BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

OGM'de müfettiş olmak çok kolay!

1993 yılından bu yana "Teftiş Kurulu Yönetmeliğine" yeni geçici maddeler ekleyen Orman Genel Müdürlüğü2nde müfettiş olmak sanıldığı gibi zor değil.

10 Ekim 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeyle birlikte yönetmeliğe 6 geçici madde eklenmiştir, ilginç olan tüm geçici maddelerin tek bir amacının olması. 

Müfettiş olmak için zorlu bir süreç bulunmaktadır. Önce üniversitelerin belirli bölümlerinden mezun olunmalı, sonra KPSS'ye girilmeli, kurum sınavları takip edilmeli ve kurumlarca ilan edilen kontenjanın içine girecek kadar yüksek puan alınmalıdır. Sonrasında ise yazılı ve sözlü sınavdan başarılı olunması gerekmektedir. Bu sayede müfettiş yardımcısı olunmaktadır. 3 yıllık yetişme dönemi sonrasında ise müfettiş yardımcıları yeterlik sınavına girilmekte ve başarılı olurlarsa müfettişliğe atanmaktadır.

Ancak Orman Genel Müdürlüğünde, hiç bu yola girmeden de, müfettişliğe atanma imkanı bulunmaktadır. Üstelik bu yöntem 1993 yılından bu yana rutin olarak uygulanmaktadır. Yönetmelikleri inceleyen Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlığın bu düzenlemelere olur vermesi işin başka bir acı tarafıdır.

Yapılan düzenlemeler sırasında hiçbir öğrenim şartı kısıtlmasına dahi yer verilmemektedir. Bu sayede örneğin hiç hukuk dersi almamış biri, müfettişliğe atanarak yarın soruşturma ile görevlendirilecektir.

İŞTE YIL YIL YAPILAN DÜZENLEMELER

1993 YILINDAKİ DÜZENLEME

Geçici Madde 1 - (Ek madde: 24/12/1993 - 21798 s. R.G.)

Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren 3 ay içinde Genel Müdürlükte en az bir yıl Orman Bölge Müdürlüğü veya Daire Başkanlığı görevinde çalışmış olanlardan gizli sicil raporları çok iyi veya iyi olanlardan aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarından birini almamış olanlar Kurul Başkanının yazılı görüşü ve Genel Müdürün teklifi üzerine Bakan Olur’u ile müfettişliğe atanabilirler.

1998 YILINDAKİ DÜZENLEME

Geçici Madde 2 - (Ek madde: 06/02/1998 - 23250 s. R.G.)

Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde Orman Genel Müdürlüğünde en az bir yıl süre ile Genel Müdür Yardımcılığı. Hukuk Müşavirliği, Daire Başkanlığı, Bölge Müdürlüğü veya on yıl süre ile Avukatlık görevlerini fiilen yapmış, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve daha ağır cezalardan birini almamış olanlardan durumları bu yönetmeliğin 21 inci maddesinin (c ) ve (d) bendindeki şartlara haiz olanlar, Genel Müdürün teklifi üzerine Bakan Olur’u ile Müfettişliğe atana bilirler."

2003 YILINDAKİ DÜZENLEME

Geçici Madde 3 - (Ek madde: 04/09/2003 - 25219 s. R.G.)

Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren 3 ay içinde; Orman Genel Müdürlüğünde bölge müdürlüğü, daire başkanlığı ve daha üst görevlerde bulunmuş ve en az dört yıllık lisans eğitimi veren orman fakültelerini bitirmiş olanlar, genel müdürün teklifi üzerine Bakan Olur’u ile müfettişliğe ve başmüfettişliğe atanabilirler

2008 YILINDAKİ DÜZENLEME

Geçici Madde 4 - (Mülga madde: 25/05/2010 - 27591 S. R.G. Yön./2. md.)

2008 tarihli düzenleme 2010 yılında yürürlükten kaldırılmıştır. Mülga olan bu maddede de, en az 1 yıl görev yapmış olan Daire Başkanı ve üstü görevde bulunmuş olanların, Bakan Olur'u ile müfettişliğe atanması hükmü yer almıştı.

2011 YILINDAKİ DÜZENLEME

Geçici Madde 5 - (Ek madde: 12/05/2011 - 27932 S. R.G. Yön./1. md.)

Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinde Orman Genel Müdürlüğünde Orman Bölge Müdürü, Daire Başkanı ve daha üst görevlerde en az 18 ay süreyle görev yapmış olanlardan aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarından birisi ile cezalandırılmamış olanlar, Genel Müdürün teklifi üzerine Bakan Oluru ile müfettişliğe atanabilirler.

2012 YILINDAKİ DÜZENLEME

“Geçici Madde 6 – (Ek madde: 10/10/2012 - 28437 s. R.G.)

Orman Genel Müdürlüğünde Orman Bölge Müdürü, Daire Başkanı ve daha üst görevlerde en az 12 ay süreyle görev yapmış olanlar, aylıktan kesme dahil daha ağır disiplin cezası almamış olmaları şartıyla, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde Genel Müdürün teklifi üzerine Bakan Oluru ile Müfettişliğe atanabilirler.”

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR