardır. Övgü, öğrencinin gereksinimlerini belirleme, saygı duyma, sınıf ortamı, sevecen bir tarz, iletişim, öğrenme özgürlüğü öğrenmede önemli kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır.” şeklinde sözlerine devam etti. 

Öğrenmede öğretmenin tutumunun önemli olduğunu hatırlatan Sayım, öğrenme ilişkisini etkileyen başlıkları ise şöyle sıraladı:
* Öğretmendeki değişiklikler
* Öğrencideki değişiklikler
* Durum ve çevredeki değişiklikler


KİMDİR?
1971 yılında İstanbul'da doğdu. 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nü bitirdi. Üniversite öğreniminde Klinik Psikoloji alanı ile ilgilendi. Pedagojik formasyonu tamamladı. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi ve Haydarpaşa GATA Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Klinikleri'nde staj gördü.
1994 yılından itibaren zihinsel engelli ve özel eğitim gerektiren çocuklarla çalışıyor. 
1998 yılında İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Sosyal Bilimler Anabilim Dalı'nda yüksek lisans programına alındı. 
2000 yılında "Lise Öğrencilerini Bilgilendirmenin Madde Konusundaki Görüşlerine Etkisi" konulu tez çalışması ile yüksek lisans öğrenimini tamamladı. 
"Oyun Terapisi, Etkili İletişim, Atılganlık Eğitimi, Deprem ve Çocuk, Etkili Öğretmenlik" konularında eğitime; "Rehberlik Çalışmaları Destek Grubu, Uyuşturucu Madde ve Bağımlılık Eğitimi, Konuşma Terapisi" konularında sertifikaya sahiptir.

2000 yılından itibaren, "Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi"nin Çocuk Ruh Sağlığı Birimi’nde görev yapmaktadır.



Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR