BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
ÖĞRETMEN

Öğrenci evlerine bu belge gönderilecek!

İçişleri Bakanlığı'nın öğrenci evlerine dönüştürülen apartların ve günlük kiralık evlerin denetimine ilişkin hazırladığı genelgenin detayları ortaya çıktı.

Apartlarda ve günlük kiralık evlerde kaldıklarını bildirmeyenlere para cezası verilecek. Bu işletmeler oteller gibi Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme Sistemi'ne dahil olacak, vergi denetimi yapılacak.

Bakan Muammer Güler'in imzasını bekleyen ve hafta içi valiliklere gönderilmesi beklenen genelgede şu başlıklar yer aldı:

KAYITSIZ KALANA TUTANAK

Hakkında ihbarda bulunulan, yapılan iş ve işlemler sırasında bildirimde bulunulmadığı tespit edilen yada bildirim yapılmadığından şüphelenilen konutlarda kalanların durumu kontrol edilecek. Bu kişilerin kimlik bilgileri Adrese Dayalı Kimlik Paylaşım Sistemi (ADKPS) üzerinden sorgulanacak. Yapılan sorgulama ve incelemelere göre bu yerlerde konuklamaya başlandığı tarihten itibaren 20 iş günü içerisinde yetkili nüfus müdürlüğüne bildirimde bulunmayan kişilerin durumları tespit edilip tutanak hazırlanacak. Tutanak gerekli yasal yaptırımların uygulanması için sorumlu nüfus müdürlüklerine gönderilecek.

SMS YA DA E-MAİL HAVUZU

Günlük kiralık evler ve apartlar Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme (GİYKİMBİL) Sistemi'ne dahil olacak. Bu yerler konaklama öncesi aynı otellerde olduğu gibi e-mail üzerinden yada SMS yoluyla kayıtları emniyete bildirecek.

VERGİ DENETİMİ

Genelgenin yürürlüğe girmesinin ardından Kimlik bildirmeyenleri bekleyen idari para cezası 420 TL, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar ise 842 TL olacak. Öte yandan bu yerlere ilişkin bilgiler İçişleri Bakanlığı'nca Maliye Bakanlığı'na bildirilecek. Böylece buralar vergi denetlemesine tabi tutulacak.

BASKININ NEDENİ STK'LARIN ŞİKAYETİ

İstanbul Tophane'de üniversite öğrencisi Özge Altın 5 Kasım'da polislerin evine baskın düzenlediğini belirtmişti. İstanbul Emniyeti denetimlerin öğrenci evleri tartışmasından çok önce 25 Temmuz'da 5 ayrı dernek ve vakıfın bazı evlerin günlük kiraya verildiğini, apart otellerin ruhsatsız çalıştığı şikayetiyle yapıldığını bildirdi. 22 Ekim'deki ilk denetimde 17 apart otelin 5 Kasım'daki ikinci denetimlerde ise 25 apart otelin ruhsatsız olduğu için mühürlendiği öğrenildi. 5 yıldır aynı adreste oturduğunu öne süren Altın'ın, eve 1 Eylül'de taşındığı ve kirayı elden ödediği ev sahibi hakkında tutanak tutulduğu bildirildi.

'POLİS AŞIRI GÜRÜLTÜDEN CEZA KESTİ'

Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, öğrenci evine ceza kesildiği yönündeki haberde olayın çarpıtıldığını belirtti. İki gün önce saat 01.53'te söz konusu evden aşırı gürültü geldiğine dair ihbar alan polisin evde ikamet edenlere Kabahatler Kanunu'na göre ceza kestiği öğrenildi. Vali Savaş, "Burada asıl konunun gündeme malzeme edilmesi gibi bir ahlaki sorun var" dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR