BIST 10.549
DOLAR 32,28
EURO 35,04
ALTIN 2.479,51
ÖĞRETMEN

Öğretmenlere Ömer Dinçer'den mesaj var!

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, “4+4+4” eğitim sistemi kapsamında hazırlanan yeni müfredatı, CNNTÜRK ekranlarında yayınlanan Eğrisi Doğrusu adlı programda anlattı.

MEMURHABER.COM/ÖZEL- CNNTÜRK ekranlarında canlı olarak yayınlanan Taha Akyol ve Dicle Canoba'nın sunduğu Eğrisi Doğrusu programının konuğu Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer oldu. Bakan Dinçer, müfredattan, kılık kıyafet yönetmeliğini her konuda merak edilenleri cevapladı.

EĞİTİM YAŞINI 2 AY ÖNE ÇEKTİK

Eğitim yaşında aslında önemli bir değişiklik yapmadık. 68 ay ve daha sonrasını eğitme aldığımız için 18 ay yani 1 buçuk ay fark etti. Yani biz
şimdi 66 ayını doldurmuş çocukları okula alacağız. Özetle, teorik olarak eğitim yaşını sadece 2 ay öne çektik

PROFESÖRLERLE TOPLANTI YAPTIK

Bakanlığımızda doktora yapmış profesörler var. Biz dekanlarla eğitim yaşı için gerekli toplantıları yaptık. Tüm terorileri, denenmiş tüm örnekleri aldık.  Biz 66 aylık çocuğu aldıktan sonra hemen okul temelline dayalı akademeik eğitime başlamayacağız. Ayrıca şunun bilinmesini isterim; eğitimde çocuğun yaşı değildir önemli olan, eğer yaş önemli olsaydı 36 aylık çocukları okula getirmezdik. Demek ki yaştan önemli olan  nasıl bir müfredatın olduğudur.

OYUNA DAYALI MÜFREDAT OLUNCA 72 AYLIK ÇOCUKLAR SIKILMAZ MI?

4+4+4 ile eğitimi 12 yıla çıkarıyoruz böylece çocuklara 1 yıl kazandırıyoruz. Bizim önceki müfredatımız zaten ağırdı, çocuklarımız okulu sevmekte zorlanıyorlardı. Çocuklar okula gitmek konusunda hevesli olmuyorlardı.

RAPORLAR İÇİN BAŞBAKAN ERDOĞAN 'ÇOCUĞA İHANETTİR' DEDİ. SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Özellikle rapor meselesi şu günlerde sıkça tartışılıyor ama daha önce de bu tartışma vardı. Şayet çocukların okula gitmesine engel bir durum varsa zaten o raporu öngörüyorduk. Okula başlamayla ilgli ay olarak öne çekme söz konusu olunca bu rapor meselesi daha göze battı, dikkat çekti. Eğitime hazır olmayan öğrenciler tabii ki rapor alabilir. Ama bu konuda ideolojik tavırlar var, bir sendika çıktı hem rapor almayın hem çocuklarınız okula göndermeyin diyerek bu görüşü empoze etti. Biz bunlara karşıyız! Bazı toplumsal kesimler de bu görüşü savundu. Kanun çıkmış ve hukuki düzenlemler yapılmışsa herkes uyar. İstisnalara da biz uyarız. Eğer öğrenci zorunlu eğitme hazır değilse okul öncesi eğitime gider.

DERS SAATLERİ ARTIYOR PEKİ ÖĞRETMEN SAYISI YETERLİ Mİ?

Bütün yıl boyunca çalışan öğretmenlere 3 hafta boyunca eğitim verdik. Eğer ben 81 ilde eğitim programı yapsaydım; yüzyüze her dersliğe 40 öğretmen alsaydım. Her 3 hafta boyunca 40x81 deseydik bu eğiitm ne kadar sürerdi düşündünüz mü? 460 bin öğretmene seslendim. Bugün başlayan eğitimle 3 hafta boyunca öğretmenlere yapılan değişiklikleri anlatacağız.Ben de istiyorum yüzyüze görüşmek ama mümkün değil bu eğiitm aylar sürer. Peki öğrencilere eğitimi ne zaman yapacağız? Öğretmenler için sadece yaz dönemi var. Onlara hem tatil hem de eğitime hazırlık için fırsat vereceksiniz… Alternatif çözüm üretmeden tartışmak bize yarar sağlamaz.

KILIK KIYAFET SERBESTLİĞİ HAKKINDA NE DİYECEKSİNİZ?

Çok açık ve net, tüm velilere söylüyorum. Bu yönetmeliği değiştirmedik bunun için  zamanımız olmadı. Ama hepsine rağmen çocuklara saçı uzun diye kravatını böyle bağladı diye hiçbir şekilde hoş görmüyorum, doğru bulmuyourm. Çocuklar bu aşağılanmayı haketmiyor. Sınıfın huzurunu bozmadığı şekilde hiçbir çocuğa dokunmayın, hakaret etmeyin.

MÜFREDAT NASIL OLACAK?

Bizim esas çalışmamız ilkokul 1. sınıf ve ortaokul 1. sınıf ile ilgili oldu. Bu sınıflarda hangi dersler okutulacak, bu bilgiler gerekli kurumlara iletildi. Ders kitabı hemen çıkmaz önce konu belirlenir. Bu da 1 yıl sürer, zaten öyleydi yine öyle olacak. Ama öğretmenlerin elinde gerekli bilgiler ve kitaplar var. O açıdan sorun yok.

İNGİLİZCE DERSİNİ KİM VERECEK?

Day-net diye bir sistemimiz vardı ve uygulanıyordu. İlkolulların versiyonu olan bu programları kullanıyoruz. Bulursak branş öğretmenleri bulamazsak sınıf öğretmenleri ile bu dersi vereceğiz.

CİN ALİ'NİN YERİNE BİLGE

Öğrenciler için hazırlanan kitaplarda boyama, çizgi birleştirme, eşleştirme, resimler arası farkları bulma gibi oyunların yanı sıra yalnızca ''a'' ve ''e'' harfleri öğretilecek. Bu etkinlikler ve matematik etkinlikleri ''Bilge'' adlı karakter üzerinden düzenlendi.

Kitaplarda geçen diğer isimler de günümüzde yaygın kullanılan isimlerden seçildi. Kitaplarda, yaygın olarak kullanılan ''Bilge'' karakterinin yanı sıra ''Emel, Efe, Arda, Ege, Ela'' gibi isimlerdeki karakterler de yer alıyor.

HZ. MUHAMMET'İN HAYATI VE KURAN DERSİ HANGİ DÜZEYDE OLACAK?

Tıbkı İngilizcede olduğu gibi seviyeye seviye yapacağız. Bu derste 8 basamak var. Hiç bilmeyenden bilenen doğru alt yapı oluştruyoruz. Kuran kurslarında olduğunu gibi sadece  cüz ile başlatmayacağız. Kuran dersini toplumun günlük yaşamıyla bağdaştırarak öyle güzel anlatacağız ki… Kuran kurslarındaki eğitimi bile etkileceğiz… Kuran kurslarındaki Kuran anlatım teknikleri bile etkileyeceğiz. Peygamberimizin hayatı tarih olarak anlatmacağız. Toplum içerisinde bir ferd olarak anlatacağız. Peygamberi olağanüstü varlık gibi göstermeyeceğiz. Biz peygamberimizİ bu toplumun rehberİ, gibi anlatacağız. İnsanla peygamberi ayrıştırmadan hayatın temelinde biri olarak vereceğiz.

MÜFREDATI HAZIRLARKEN ZORLANDINIZ MI?

Özel ekip kurduk, müfredat hazırladık. Hazırlanan müfredatları hep birlikte tartıştık, Talim Terbiye Kurulu'nun kabul ettiği müfredatı hazırladık.

PEKİ KURAN DERSİ MAHALLE BASKISINA NEDEN OLUR MU?

Elimizden gelen tebbiri alabilirz. İsteyen Kuran dersini seçmeyebilir. Seçimde zorlama yok. Bilişim ortamında seçim yapmaları için öğrencilere ortam hazırladık. Kendileri seçebilecek. Okula gelip de bu seçimi yapabilirler. Birbirlerini etkileme olmasın istedik. Herkes istediği dersi seçecek.

KURAN DERSİ NASIL VERİLECEK?

Kuran-ı Kerim okumanın bir adabı vardır. Belirli ritüeleri yaparsınız, ancak ilk seviyedeki çocukların abdest alması gerekmeyecek. Belki başlarını örtmeyecekler. Ama buna rağmen çocuklar abdest almak istiyorsa alırlar, neden yapıyorsunuz demeyeceğiz. Eğer Kuran okuyacak seviyedeyseler tabii ki abdets alacaklar. Dinin zorunluluklarına teslim olacağız. Öğrenciler dadece din derslerinde başını kapatacaklar.

İMAM HATİPLERE GEREK KALACAK MI?

Bu konuda çok kesin ifadeler kullanamayız. Bütün bunları önümüzedeki bir yıl gösterecek.

DİLLER KONUSUNDA NE DİYECEKSİNİZ?

Önce sınıf açılacak öğrenciye bakacağız ve oluşturulan sınıf için öğretmen arayacağız. Öğretmen için arayış içindeyiz.

ÖZÜR ATAMALARI, EŞ DURUMUNDAN TAYİN BEKLEYEN ÖĞRETMENLER İÇİN NE DİYECEKSİNİZ?

Bu sene sadece özür durumu değil il için, iller arası sağlık, eş durumu gibi durumlardan dolayı bize yer değiştirmek için başvuran öğretmen sayısını binleri buluyor. Bakanlık olarak herşeyi bilişim ortamında görüyoruz ve çözüme ulaştırmaya çalışıyoruz. 156 bin öğretmenin 25 bini sağlık ve iller arası hak ettiği geçişleri , 26 bini ise eş durumdan tayin istiyor. Şimdi soruyourm; 156 bin kişi yer değişitemek istiyorsa bunların 26 bini eş, 25 bini ise sağlıktansa ben bunların hepsini nereye taşıyayım? Son iki yılda öğretmen doluluk oranımız yüzde 85'e yaklaştı. Dolu olan kadroya öğretmen taşıyamam. Öğretmenleri taşıyacağım kadro azaldı.  Bu konuda çıkmazsa girdik

 3 yıl sonra tüm kadrolar dolarsa, bu kez atama bekleyen öğretmenlere benzer, eş durumudan atama bekleyen öğretmenlerin protestosuna maruz kalacağız.













Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR