BIST 10.107
DOLAR 32,25
EURO 34,82
ALTIN 2.425,00
İŞÇİ

O listede Türkiye ilk sırada

Türkiye işsiz ve atıl gençlerde ilk sırada yer alıyor.

MEMURLAR -  Büyük bir genç işsizlik sorunu yaşayan Türkiye, işsiz ve atıl genç oranında yüzde 31,3 ile OECD ülkelerinin içinde ilk sırada.
OECD'nin üye ül­ke­ler kap­sa­mın­da genç­ler­le il­gi­li yap­tı­ğı bir ça­lış­ma, özel­lik­le 2007'de baş­la­yan kriz son­ra­sı ya­şa­nan so­run­la­rı dik­kat çe­ki­ci şe­kil­de or­ta­ya koy­du. Tür­ki­ye açı­sın­dan ise du­rum da­ha da en­di­şe ve­ri­ci.

LÜKSEMBURG'UN 5 KATI

Bü­yük bir genç iş­siz­lik so­ru­nu ya­şa­yan Tür­ki­ye, bu ça­lış­ma­ya gö­re iş­siz ve atıl du­rum­da­ki genç ora­nın­da zir­ve­de yer al­dı. Bu tür genç­ler­le il­gi­li yüz­de 15,5 olan OECD or­ta­la­ma­sı Tür­ki­ye'de yüz­de 31,3 dü­ze­yin­de. Tür­ki­ye'yi yüz­de 28,5 ile bü­yük bir kriz ya­şa­yan Yu­na­nis­tan iz­li­yor. Lük­sem­burg'da bu oran yüz­de 6,1.



İŞ BULMA UMUDU YOK

İş­siz genç­le­rin çok önem­li bir kıs­mı iş bul­ma umu­du kal­ma­dı­ğı için iş ara­ma­yı bı­rak­mış du­rum­da. İs­ra­il­li genç­ler bu alan­da ilk sı­ra­yı alır­ken, bu­nu Ko­re, Mek­si­ka ve Tür­ki­ye iz­li­yor. Ça­lış­ma­ya gö­re genç­ler ara­sın­da­ki iş­siz­lik, baş­ta da­ha az eği­tim­li­li­ler ol­mak üze­re OECD ül­ke­le­rin­de hız­la ar­tı­yor. 2007- 2012 ara­sın­da iş ­gü­cü­ne ka­tı­lan genç­le­rin sa­yı­sı 7,5 mil­yon­dan faz­la düş­tü.

YÜZDE 26'SI DA YOKSUL

Genç nü­fus için­de ça­lış­ma­yan, bir eği­tim ya da staj­la meş­gul ol­ma­yan genç­le­rin (NE­ET) sa­yı­sı 2,5 mil­yon ki­şi art­tı. Ge­nel so­nuç ola­rak OECD ül­ke­le­ri için­de genç nü­fu­sun yüz­de 26'sı yok­sul ola­rak ya­şı­yor.

KADINLARDA DAHA YÜKSEK

Tür­ki­ye'de Ka­sım 2014 iti­ba­riy­le iş bul­ma ümi­di­ni kay­bet­ti­ği için iş ara­ma­yı bı­ra­kan ve bu ne­den­le res­mi is­ta­tis­tik­ler­de iş­siz ola­rak gö­rün­me­yen 553 bin ki­şi var. Bu ki­şi­le­rin 170 bi­nin de 15-24 yaş ara­sı genç­ler­den oluş­tu­ğu tah­min edi­li­yor.

Tür­ki­ye'de genç­ler­de­ki ge­nel iş­siz­lik yüz­de 19,9 olur­ken, bu oran er­kek­ler­de yüz­de 18,1, ka­dın­lar­da yüz­de 23,3 dü­ze­yin­de. İş­siz genç sa­yı­sı ise 553 bi­ni er­kek ol­mak üze­re 936 bin ki­şi ol­du.
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR