BIST 10.162
DOLAR 32,21
EURO 34,83
ALTIN 2.429,37
GÜNCEL

O maliyetlerin hepsi düşecek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, finansman maliyetlerinin düşürüleceğini açıkladı.

Bankalar ile diğer finans şirketleri arasındaki vergisel farklılıkların giderilmesi için harekete geçildi. Maliye Bakanı Ağbal, finansman maliyetlerini de düşüreceklerini söyledi.

Finans sektöründeki vergisel farklılıkların kaldırılması, öngürülebilirliğin sağlanması ve özellikle şikâyet konusu olan damga vergisi başta olmak üzere, aracılık maliyetlerinin düşürülmesi için düğmeye basılıyor. Finans sektörünü ilgilendiren önemli vergi düzenlemelerini bir iki hafta içinde açıklayacaklarını belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, özellikle damga vergisi ve Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) gibi konularda sektördeki farklılıkları gidermek istediklerini söyledi.

UYGULAMADA FARKLILIK KALMAYACAK

MASAK-Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Çalıştayı'nda konuşan Bakan Ağbal, uygulamaları bütün sektör için eşit hale getirmek istediklerini belirterek, "Finans sektöründe bankalar, katılım bankaları, finans kuruluşları var. Damga vergisi ve BSMV'de değişik uygulamalar bulunuyor. Bütün sektörün bu vergiler karşısında aynı duruma gelmesini istiyoruz" dedi. Ağbal, bu hafta sonu Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nda (YOİKK) çalışma gerçekleştireceklerini ve düzenlemeyi daha sonra Başbakanlık'a sevk edeceklerini söyledi. Damga vergisi ile ilgili yaygın şikâyetler olduğunu hatırlatan Ağbal, "Bu vergide yükümlülükleri özellikle sözleşmeler bağlamında nasıl azaltabiliriz diye çalışmalarımız var. Onu YOİKK'de konuşacağız ve ondan sonra inşallah açıklayacağız" değerlendirmesinde bulundu.

 YATIRIMIN ÖNÜ AÇILACAK

Türkiye Bankalar Birliği, aracılık yüklerinin azaltılmasını, finansal araçların vergilendirilmesinde devam eden "gri alanların" tamamen kaldırılmasını, aracılık maliyetlerini yükselten kamu kaynaklı yüklerin azaltılmasını talep ediyordu. Ağbal, genel anlamda finansman maliyetlerinin düşürülmesi için çalıştıklarını kaydetti. Verginin öngörülebilir olmasını istediklerini vurgulayan Bakan Ağbal, "Bazı düzenlemeler belirsizlikler içeriyor. Bu da yatırım kararlarının ertelenmesine neden oluyor" dedi.

TERÖR ÖRGÜTÜ TV'DE HESAP NUMARASI VERİYOR

Global ölçekte kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele anlamında Türkiye'nin öncü ülkeler arasında yer aldığını belirten Ağbal, "Bir televizyon kanalında bir haberi izlerken fark ettim. Terör örgütü Avrupa'da açıkça bir bankanın hesap numarasını vererek yardım yapılmasını talep edebiliyor. Terörizmin finansmanı ile mücadele ediyoruz, ülke olarak bu kadar duyarlılık gösteriyoruz. Ama ülkemize karşı temel bir tehdit oluşturan terör örgütünün açıkça bir bankacılık sistemi üzerinden kaynak toplamasına imkân veriliyor" dedi.

 BANKALARIN DÜZENLEME BEKLEDİKLERİ 3 ALAN

Genel karşılık giderleri üzerindeki vergi yükünün azaltılması.
Şube harçlarının üzerindeki vergilerin kaldırılması.
Bankaların gider kalemlerinde yer tutan KDV'lerin vergilerden mahsubu.

FİNANS ŞİRKETLERİ İLE BANKALAR ARASINDAKİ FARK

Bankalar krediler üzerinden yüzde 5 BSMV öderken, diğer finans şirketleri yüzde 10'a yakın ödeme yapıyor. Bankalar şüpheli alacaklara ayırdıkları karşılığı vergiden düşebilirken, diğer kurumlar bunu yapamıyor.

Finans kuruluşları bankalardan daha yüksek harçlar ödüyor.
Başta sukuk olmak üzere banka dışı finans yurtdışı borçlanmalarda daha fazla vergi yükü taşıyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR